Safari 5

Door: Dirk Schoofs | 09 september 2010 09:40

Review

De meeste internetgebruikers blijven hondstrouw aan hun favoriete browser, toch heeft Safari voldoende charme in huis om vreemd te gaan. De Apple-browser met zijn typische iTunes-look is al enige generaties niet langer het exclusieve speeltje van de Mac-club. De nieuwste versie is sneller dan ooit en heeft bovendien enkele vette kenmerken aan boord die de trend zullen zetten.

Safari is de gedoodverfde browser die de gebruiker toegang tot internet geeft op de iPad, iPhone en Mac. Meer dan ooit wil Apple met deze browser ook het hart van de Windows-gebruiker winnen. Safari komt het best tot zijn recht als u hem als tabbed browser gebruikt. U kunt de volgorde van de tabs verslepen of zo’n tab simpelweg op het bureaublad droppen om hem daar als een zelfstandig Safari-venster te gebruiken. Apple beweert dat de nieuwe browser dubbel zo snel is als Firefox. Laten we het erbij houden dat de Apple-browser in elk geval zeer rap is! Het meest opvallende kenmerk is ongetwijfeld de Safari Reader. Hiermee leest u webpagina’s die veel content bevatten op een vereenvoudigde manier. Die Reader-knop komt trouwens alleen in het adresvak tevoorschijn bij webpagina’s die een grote lap tekst bevatten. Wanneer u op de Reader-knop klikt, wordt het artikel ontdaan van website-elementen die de aandacht afleiden. U kunt deze tekst dan afdrukken, vergroten en e-mailen.

De Reader-knop staat in het adresvak.

Uitbreidbaar en slimmer

Safari 5 is voorzien op uitbreiding met extensies (of add-ons). Met zulke uitbreidingen is het mogelijk om het programma af te stemmen op uw persoonlijke behoeften. Ontwikkelaars zullen dankbaar gebruikmaken van een nieuwe tool, de Extension Builder. Verder ondersteunt Safari HTML5-toepassingen, een alternatief voor Flash, waarmee websitebouwers multimediasites en animaties maken. Voortaan kunt u rechtstreeks gebruikmaken van drie ingebouwde zoekmachines: Yahoo, Bing en Google. Ook het adresvak is slimmer geworden. Uiteraard geeft Safari suggesties wanneer u een webadres intikt, maar daarbovenop haalt de Apple-browser topsites, favorieten en adressen uit uw geschiedenis naar boven. Een voorbeeld: wanneer u simpelweg Y intikt, presenteert Safari onmiddellijk YouTube.

Dezelfde webpagina gezien door Safari Reader.

Apple Safari 5

Taal Nederlands

Download Windows: 31 MB, Mac OS X: 37,5 MB

OS Mac OS X 10.5 Intel/PPC of Windows XP/SP2/Vista/7

Oordeel 8/10

Systeemeisen onbekend

 

Pluspunten

Snel

Safari Reader is handig bij lange teksten

Minpunten

Geheugenlekken: Safari 5 gaat slordig om met zijn geheugen

0 Reactie(s) op: Safari 5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.