Vroege build Windows 8 uitgelekt

Door: Jasper Bakker | 13 april 2011 15:15

Nieuws

Een zeer vroege interne build van Windows 8 is uitgelekt. Het is de uitvoering voor Intel-processors, opvallend genoeg voor 32-bit.

De nog in ontwikkeling zijnde Windows-versie is in handen gekomen van techsite BetaArchive, die het op zijn alleen voor leden toegankelijke ftp-site heeft geplaatst. Het .iso-bestand is inmiddels ook elders opgedoken op internet. Qua uiterlijk lijkt de vroege build (Milestone 1) van het besturingssysteem nog veel op het huidige Windows 7.

Techblog Windows8center stelt dat dergelijke wijzigingen pas bij Milestone 3 aan bod komen. De 'lint'-interface (ribbon) van Office en de ‘tegeltjes’-indeling (tiles) van Windows Phone 7 zijn nog niet aanwezig in de uitgelekte build. Ook draait het besturingssysteem nog Internet Explorer 9, en niet de net officieel onthulde IE10-preview.

Verlopen

Milestone 1 is niet bepaald vers, en zelfs al verlopen. Deze alpha-versie van Windows heeft namelijk een beperkte houdbaarheid en de uiterste datum is al verstreken. Gebruikers die de uitgelekte build willen uitproberen, moeten dus de datum in het bios van hun pc aanpassen. Op screenshots van deze build is te zien dat ‘win8m1’ nog wel wordt aangeduid als ‘Windows 7 Enterprise’.

Het .iso-bestand van 2,5 GB bevat Milestone 1 van Windows 8, met als build-nummer 7850. Windows 7 zit, met service pack 1, geïnstalleerd op build-nummer 7601 (wat gebruikers zelf kunnen nagaan via het register). Na installatie neemt het besturingssysteem voor 32-bit x86-processors (versus x64-chips of ARM-processors) 8 tot 10 GB in beslag op de harde schijf, melden leden van het BetaArchive-forum. Hoewel een andere forumbezoeker 6 GB meldt.

App store

Verder zijn er op een Chinese website screenshots uitgelekt van de app store die Microsoft maakt voor Windows 8, dat in 2012 moet uitkomen. Het lijkt erop dat die online-applicatiewinkel ook bestemd is voor Windows 7. De screenshots van de winkel-in-aanbouw zijn namelijk gemaakt op de huidige versie van Microsofts besturingssysteem. Maar dat kan ook Windows 8 zijn op een build waarin nieuwe interface-elementen nog niet zijn doorgevoerd.

In de app store zijn diverse apps te zien. Daaronder Microsofts eigen producten zoals applicatiepakket Office 2010, chatprogramma Windows Live Messenger, securityprogramma Security Essentials, en Windows 7-upgrades. Daarnaast het populaire spel Angry Birds, maar ook webbrowsers Firefox en Opera, en Mozilla’s mailclient Thunderbird.

Versus Apple

De plannen voor een Windows-eigen app store zijn in juni vorig jaar al uitgelekt. In de nu opgedoken screenshots heet het nog ‘Windows App Store’, maar waarschijnlijk moet Microsoft het anders noemen (zoals Windows App Marketplace). Apple claimt namelijk rechten op de term ‘app store’. De twee zijn daarover verwikkeld in een juridisch conflict, dat wordt uitgevochten bij het Amerikaanse Patenten- en handelsmerkenbureau.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Vroege build Windows 8 uitgelekt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.