VLC Media Player 2.0.1

Door: Koen Vervloesem | 18 mei 2012 11:03

Review

VLC Media Player staat erom bekend dat u er alle mediabestanden mee kunt afspelen. Versie 2.0 is voor een groot deel herschreven en bevat nu zelfs experimentele ondersteuning voor blu-ray.

Als u een video wilt afspelen, is het vaak zoeken naar de juiste codec. Met VLC is dit alles niet meer nodig: er zijn weinig videoformaten die het programma niet aankan. VLC kan dan ook niet ontbreken op de harde schijf van een filmliefhebber. Naast allerlei formaten speelt het ook dvd's, video-cd's, disk images en zelfs kabel-tv af. Een weinig bekende, maar heel krachtige functie van VLC is bovendien dat het ook als streaming server functioneert. Alles wat het programma kan lezen, kan het ook streamen. Dat betekent dat u bijvoorbeeld maar op één computer een tv-kaart hoeft aan te sluiten en VLC de beelden laat streamen naar uw andere computers.

Efficiënter

Onder de motorkap van VLC 2.0 is er heel wat gesleuteld, waardoor het decoderen efficiënter gebeurt als uw computer een multicore-processor of ondersteunde gpu hebt, in het bijzonder bij het afspelen van H.264, MPEG-4/Xvid en WebM. Standaard staat dit uitgeschakeld, maar het is eenvoudig in te schakelen door in het menu Extra / Voorkeuren / Invoer en Codecs / GPU-versneld decoderen inschakelen aan te vinken. Het gebruik van hardwareversnelling werkt niet alleen efficiënter, maar zorgt op een laptop ook dat de batterij langer meegaat terwijl u een video met VLC bekijkt.

VLC 2.0 werkt efficiënter door hardwareversnelling op een multicore-processor of ondersteunde gpu.

Blu-ray

De fontrendering is ook aangepakt, waardoor de ondertitels een betere kwaliteit hebben. Bovendien kunt u de ondertitels nu overal op het scherm zetten en eenvoudig vergroten en verkleinen. In mkv-bestanden kunt u nu veel sneller en zonder onderbrekingen doorspoelen naar willekeurige momenten in de video. VLC 2.0 bevat ook de eerste experimentele ondersteuning voor blu-ray-schijven, maar de menu's werken nog niet. Ook worden de AACS en BD+ DRM-bibliotheken voor het afspelen van blu-ray-schijven met kopieerbeveiliging niet meegeleverd, dus die moet u zelf nog installeren. Verder werken de ontwikkelaars ook aan een editie voor Android, maar die is op het moment van schrijven nog niet officieel beschikbaar.

VLC Media Player 2.0.1

Freeware

Taal Nederlands

Download Windows 21,2 MB; Mac 40,4 MB

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X 10.5 of hoger; Linux

Systeemeisen 700-MHz Processor, 128 MB RAM

Oordeel 9/10

Pluspunten

Speelt bijna alles af

Enorm veel functionaliteit

Minpunten

Blu-ray-ondersteuning nog experimenteel

Verlies van overzicht door veel opties

Veiligheid

Let op: 1 van 42 virusscanners ziet iets verdachts in het installatiebestand. Maar aangezien het er maar één is, vermoeden we dat er sprake is van een fout-positief (oftewel een vals-positief). Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details.

0 Reactie(s) op: VLC Media Player 2.0.1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.