Opera 11

Door: guus-crone | 11 april 2011 16:47

Review

Hoewel Opera een zeer complete browser is, die onder meer voorzien is van een ingebouwde bittorrent-client en een geïntegreerd e-mailprogramma, bood hij tot en met versie 10 geen mogelijkheid om extensies te gebruiken. Met de laatste versie is hier verandering in gekomen.

In versie 11 introduceerde Opera ondersteuning voor extensies. Het gebruik en beheer hiervan is uiterst eenvoudig: u haalt extensies op via het menu Extra / Extensies / Extensies ophalen, en na installatie werken ze direct, zonder dat de browser daarvoor opnieuw opgestart hoeft te worden. Via het menu Extra / Extensies / Extensies beheren kunt u uw extensies vervolgens configureren, in- en uitschakelen, en eventueel verwijderen.

Nieuwe functies

Wanneer u regelmatig veel tabs open hebt staan, zal de nieuwe functie tab stacking u aanspreken. Door tabs over elkaar heen te slepen combineert u deze tot één enkele tab. Als u uw muisaanwijzer op zo’n gecombineerde tab plaatst, krijgt u een preview van de zich eronder bevindende pagina’s te zien. Via deze preview kunt u de gewenste pagina kiezen, maar u kunt gestapelde tabs ook uit- en invouwen middels het pijltje dat naast een gecombineerde tab verschijnt.

Tot slot noemen we nog het vernieuwde zoekvak, dat tijdens het typen zoeksuggesties laat zien, en de visuele hulp die het aanleren van muisgebaren vergemakkelijkt.

Met gestapelde tabs houdt u overzicht.

Naast de genoemde verbeteringen in versie 11 is er ook aan andere onderdelen gesleuteld. Zo is het e-mailpaneel geheel aan uw wensen aan te passen: u kunt kiezen welke items op het paneel getoond moeten worden en de volgorde hiervan zelf bepalen. Verder kunnen plug-ins als Flash en Silverlight nu op aanvraag ingeschakeld worden, en is het adresveld flink verbeterd. Door dit laatste zijn webadressen beter leesbaar, en is duidelijk te zien met wat voor verbinding u te maken hebt.

Het vernieuwde adresveld.

Conclusie

Opera is een complete en veelzijdige browser. Vooral de mogelijkheid om nu extensies te gebruiken en het gemak waarmee deze te beheren zijn, maken Opera 11 naar onze mening een geduchte concurrent van Firefox en Chrome.

Opera 11

Freeware

Taal Nederlands

Download Windows 8,9 MB; Mac 13,3 MB; Linux 10,4 MB

OS Windows 2000/2003/XP/Vista/7; Mac OS X; Linux

Systeemeisen 512 MB RAM, 200 MB harde-schijfruimte

Oordeel 9/10

Pluspunten

Snelle en zeer complete browser

Minpunten

Bevat voor sommigen wellicht te veel mogelijkheden

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Opera 11

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.