Steve Jobs bio in 15 bullets

Door: robert-x-cringely | 24 oktober 2011 12:06

Nieuws

Bloggers buitelen over elkaar met sneakpeaks uit de aanstaande biografie van Steve Jobs. Wij presenteren deze 'voorpublicatie' om je de moeite te besparen.

Dit heb je vast al ergens gelezen: de biografie van Steve Jobs door Walter Isaacson (met de verrassende titel 'Steve Jobs') is gelekt naar de blogosfeer. Klinkt als een fascinerend boek. Maar wie heeft er nou nog tijd voor boeken tegenwoordig? We hebben nauwelijks tijd om te denken.

Ik ben zo vrij geweest alle reviews van de bloggers die het boek hebben doorgebladerd op een rijtje te zetten en hun ervaringen samen te vatten in de onderstaande punten. Samen vormen ze ideale gespreksstof voor pretentieuze feestjes en partijtjes.

[list]Als tiener was Jobs een ware meester in de kunst van het mensen aanstaren zonder te knipperen. Dat verklaart meteen zijn gestaalde blik op de inmiddels beroemde foto die natuurlijk ook op de cover van het boek komt te staan.

In de begindagen van Apple nam het bedrijf een 'president' in dienst wiens voornaamste taak was voor Steve te zorgen en hem te dwingen zo nu en dan een bad te nemen. (Nee, ik verzin dit niet, daarvoor moet je bij AP zijn.)

Steve Jobs vond Bill Gates een slome duikelaar.

Bill Gates vond Steve Jobs een rare vogel.

Ze hadden allebei gelijk.

Steve Jobs was geadopteerd (dat wist je al, toch?). Hij heeft zijn biologische vader in zijn latere leven een paar maal ontmoet, maar hij bleef afstand houden omdat hij bang was dat zijn biopapa achter zijn geld aan zat.

De biologische zus van Jobs is Mona Simpson, de schrijfster (twee bonus fanboypunten als je dat al wist). Niet slecht gedaan voor een stelletje dat door Jobs werd omschreven als zijn "sperma- en eierbank".

Jobs heeft ooit tegen Eric Schmidt gezegd dat hij een totale atoomoorlog tegen Google zou ontketenen, waarbij hij desnoods alle 40 miljard Apple-dollars zou inzetten om ze de grond in te procederen vanwege de "diefstal" van iPhone-technologie voor gebruik in Android.

Desondanks was Larry Page van harte welkom bij Jobs voor advies, toen Page net Google CEO was geworden, indachtig de wijze lessen die Jobs ooit zelf van Bill Hewlett had geleerd.

Het advies van Jobs aan Page: hou op met die middelmatige producten, je verandert nog in Microsoft. Lekker dan...

Toen hij president Obama voor het eerst ontmoette, had Jobs uiteraard ook nog wat advies. Hij vertelde Barack dat hij niet meer dan één termijn voor de boeg had, tenzij hij het klimaat in de VS aantrekkelijker zou maken voor ondernemers. Toch bood hij ook vrijwillig aan zich in te zetten voor Obama's campagne voor de verkiezingen van 2012.

Op aandringen van Andy Warhol bood Jobs een van de eerste Macintoshes aan aan Mick Jagger (Rolling Stones). Jagger had geen flauw idee wie Jobs was.

Jobs concludeerde daaruit dat Jagger hetzij aan de drugs was, hetzij een hersenbeschadiging had.

Of allebei.

Jobs heeft overeenkomsten met Sylvia Millecam, in de zin dat hij de chirurgische behandeling van zijn alvleesklierkanker heeft uitgesteld omdat hij eerst wilde experimenteren met alternatieve niet-Westerse geneeswijzen. Was hij eerder geopereerd geweest, dan had hij waarschijnlijk nog een heel aantal jaren langer geleefd kunnen hebben. Verdraaid jammer. Soms betaal je een hoge prijs voor anders denken.[/list]

Tot slot dan nog enkele opmerkingen over de interface van het boek: het is gebaseerd op een technologie die bekend staat als 'papier', dat zonder achtergrondverlichting uitstekend leesbaar is in natuurlijk licht en daarbij opvallend prettig aanvoelt. Drukken of swipen hebben weinig tot geen effect, maar het 'bladereffect' is onvoorstelbaar realistisch. Ongelofelijk wat ze tegenwoordig allemaal kunnen doen met technologie.

0 Reactie(s) op: Steve Jobs bio in 15 bullets

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.