OS X Leopard krijgt onverwacht een Apple-patch

Door: Jasper Bakker | 15 mei 2012 11:40

Nieuws

De eervorige versie van Mac OS X krijgt plots een patch van Apple. Deze update verwijdert oude Flash-installaties, maar laat verouderd Java ongemoeid.

Apple brengt zijn Flash-verwijdertool ook uit als update voor de oude OS X-versie Leopard (10.5). Daarnaast heeft het zijn malwarecleaner uitgebracht voor die oude, maar nog in gebruik zijnde versie van zijn besturingssysteem. Die opruimtool is specifiek en alleen voor de Flashback-malware die flink wat Macs heeft besmet.

Flash in de ban

De Leopard-update doet Flash-versie 10.1.102.64 en ouder in de ban. Het schakelt niet alleen de browser plug-in van die Adobe-software uit, maar verplaatste de bestanden van Flash zelf ook naar een andere directory op de harde schijf. Gebruikers krijgen hierbij de optie aangedragen om een nieuwere Flash-versie van Adobe te installeren.

Dat is dan echter nog altijd een verouderde versie voor Leopard. De gewraakte Flash-versie 10.1.102.64 (uitgekomen in november 2010) is de laatste voor OS X op de oude PowerPC-processors. De daarna verschenen versies zijn alleen voor OS X op Intel-chips.

Leopard in de kou

Daarbij blijft de Leopard-gebruiker wel achter op de 10.x-reeks. De nieuwste 11.x-reeks is voorbehouden aan OS X-versies vanaf 10.6. Adobe geeft die reeks met ingang van de aankomende versie 11.3 automatische updates op Macs.

Leopard blijft ook achter wat Apple's eigen implementatie van Oracle's Java betreft. Daarin zijn recent nog gaten ontdekt, misbruikt en gedicht. Dat laatste dan alleen voor Lion en Snow Leopard. De beruchte Flash-back-malware, die door de makers meermaals is aangepast, is ook via een 0-day gat in Java binnengekomen.

De Leopard-versie (10.5) van Mac OS X krijgt van Apple al sinds juli vorig jaar geen updates meer. Toen is namelijk versie 10.7 (Lion) uitgebracht. De Mac-maker heeft als supportbeleid dat het de huidige en vorige versies van zijn computerbesturingssysteem ondersteunt. Deze zomer komt de volgende versie 10.8 (Mountain Lion) uit.

Wel iTunes en Safari gepatcht

De laatste security-update voor Leopard stamt van 23 juni 2011. Na die datum heeft Apple nog wel enkele updates voor Leopard uitgebracht, maar dan alleen voor eigen OS X-software. Dit omvat Apple's implementatie van Java (bijgewerkt op 28 juni 2011), webbrowser Safari (20 juli 2011), videosoftware Quicktime (3 augustus 2011), en muziekprogramma iTunes (14 november 2011). Na november heeft Leopard geen updates meer gekregen, tot nu ineens.

Leopard draait nog altijd op eenzesde van alle Macs, volgens metingen aangehaald door securitybedrijf F-Secure:

Klik voor groot

0 Reactie(s) op: OS X Leopard krijgt onverwacht een Apple-patch

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.