Tomahawk 0.5.5

Door: Maikel Dijkhuizen | 07 augustus 2012 11:53

Review

Tomahawk is een muziekspeler die verschillende webdiensten integreert, zoals SoundCloud, Last.fm en YouTube. Lokale en online liedjes beheert u in één interface. Muziekbestanden die op uw computer staan, combineert u moeiteloos in een afspeellijst met nummers afkomstig van online bronnen. Hierdoor zijn leuke liedjes van vrijwel iedere denkbare artiest binnen handbereik.

Met Tomahawk kunt u alle muziek op één centrale locatie beheren en afspelen. Een voordeel is dat de freeware verschillende online muziekdiensten ondersteunt. De mogelijkheden zijn hierdoor veel groter vergeleken bij traditionele muziekspelers, zoals Windows Media Player, iTunes en Winamp. Het programma is beschikbaar voor meerdere besturingssystemen, namelijk Windows, Mac OS X en Linux.

Muziek toevoegen

Muziek voegt u op diverse manieren toe. U geeft zelf aan in welke lokale mappen de audiobestanden staan opgeslagen. Zodra u het programma op andere systemen van het thuisnetwerk installeert, deelt u automatisch muziek tussen de pc's. Daarnaast maakt u gebruik van online muziekbronnen. In het programma gebruikt u zogeheten 'resolvers'. Dit zijn scriptbestandjes die koppelingen mogelijk maken met allerlei webdiensten. Bij YouTube selecteert u de gewenste audiokwaliteit. Bovendien geeft u aan of remixen, liveoptredens en covers zijn toegestaan. Voor Grooveshark en Spotify kunt u helaas uitsluitend betaalde accounts gebruiken.

Het linkerdeelvenster biedt toegang tot de lokale muziekbibliotheek. U vraagt gemakkelijk extra informatie over artiesten op. Zo bekijkt u bijvoorbeeld welke albums een bepaalde artiest nog meer heeft uitgebracht. Handig is dat u ze eventueel direct beluistert via online bronnen. U ontdekt gerelateerde artiesten en speelt gevonden nummers meteen af. Hitlijsten van onder andere iTunes, Spotify en Last.fm zoekt u simpel op. Tot slot gebruikt u linksboven een zoekfunctie om muziek te vinden.

Kies welke online muziekbronnen u in Tomahawk wilt gebruiken.

Accounts integreren

Het is mogelijk om uw Google- en Twitter-account in het programma te integreren. Volgens de makers publiceert u rechtstreeks tweets op Twitter, maar deze functie zijn we in de gebruikersomgeving niet tegengekomen. Via een Google-account benadert u de muziekbibliotheek ook buiten uw thuisnetwerk. Een voordeel, want uw favoriete liedjes zijn hierdoor altijd en overal bereikbaar. Ook een account van Last.fm koppelt u simpel aan Tomahawk. Uw luistergedrag wordt dan naar Last.fm verzonden. Vervolgens komt deze webdienst met aanbevelingen op de proppen die passen bij uw muzieksmaak. Erg nuttig wanneer u interesse hebt in muziek waarvan u nog nooit hebt gehoord.

Deze muziekspeler heeft zeer veel interessante functies te bieden.

Afspeellijsten

U creëert eenvoudig afspeellijsten. Bijzonder is dat het daarbij niet uitmaakt bij welke (online) muziekbron een liedje hoort. In de praktijk combineert u dus nummers afkomstig van onder meer uw harde schijf, andere computers binnen het thuisnetwerk, YouTube, SoundCloud, Jamendo, exfm en Dilandau. Leuk is dat u op basis van criteria ook automatisch een afspeellijst maakt. U geeft bijvoorbeeld aan in wat voor stemming u bent of welk liedje u leuk vindt. Vervolgens stelt Tomahawk een lijst samen met bijpassende nummers. Daarnaast kunt u in Tomahawk via het xspf-formaat afspeellijsten exporteren en importeren, en dus uitwisselen met vrienden. Tomahawk is een prachtig programma dat muziek van lokale en online bronnen binnen één interface naadloos laat samensmelten. Als u graag naar (nieuwe) muziek luistert, is deze innovatieve freeware zeker de moeite waard om eens uit te proberen. Wel ligt de moeilijkheidsgraad van sommige functies vrij hoog, omdat duidelijke instructies ontbreken.

U geeft zelf aan volgens welke criteria u automatisch een afspeellijst wilt genereren.

Tomahawk 0.5.5

Freeware

Taal Engels

Download Windows 24,5 MB; Mac 36,6 MB

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X 10.6 of hoger; Linux

Systeemeisen Onbekend

Oordeel 8/10

Pluspunten

Veel mogelijkheden

Ondersteuning online muziekbronnen

Vrijwel alle muziek te vinden

Minpunten

Geen integratie gratis Grooveshark- en Spotify-accounts

Hoge leercurve

Veiligheid

Let op: 2 van 42 virusscanners ziet iets verdachts in het installatiebestand. Maar aangezien het er maar twee zijn, vermoeden we dat er sprake is van een fout-positief (oftewel een vals-positief). Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details.

0 Reactie(s) op: Tomahawk 0.5.5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.