Surface Pro-tablet eind mei te koop in Nederland

Door: Jasper Bakker | 16 mei 2013 14:33

MacWorld

Microsoft brengt de 'pc-uitvoering' van zijn eigen Surface-tablet nipt voor de zelfgestelde deadline op de Nederlandse markt. De twee modellen van de Surface Pro blijven qua prijs net onder de 1000 euro.

De Surface Pro is Microsofts eigen tablet die dan de volledige Pro-uitvoering van Windows 8 draait, op een Core i5-processor van Intel. De eerder al in Nederland uitgebrachte Surface RT draait de uitgeklede variant Windows RT, op een energiezuinige ARM-processor. Daarnaast zijn er nog andere verschillen. Ook in de Verenigde Staten is de RT uitgekomen vóór de Pro.

Nipt onder prijsgrens

Laatstgenoemde komt nu ook naar Nederland. Het apparaat is vanaf 30 mei hier te koop, bij de Nederlandse Microsoft Store in Amsterdam en ook bij verschillende winkels zoals Media Markt, Saturn, BAS (Dixons en Mycom) en Paradigit. Het instapmodel met een SSD (solid-state drive) van 64 GB kost 886 euro, het topmodel met 128 GB SSD kost 986 euro. Deze prijzen zijn inclusief BTW (wat bij Amerikaanse prijzen standaard niet wordt vermeld) en ook inclusief de in Nederland verplichte kopieerheffing.

Beide Surface Pro-modellen worden standaard geleverd zonder bijbehorende toetsenbordcover. Microsoft biedt daarvan twee uitvoeringen aan. Dit zijn de Touch Cover met zachte toetsen en de Type Cover met fysiek in te drukken toetsen. De eerste kost 120 euro, de tweede 130 euro.

Minder GB's

De twee varianten van de pc-tablet bieden minder ruimte dan de capaciteit van de SSD doet vermoeden. Geformatteerd is de opslagcapaciteit namelijk al minder, door het bestandssysteem én door ruimte die de SSD reserveert om te compenseren voor eventuele toekomstige slijtage van de flash-geheugencellen.

Daarnaast neemt Windows 8 Pro zelf meerdere gigabytes in beslag, naast nog de voorgeïnstalleerde proefversie van Office. Het Surface Pro-topmodel (met 128 GB SSD) rapporteert bij ingebruikname een geformatteerde capaciteit van 110 GB, waarvan nog 88 GB vrij is. Beide modellen hebben 4 GB geheugen en een microSD-slot voor geheugenkaarten.

Foutje

Microsoft heeft vanmorgen vroeg al de Nederlandse beschikbaarheid van de Surface Pro aangekondigd, maar dat was met vermelding van verkeerde SSD-maten: respectievelijk 16 en 32 GB. Niet alleen klopten die genoemde gigabytes niet, ze zouden ook niet kunnen met de volledige installatie van Windows 8 Pro. Windows RT, dat de desktopomgeving voor traditionele Windows-applicaties mist, neemt minder GB's in beslag. De Surface RT heeft daardoor kleinere SSD's en een lager prijskaartje.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Surface Pro-tablet eind mei te koop in Nederland

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.