Nieuwe iPhone 4 heeft aangepaste antenne - update

Door: loek-essers | 12 januari 2011 10:34

Nieuws

De nieuwe iPhone 4 die is ontworpen voor het CDMA-netwerk van Verizon heeft een ander antennedesign dan de reguliere iPhone 4. Volgens Apple is het ontwerp niet aangepast wegens ontvangstproblemen.

De nieuwe antenne heeft voor het Amerikaanse netwerk van Verizon een ander ontwerp gekregen. Maar volgens Apple is dat niet om de ontvangstproblemen van de iPhone 4 op te lossen. "Hij is pecifiek ontworpen voor CDMA", aldus een woordvoerder van Apple. Wel zit de antenne op een andere plek. CDMA (Code Division Multiple Acces) is een tegenhanger van het in Nederland gebruikte GSM (Global System for Mobile Communications) netwerk. In de VS bestaan beide netwerken naast elkaar.

De iPhone 4 heeft van meet af aan problemen gehad met de ontvangst. Doordat de antenne in de rand van het toestel zit verwerkt en aan de oppervlakte komt, kan het signaal wegvallen als de antenne wordt aangeraakt. Iets wat regelmatig gebeurt tijdens het bellen. Volgens Apple zijn er maar enkele gebruikers die hier last van hebben. Ceo Steve Jobs suggereerde dat mensen die last hebben van het probleem de telefoon maar anders moesten vasthouden. Afgelopen juli begon het bedrijf met het uitdelen van gratis rubberen hoesjes om de problemen te verhelpen.

Onbruikbaar in Europa

De nieuwe iPhone 4 antenne is niet direct bedoeld om die problemen te verhelpen. Volgens Apple vroeg een ander netwerk simpelweg om een ander antennedesign. Er zijn geen plannen om datzelfde ontwerp ook door te voeren in de reguliere iPhone 4, aldus een woordvoerder van Apple tegen Networkworld.

De nieuwe iPhone is bedoeld voor de netwerken van Verizon en verschilt ook op andere punten van de eerste iPhone 4. Zo heeft het toestel een hotspotfunctie die tot vijf apparaten via wifi kan verbinden. Doordat de nieuwe iPhone alleen gebruik maakt van CDMA, kunnen gebruikers in veel landen niet roamen. Dit is bijvoorbeeld het geval in alle Europese landen.

Geen 4G

Daarnaast is het opvallend dat het toestel niet geschikt is gemaakt voor LTE (4G), een techniek voor supersnel mobiel breedband die op dit moment wordt uitgerold in de VS. Apple vindt de hardware van de iPhone 4 niet helemaal geschikt voor het verwerken van een LTE chip, het zou te veel aanpassingen in het ontwerp vergen.

Verder zijn het gewicht, de afmetingen en de andere specificaties gelijk aan het eerdere model. Het toestel wordt geleverd met 16 of 32 gigabyte, kost 200 of 300 dollar met een tweejarig abonnement en is vanaf 10 februari beschikbaar.

Update 13.22 uur: Nieuwssite AnandTech testte het toestel en wijst erop dat ook de nieuwe iPhone last heeft van de zogenaamde "death grip". Bij het vasthouden van het toestel kan de signaalsterkte net zo wegvallen als bij de normale iphone 4.

0 Reactie(s) op: Nieuwe iPhone 4 heeft aangepaste antenne - update

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.