Parallels haalt de Mac uit het verdomhoekje

© CIDimport

Parallels haalt de Mac uit het verdomhoekje

Geplaatst: 12 september 2012 - 04:54

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Dankzij software als Parallels Desktop is het niet langer nodig medewerkers te dwingen een Windows-computer te gebruiken. Sterker nog, Windows draait hierdoor soms zelfs beter op de Mac.

Hosting- en virtualisatiesoftware leverancier Parallels presenteerde vorige week versie 8 van zijn Parallels Desktop software voor de Mac. Met de software kun je binnen Mac OS meerdere besturingssystemen tegelijkertijd draaien, waaronder Linux, Windows XP, Windows 7, Windows 8 en zelfs Android 4.0.

De oplossing van Parallels is niet nieuw. Met Oracle’s gratis VM VirtualBox kun je andere besturingssystemen op een Mac computer installeren. VMware Fusion kan hetzelfde en ook met Apple’s eigen gratis Bootcamp is het mogelijk Windows te installeren op een Intel x86-gebaseerde Mac-computer. Er zijn inmiddels dus legio opties voor het draaien van Windows op een Mac.

Juist niet voor gamers

Wat maakt dat Parallels 8 een serieuze vervanger kan zijn van een Windows-machine zijn de integratie en de prestaties van het product. Volgens het bedrijf is de laatste versie 30 procent sneller dan versie 7 en was deze versie op zijn beurt ook 30 procent sneller dan versie 6. Toegegeven, grafische prestaties blijven in Parallels achter bij het draaien van native Windows op een pc of in Bootcamp, maar voor normale kantoortoepassingen merk je vrijwel geen verschil en werkt de nieuwe versie een stuk soepeler dan eerdere iteraties.

Op het vlak van integratie hebben Parallels en VMware Fusion een streepje voor op native Windows draaien via een aparte partitie.Het is namelijk bij deze producten mogelijk om een modus te activeren waarin Windows-applicaties naadloos integreren met je Mac-omgeving. Sterker nog: hiermee krijg je extra functionaliteit tot je beschikking. Heb je in Windows weleens geprobeerd om een bestand naar je Outlook-icoontje in je systeembalk te slepen? In Windows 7 wordt dit niet als geldige actie gezien. Maar zodra je Outlook als virtuele applicatie binnen Parallels 8 draait, dan wordt het opeens wel mogelijk om bestanden naar de dock van OS X te slepen zodat deze direct door Outlook als mailbijlage verstuurd kunnen worden.

OS X via slimmigheden Windows 8 laten verbeteren

Parallels 8 zit vol met dit soort trucs. Volgens directeur Global Communications John Uppendahl is het ondersteunen van de Retina-resolutie van de nieuwste Macs (2880 bij 1800 pixels) misschien wel het grootste wapenfeit van het nieuwe product. “Hiermee kun je Windows 8 op een Macbook Air in een hogere resolutie draaien dan je op dit moment op een Windows laptop zou kunnen”, aldus de Parallels-directeur.

Andere voorbeelden van de voordelen die integratie van Mac OS X en Windows oplevert zijn Windows-notificaties binnen OS X (bijvoorbeeld bij het binnenkomen van een nieuwe mail of een chatbericht), het kunnen aanmaken van eigen sneltoetsen voor Windows, het toevoegen van OS X’ spraakondersteuning aan Windows en de toevoeging van een IE-knop in de OS X-versie Safari, waardoor je op de Mac pagina’s kunt openen die een native editie van Internet Explorer vereisen. Omdat veel webapplicaties van bedrijven deze compatibiliteit willen hebben, kan Parallels ook hiervoor een uitkomst zijn.

Volgens Uppendahl wordt Parallels Desktop voornamelijk door organisaties gebruikt die op deze manier medewerkers willen toestaan een Mac of Macbook te kiezen onder een BYOD-programma. “Bedrijven komen erachter dat ze met pc’s niet langer alles kunnen omdat sommige applicaties enkel voor OS X zijn of op laatgenoemde beter werken. Met een Mac met Parallels kun je wel alles. Het is een uitkomst voor bijvoorbeeld ontwikkelaars die met hun Mac snel dingen in een afgeschermde Windows of Mac-omgeving willen testen door binnen een paar muisklikken een VM aan te maken. Op een pc kun je dat niet.”

Apple verbiedt omgekeerde weg

Met deze opmerking stipt Uppendahl een tekortkoming van het product aan. Het is namelijk omgekeerd niet mogelijk om OS X op Windows-machine te draaien. “Dat zouden we misschien wel kunnen, maar Apple verbiedt het ons te doen. Wat dat betreft blijf je nog aangewezen op zaken als Hackintosh.”

Iets anders is de eis van het product om bij mobiel gebruik – Parallels kan via een app mobiel Windows/OS X laten draaien op een iPad – de Mac draaiende te hebben. Het product kent helaas geen server- of cloudversie waarmee je een VDI-oplossing zou kunnen creëren. “Ook dat zou wel kunnen, maar daar zien we bewust vanaf. In onze ogen is de cloud nog niet volwassen genoeg om dat goed te laten functioneren. We willen klanten de best mogelijke prestaties bieden en dat kan alleen door een besturingssysteem vanaf een fysieke harde schijf te draaien.”

'Bedrijven kunnen OS X niet langer negeren'

Op de vraag of het toenemend aantal gebruikers van OS X en iOS een bedreiging vormt voor de propositie van Parallels, antwoordt Uppendahl: “Windows blijft nog wel even bestaan, ondanks stagnerende of zelfs dalende pc-verkopen. Opvallend is inderdaad dat de Apple jaar op jaar goed blijft doen en tot 20 procent meer OS X-machines verkoopt. Windows blijft desondanks gezien worden als bedrijfsstandaard, maar dat gaat veranderen. Forrester meldt dat Mac-gebruikers productiever zijn en sneller ROI opleveren. Bovendien kiezen jonge werknemers sneller voor een bedrijf waar ook Macs gebruikt worden. Organisaties beginnen dat in te zien en schaffen eerder iMacs of Macbooks aan. Deze machines kunnen tegenwoordig ook op prijs concurreren.”

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten