Op zoek naar de beste teksteditor: BBEdit voor Mac

Iedere IT-Pro heeft een set programma’s die overal mee naar toe gaan. Een goede teksteditor zit daar altijd bij, maar iedereen heeft een eigen voorkeur. Webwereld zoekt in deze serie naar de beste.

Hoewel de rol van Mac OS X in de beheeromgeving gering is, heeft juist een deel van de programmeurs en scriptschrijvers een voorkeur voor dit besturingssysteem (en de bijbehorende hardware). Ze hebben daarbij minder keuze dan Windows-gebruikers, maar staan zeker niet ‘droog’. Behalve editors zoals Vim of Emacs, die hoewel gemaakt voor Linux ook onder Mac OS X te gebruiken zijn, zijn er ook echte Mac-editors. TextWrangler is er daar een van. Het is de gratis lite-versie van BBEdit, de ‘professionele editor’ volgens de makers bij Bare Bones Software.

Programmeurs

BBEdit richt zich vooral op programmeurs. Dit blijkt uit het aanzienlijke aantal van bijna 30 door BBEdit direct ondersteunde talen, waaronder Ruby, ActionScript, C++, Pascal, Perl, PHP, HTML, Unix Shell Script, VBscript en XML. Voor talen die ontbreken kunnen zelf modules worden gemaakt en toegevoegd via de BBEdit SDK.

Het programmeren wordt daarbij vergemakkelijkt door autocompletion, waarbij het programma probeert te voorspellen hoe een deel code verder zal gaan en het dan automatisch aanvult. Er is syntax-highlighting, waarbij gelijksoortige delen van de programmeertaal met kleuren worden gemarkeerd, en er is syntax-folding, waarbij delen van de code ‘dichtgeklapt’ kunnen worden. Dit laatste is een erg handige functie die helpt meer code in beeld te kunnen houden, maar daarbij wel het overzicht te bewaren. Andere handige functies zijn auto-save, spellingcontrole tijdens het typen, een eigen klembord voor hergebruik van tekst, de mogelijkheid taken te automatiseren en nog veel meer. Zoeken en vervangen is mogelijk over meerdere bestanden en ook gebruik van reguliere expressies wordt ondersteund. Speciale vermelding verdient het scratchpad dat behalve een klembord ook de mogelijkheid biedt bewaarde onderdelen eerst te bewerken en daarna weer te hergebruiken.

Projecten

Speciale aandacht is er voor functionaliteit gericht op webdevelopers. Behalve een aantal specifieke scripttalen en ondersteuning van CSS en HTML5, kunnen we hier het gebruik van een kleurenpalet noemen, om kleurcodes te kiezen, drag en drop van links en afbeeldingen, controle op niet afgesloten codes en het invoegen van code-snippets via zelf te bepalen toetscommando’s.

Bij elkaar horende documenten kunnen als project bewaard worden. Maar sorteren als project is niet voorbehouden aan documenten, ook mappen kunnen direct als onderdeel van een project worden bewaard en zijn daarna binnen het project ook direct te bewerken.

BBEdit herkent VMware Fusion en kan documenten direct in een binnen deze virtualisatie software draaiende Windows-browser, weergeven.

SysAdmin

Voor ontwikkelaar en beheerder is de mogelijkheid interessant om bestanden via ftp en sftp te openen en te bewaren. Dankzij de commandline-versie van BBEdit kunnen documenten direct vanuit een shell worden geopend en dit geldt ook voor ftp en sftp. Daarbij ondersteunt BBEdit zowel gzip als bzip2 en het kan direct in deze archiefbestanden zoeken, openen en bewaren.

Ons 2GB logbestand was voor BBEdit wel een maatje te groot, na lang wachten eindigde de poging het bestand te openen met een foutmelding. Zelf noemen de makers ongeveer 1GB als maximale bestandsomvang voor gebruik binnen BBEdit.

Menu’s

Hoewel BBedit ook pallets kent zijn het er in het gebruik toch heel veel menu’s. Deze zitten wel erg doordacht in elkaar en wie een middagje spendeert aan het werken met het programma, zal in elk geval niet lang hoeven zoeken waar een nog te ontdekken functie te vinden zal zijn.

Koopsoftware

BBEdit is een commercieel product en met een prijs van US$ 99,99 voor een nieuwe licentie, is het zelfs verreweg het duurste product dat we in deze serie getest hebben. Dat de licentie het gebruik op twee machines door dezelfde gebruiker toestaat, is daarbij slechts een beperkte compensatie voor de wel erg hoge prijs. De prima handleiding (te bereiken via het Help-menu) is dan eerder een teken dat dit programma zijn geld waard is.

BBEdit is daarbij ook via de Mac OS X AppStore verkrijgbaar, maar het is onduidelijk of een dergelijke licentie later in aanmerking komt voor een upgrade, en die zijn met US$30 nou net wat vriendelijker geprijsd. Beter daarom gewoon via de website van Bare Bones Software te kopen, dan kunt u meteen eerst de Free Trial downloaden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten