Radboud Universiteit wordt tweede proeftuin voor 4G

© CIDimport

Radboud Universiteit wordt tweede proeftuin voor 4G

Geplaatst: 20 september 2012 - 03:28

Aangepast: 16 november 2022 - 10:12

Redactie ID.nl

De universiteit van Nijmegen is uit de bus gerold als tweede campus waar een 4G-netwerk wordt getest. SURFnet werkt dit keer samen met Tele2.

Na Utrecht wordt bij de universiteit van Nijmegen de volgende proef gehouden met de uitrol van 4G. Tele2 is ditmaal de telco die samen met SURFnet een mobiel netwerk met LTE (Long Term Evolution) gaat opzetten. De test, die zich met name richt op een soepele en veilige overgang tussen WiFi en 4G moet nog dit jaar van start gaan. Het 4G-netwerk zal opnieuw gaan draaien op de 2,6 GHz-frequentieband.

Overgangstijd WiFi en LTE

Net als bij de proef bij de universiteit van Utrecht is de insteek in eerste instantie om te kijken of 4G een meerwaarde heeft op hogescholen, universiteiten en andere instellingen binnen de onderwijssector. Daarbij wordt op de campus in Nijmegen dieper ingezoomd op het versnellen van de overgangstijd tussen WiFi (binnen) en LTE (buiten) en wordt ook de veiligheid van deze koppeling uitgebreid getest.

Op veiligheidsgebied is in Nijmegen voldoende expertise aanwezig, aldus SURFnet. “Bart Jacobs, hoogleraar op het gebied van veilige systemen en software, wordt hier bij betrokken. Gekeken wordt of de koppeling tussen WiFi enerzijds en LTE anderzijds robuust is", meldt productmanager Maurice van den Akker van SURFnet aan Webwereld. Jacobs is onder meer bekend van zijn kritiek op de veiligheid van de OV-chipkaart en recent het kraken van de RFID-chip van autsleutels.

Tele 2 mag het doen

SURFnet wil variëren met partners om een provider-onafhankelijk model te vinden. Omdat in Utrecht samengewerkt wordt met KPN is de keuze bij deze proef gevallen op Tele 2. Voor die telco is het ook de eerste grote test met 4G. Momenteel heeft Tele 2 wel al een kleinere pilot in Diemen en Amsterdam Zuid-Oost lopen, die zich vooral richt op consumenten.

Van den Akker: “Uiteindelijk willen we een provider-onafhankelijk model integreren in de hele onderwijssector. De bedoeling is met alle instelling een gezamenlijk aanbesteding te doen. Daarbij staan wij volledig open voor elke provider."

Breedbandveiling in oktober

Er zal opnieuw getest gaan worden op de 2,6 GHz-frequentieband. Tele2 verkreeg de 4G-frequenties in april 2010 bij de veiling georganiseerd door het Ministerie van Economische Zaken. Naast de huidige drie operators KPN, Vodafone en T-Mobile bemachtigden toen ook Ziggo/UPC en Tele2 spectrum. Voor een landelijk netwerk zijn die geveilde frequenties overigens onvoldoende.

Daarvoor zal in oktober een mobiele breedbandveiling worden georganiseerd. Dan kunnen providers proberen de frequenties te bemachtigen die ze nodig hebben om een landelijk dekkend LTE-netwerk uit te rollen.

Daarbij wordt mogelijk gekozen voor 1,8 GHz, vanwege de populaire iPhone 5 die op die band werkt. Na afloop van deze veiling worden dan grote investeringen verwacht van Nederland providers.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten