10 tips: Pc bedienen met je tablet of smartphone

Door: Richard Veenstra | 06 december 2013 08:00

How To

Je tablet en smartphone liggen in tegenstelling tot je pc of Mac de hele dag binnen handbereik. Zou het niet mooi zijn om deze systemen met elkaar te integreren? Wij geven 10 trucs om de afstand tussen de computer en je mobiele apparaten te verkleinen.

Wat gaan we doen?

We leggen onder andere uit wat VNC is, hoe je jouw muziekbibliotheek draadloos door jouw huis streamt en hoe je bestanden zowel vanaf jouw computer als vanaf je tablet of smartphone zo gemakkelijk mogelijk benadert.

Tip 1: VNC

Virtual Network Computing (VNC) zorgt ervoor dat je een computer op afstand kunt besturen. Vroeger kon je vanaf een andere pc doen, maar tegenwoordig gaat het ook met je tablet. De verbinding wordt via je thuisnetwerk gelegd, een snel draadloos netwerk is dus een vereiste. Zowel de tablet als de computer moeten op hetzelfde netwerk zijn aangemeld en beide apparaten moeten aan staan. Op je pc moet je een serverprogramma installeren, op je tablet installeert je een client-app. De client stuurt informatie naar de server: beweegt je jouw vingers op de tablet, dan zal de muis op het scherm van de computer bewegen. VNC op uw tablet kan enorm handig zijn als je pc niet in de buurt staat en je 's avonds vanaf de bank toch nog even een document op je harde schijf wilt inzien. De tablet geeft jouw gehele pc-systeem weer en daarbij wordt geen enkele bewerking uitgevoerd op je tablet. Het enige dat je mobiele apparaat doet, is een weergave tonen van je computer. In feite maakt je van de tablet dus een multitouch-afstandsbediening.

Met de app Remoter VNC kan een VNC-verbinding tussen een iPad en een pc worden gemaakt.

Tip 2: iPad (1)

De beste keuze voor iPad-bezitters is Remoter VNC. Met deze app bestuur je gemakkelijk een Windows-pc of Mac. De installatie is erg simpel en de app kost slechts 3 euro. Op je pc installeert je eerst even het gratis programma TightVNC. Dit server-programma vind je op hier. Zet tijdens de installatie een vinkje voor Register Tight VNC Server as a system service, klik in de Windows-taakbalk op het TightVNC-icoontje en kies voor Customize. Noteer het nummer achter Main Server Port en maak een nieuw wachtwoord aan door onder Primary password op Change te klikken. Noteer ook dit wachtwoord en sluit af met OK. Mocht Windows een melding geven dat er wijzigingen op je pc worden aangebracht, dan moet je dit goedkeuren. Ga vervolgens met de muis over het TightVNC-icoontje en schrijf het IP-adres op dat in het ballonnetje verschijnt. Al deze informatie hebt je nodig om Remoter VNC te initialiseren op je iPad.

Op de pc moet een server-programma als TightVNC worden geïnstalleerd.

Tip 3: iPad (2)

Ga nu naar Remoter VNC op je iPad. In de linkerbovenhoek tik je op Discovery List, waar je pc meteen zal verschijnen als optie. Je ziet het Windows-logo en de naam van de pc; deze is opgebouwd uit de naam van de pc en de naam van je router. Tik erop en kies vervolgens achter Server Type voor Select / ScreenSharing VNC. Controleer dat achter VNC Port het juiste poortnummer staat en vul achter VNC Password het wachtwoord in. Tik op Save om de instellingen op te slaan. Verschijnt je pc niet automatisch, volg dan de aanwijzingen in de volgende tip en vul het IP-adres van je pc in op de plek van het adres van de Mac. Ga terug naar het beginscherm, door op het icoon in de linkerbovenhoek te tikken, en kies jouw pc. Het beeldscherm van je Windows-pc wordt nu op de iPad weergegeven. Met veegbewegingen navigeer je over het beeldscherm en als je iets wilt intypen, tik je op het toetsenbord. Wil je de scrollbalk van de pc nabootsen, tik dan op het middelste icoontje links onderin. Door over het scherm te vegen, scrol je bijvoorbeeld door een webpagina. Je sluit een sessie af door linksboven op het icoontje te tikken. Remoter VNC werkt overigens ook op de iPhone.

Je ziet nu op de iPad het beeldscherm van de pc en bedient hem middels veegbewegingen.

Tip 4: Mac en Remoter

Om je Mac klaar te maken voor het gebruik met VNC hoef je niets te downloaden. Klik alleen even op Systeemvoorkeuren / Delen en selecteer Schermdeling. Klik vervolgens op Computerinstellingen en zet een vinkje voor VNC-viewers kunnen het scherm beheren met het volgende wachtwoord. Voer een wachtwoord in en kies voor OK. Ga nu naar Systeemvoorkeuren / Netwerk / Wi-Fi en noteer het IP-adres onder Status. In Remoter VNC tik je op Discovery List en vervolgens op Add Session Manually. Kies bij Server Type weer VNC/ScreenSharing en vul het IP-adres in achter VNC Hostname. Het wachtwoord vul je in bij VNC Password. Tik op Save, waarna je met een iPad kunt inloggen op de Mac.

Een Mac moet je handmatig instellen op het gebruik van Remoter VNC.

Tip 5: Android-afstandsbediening

Mensen met een Android-tablet hebben baat bij de app TeamViewer for Remote Control. Download de gratis app via Google Play. Je moet op de doel-pc het programma TeamViewer installeren. Klik op de koppeling onder All-In-One en doorloop de installatie. Kies voor Installeren als je administratorrechten op de pc hebt en selecteer Privé wanneer je het programma voor niet-commerciële doeleinden gaat gebruiken. Kies in het volgende venster voor Nee (standaard) als je een tijdelijke verbinding met de pc wilt instellen of Ja als je vaker op dezelfde pc wilt inloggen. Heb je voor de tweede optie gekozen, dan moet je een wizard doorlopen om onder andere een wachtwoord voor de pc aan te maken. Aan het einde van de wizard verschijnt een ID. Dit nummer vul je in de app op je tablet in. Tik op Op afstand bedienen om te starten, vul het wachtwoord van de pc in als je daarom wordt gevraagd. Je ziet nu op je Android-tablet de inhoud van het scherm van de pc.

De wizard van TeamViewer.

Tip 6: Google Drive

Hoef je geen beeldscherm te bedienen, maar wil je wel toegang tot je documenten op zowel je pc als tablet, kies dan voor een cloud-oplossing. Google Drive is daar een voorbeeld van. Op de pc installeert je de Google Drive-applicatie. Deze download je hier. Log in met je Google-account, bijvoorbeeld je Gmail-adres en bijbehorend wachtwoord, en klik op de blauwe knop Aanmelden. Heb je nog geen Google-account, klik dan op de rode knop Aanmelden en volg de stappen. Na te zijn ingelogd, zie je de download-knop Google Drive voor pc installeren. Installeer het programma op de pc en log in het programma ook weer in met je Google-gegevens. Op je systeem wordt een aparte map aangemaakt voor Google Drive. Je kunt op je pc bestanden naar deze map slepen. Zolang je verbinding hebt met internet, zal Google Drive deze bestanden automatisch met een bepaalde tijdsinterval synchroniseren met jouw Google Drive in de cloud. Op de tablet installeert je de app Google Drive. Vanaf een Android-toestel, iPhone of iPad kun je alle bestanden inzien en delen. Spreadsheets en documenten kun je bewerken en bestanden zijn te downloaden naar je tablet of smartphone.

Met Google Drive kun je zelfs op een tablet je documenten bewerken.

Tip 7: Dropbox

Dropbox kent een soortgelijk principe, maar is alleen een cloud-opslagdienst. Hiermee kun je dus geen documenten en spreadsheets bewerken. Op dropbox maak je een gratis account aan en klik je op Sign up. Heb je al een account, log dan in door rechtsboven op Sign in te klikken. De Dropbox-applicatie is beschikbaar voor pc, Mac en mobiele apparaten. Op de pc klik je op Download Dropbox en installeer je het programma. Log in met je accountgegevens, waarna ook Dropbox een aparte map op je systeem aanmaakt. Op je mobiele apparaat downloadt je de app via de App Store of Google Play-winkel. Heeft het apparaat een camera, dan zal Dropbox aanbieden om alle gemaakte foto's automatisch te kopiëren naar je Dropbox-account. In het beginscherm kun je desgewenst aangeven dat je dit wilt toestaan, door op Enable te tikken. Standaard is Only Wi-Fi geselecteerd. Wil je dat foto's ook via je dataverbinding worden geüpload, tik dan op Wi-Fi + Cell. Dropbox kan tal van bestandstypen openen, maar je kunt niets bewerken. De dienst biedt 2 gigabyte gratis ruimte, dat is aanzienlijk minder dan de 5 GB die Google Drive gratis ter beschikking stelt.

Dropbox biedt geen bewerkingsmogelijkheden.

iCloud

iCloud en SkyDrive zijn twee andere opslagdiensten. Ze werken vrijwel hetzelfde als Google Drive en Dropbox. Apples iCloud is een gesloten dienst; je kunt hier niet zomaar allerlei bestanden naartoe slepen. Een voordeel van iCloud is wel dat het perfect is geïntegreerd in de apparatuur van Apple. SkyDrive van Microsoft is daarentegen perfect geïntegreerd in Windows-software en biedt als voordeel dat je liefst 7 gigabyte aan opslagruimte gratis krijgt toegewezen.

Tip 8: Photo Transfer

Als je een aantal foto's van je smartphone of tablet naar je pc wilt sturen, kunt je dat uiteraard doen door ze als attachment aan een aan jezelf gerichte mail te 'plakken' of door een kabel tussen de twee machines te hangen. Gelukkig is er een elegantere oplossing. Installeer op je mobiele apparaat de Photo Transfer-app en tik op Send. Kies of je de foto's naar een Mac of pc wilt sturen door op één van de twee icoontjes te klikken. Tik op Select om een aantal foto's en video's te kiezen en tik op Done als je klaar bent met de selectie. Op je pc start je de browser en typt je het adres in dat in de app verschijnt. Dit adres is binnen je thuisnetwerk altijd hetzelfde en je kunt het dus opslaan als bladwijzer. Elk apparaat heeft zijn eigen adres, dus als je de app zowel op een iPhone als op een iPad hebt geïnstalleerd, kun je met verschillende adressen vanaf beide apparaten foto's halen. In de browser staat vervolgens dat de foto's klaar staan om te worden gedownload. Klik op Download all photos as zip file in Full resolution en de foto's en video's worden via je draadloze netwerk naar uw pc verzonden.

Photo Transfer App werkt onder Android net als op een iPad of iPhone.

Tip 09: iTunes

Om van je favoriete muziek te genieten, hoef je niet achter de pc te zitten. Je kunt je volledige iTunes-muziekbibliotheek namelijk ook vanaf je tablet of smartphone inzien en afspelen; mits je althans een iPhone of iPad hebt. Om van deze mogelijkheid gebruik te maken, moet je in iTunes op je computer Thuisdeling activeren. Selecteer links in plaats van Muziek de optie Thuisdeling. Log in met je Apple ID en klik op Schakel thuisdeling in. Op je iPad of iPhone installeer je de app Remote. Zodra je mobiele apparaat op hetzelfde netwerk is aangemeld, zal de app automatisch je iTunes-bibliotheek herkennen. Als je erop tikt, zie je al je muziek op de iPad of iPhone; je bedient iTunes op de pc nu via je mobiele apparaat. Let wel, de muziek komt uit de pc en niet uit de iPad of iPhone; je gebruikt hem slechts als afstandsbediening. Heb je een AirPort Express van Apple, dan kun je deze wel als uitvoerbron van de computer selecteren vanuit de app. Je bestuurt op deze manier de pc met de iPad of iPhone, waarna de pc alle muziek draadloos naar je AirPort Express stuurt.

Bestuur uw pc vanaf de bank en laat muziek draadloos naar uw luidsprekers streamen.

Remote voor Android

Er is ook een versie van Remote voor Android-toestellen op de markt, al komt deze niet van Apple zelf. De app Remote for iTunes kost 5 euro, maar biedt veel functionaliteit. Zelfs AirPlay wordt ondersteund, het protocol waarmee je draadloos naar bijvoorbeeld een AirPort Express of naar draadloze AirPlay-luidsprekers kunt streamen. Op een AirPort Express sluit je luidsprekers aan. Je kunt meerdere AirPort Express-stations in je huis plaatsen, zodat je overal je muziek kunt horen terwijl je die vanaf de iPad aanstuurt.

Tip 10: Bladwijzers

Wil je de bladwijzers en tabbladen op al je apparaten synchroniseren, dan kan dit het beste middels Chrome, de browser van Google. Op je pc of Mac ga je in Chrome naar Instellingen door op het icoontje rechtsboven te klikken. Zorg dat je bent aangemeld met je Google-account. Als je dat nog niet bent, kiest je voor Aanmelden. Op de tablet of smartphone installeer je de app Chrome, je start de app en tikt ook hier rechtsboven op het icoon en vervolgens op Instellingen. Ben je hier ook met hetzelfde account ingelogd, dan tik je onderin op Andere apparaten. Hier vind je de andere pc's, smartphones en tablets. Je ziet meteen welke tabbladen je op de pc hebt geopend en kunt er direct naartoe navigeren door erop te tikken. Mocht synchronisatie in Chrome bij je zijn uitgeschakeld, dan kun je dit activeren bij Instellingen. Tik op Aangemeld bij Chrome en zorg dat de schuif achter Synchroniseren is ingeschakeld.

Voor het synchroniseren van bladwijzers en tabbladen kun je het beste aan de slag met Chrome.

6 Reactie(s) op: 10 tips: Pc bedienen met je tablet of smartphone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 december 2013 18:02 Anoniem
  RD client van Microsoft. is gratis en werkt goed voor Windows.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 december 2013 15:31 Anoniem
  Volgens mij zijn jullie de belangrijkste (en beste) vergeten: LogMeIn !!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 december 2013 21:45 Anoniem
  En je hebt geen remote nodig om muziek vanuit je iTunes library op je iPod, iPad of iPhone te luisteren. Vanuit de muziek speler kun je gewoon naar Shared gaan en de muziek vanuit je iTunes afspelen op je iOS devicw.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 juli 2014 12:56 Anoniem
  Waardeloze oplossingen op een rijtje helaas..(android/windows)
  Google remote desktop via android app en chrome extension…PUNT
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 augustus 2014 12:19 Anoniem
  Skydrive heet al geruimetijd onedrive. Het voordeel daarvan is, dat je net als met google drive, je bestanden online kunt bewerken. Maar dan is Word bujvoorbeeld WordOnline. Zonder converteren bewerk je het 'echte' worddocument
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 mei 2015 12:36 Anoniem
  Beetje foute kop boven het artikel. Dit heeft niets te maken met het bedienen van een pc via smartphone of tablet, dit gaat over het benaderen van data op een ander apparaat. Streamen. Ik zocht naar een optie om bv de spatiebalk van mijn pc via mijn smartphone te kunnen indrukken. Dus mijn pc iets te laten doen via mijn smartphone.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.