SABnzbd 0.6.9

Door: Maikel Dijkhuizen | 12 september 2011 12:35

Review

Al jarenlang is SABnzbd een zeer populair hulpmiddel om mediabestanden van usenet te downloaden. De makers leunen gelukkig niet achterover, want er verschijnen geregeld nieuwe updates van dit programma. Bijzonder is dat u de freeware binnen een browser gebruikt.

In SABnzbd importeert u simpel nzb-bestanden. Een nzb-bestand bestaat uit verwijzingen naar data van bijvoorbeeld een muziekalbum of film, afkomstig uit de nieuwsgroepen (usenet). De opgepoetste Plush-skin is een aangename verbetering. De interface is een stuk overzichtelijker, waardoor alle opties eenvoudig zijn te vinden. Het menu is minder druk en de pictogrammen maken de boel levendiger. Als u gehecht bent aan de oude skins, kunt u die simpel activeren. Houd er dan wel rekening mee dat u niet over alle functies beschikt. De installatie verloopt bijzonder snel, waarna er in uw browser een introductiewizard verschijnt. Hiermee configureert u de nieuwsserver en geeft u aan of u het programma in een netwerk wilt gebruiken.

Downloadtaken

Door nzb-bestanden met SABnzbd te associëren, start u met dubbelklikken een downloadtaak. Een andere mogelijkheid is dat de freeware continu een map bewaakt. Zodra u daarin een nzb-bestand plaatst, start automatisch het proces. Vreemd genoeg verschijnt dan niet altijd de downloadtaak binnen de gebruikersinterface, waardoor het onduidelijk is of het proces wordt uitgevoerd. De browser kunt u gerust afsluiten, want de downloadserver draait op de achtergrond van uw systeem. SABnzbd staat gewoon op uw computer geïnstalleerd, u kunt de interface via uw browser benaderen. Prettig hieraan is dat u vanaf iedere locatie een nzb-bestand importeert en uw computer thuis aan het werk zet. Zelfs automatisch downloaden is mogelijk met behulp van rss-feeds. Wanneer u tijdens de voortgang een taak verwijdert, kunt u reeds gedownloade data meteen wissen. U gebruikt meerdere nieuwsservers met SABnzbd. Nieuw is dat u de retentietijd op kunt geven voor iedere afzonderlijke server, zodat u bijvoorbeeld oudere spots automatisch binnenhaalt met een goede payserver. Omdat het programma is geschreven in de platformonafhankelijke programmeertaal Python, bestaan er versies voor verschillende besturingssystemen. Op het web zijn verder diverse handleidingen beschikbaar om de freeware aan de praat te krijgen op een NAS. Dit Nederlandstalige programma is voor veel usenetgebruikers momenteel het beste gratis hulpmiddel om mediabestanden binnen te halen.

De vormgeving van SABnzbd heeft een grondige metamorfose gekregen.

SABnzbd 0.6.9

Freeware

Taal Nederlands

Download 8,3 MB

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X; Linux

Systeemeisen Onbekend

Oordeel 9/10

Pluspunten

Platformonafhankelijk

Nieuwe skin is overzichtelijker

Nederlandstalig

Op afstand benaderbaar

Minpunten

Downloads soms niet zichtbaar in wachtrij

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: SABnzbd 0.6.9

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.