Nest Thermostat - Installatie en eerste indruk

Door: Jeroen Boer Boer | 25 september 2014 05:30

How To

Ik ontving de langverwachte Nest Thermostat begin deze week en heb hem uiteraard direct geïnstalleerd. In dit artikel laat ik je zien hoe de installatie verliep en geef ik je mijn eerste indrukken.

Ik ontving de Nest Thermostat begin deze week en kan je daarom nog geen uitgebreide review geven. Wel kan ik je alvast mijn eerste indrukken geven die ik heb opgedaan tijdens de installatie.

Lees ook: Review Nest Thermostat - Warmte op maat

De verpakking bevat naast de thermostaat een aantal andere elementen die je nodig hebt tijdens de installatie. De belangrijkste hiervan zijn de ronde grondplaat die je op de muur schroeft en waar je de Nest opklikt en de zogenoemde Heat Link. Daarnaast vind je nog een usb-adapter en micro-usb-kabel in de verpakking die je nodig hebt als je besluit om de Nest niet aan te sluiten op de plek van een bestaande thermostaat.

De grote vierkante plaat heb je alleen nodig als de muur rondom de plek waar je de Nest wilt ophangen lelijk is door bijvoorbeeld gaten van een vorige thermostaat.

De verpakking bevat onder andere de Nest, een grondplaat en de Heat Link.

Aan/uit of Opentherm?

Ik heb thuis, net zoals veel mensen in Nederland, een combiketel die zorgt voor verwarming en warm water. De thermostaat die ik in gebruik had was met een draad direct aan de combiketel verbonden. Wat je eerst moet uitzoeken, is of je huidige thermostaat een aan/uit-model of een OpenTherm-model is. Dat is belangrijk omdat de Nest een aan/uit-model is, terwijl veel moderne ketels standaard juist gebruik maken van OpenTherm.

In de praktijk zal iedere OpenTherm-ketel ook kunnen omgaan met een aan/uit-thermostaat, maar meestal moet je de thermostaatdraad daarvoor aansluiten op twee andere contacten in de ketel. Je zult hiervoor je combiketel moeten openmaken. Hoe dat moet, kun je terugvinden in de handleiding van je combiketel. Uiteraard schakel je hiervoor de ketel eerst uit en haal je de stekker uit het stopcontact.

Wat doet de Heat Link?

Bij de meeste thermostaten loopt de thermostaatdraad direct vanuit de ketel naar de thermostaat in de woonkamer. Ook bij mij thuis was dit het geval. Bij de Nest is het echter noodzakelijk dat de Heat Link wordt geïnstalleerd tussen de verwarmingsketel en de thermostaat.

De Heat Link fungeert zowel als oplader voor de Nest als wel relais voor de verwarmingsvraag. De thermostaatdraad die van je woonkamer naar de verwarmingsketel loopt moet worden aangesloten op de oplaadcontacten van de Heat Link. Vervolgens moet er een verwarmingskabel lopen van de relaiscontacten van de Heat Link naar de aan/uit-contacten van de verwarmingsketel.

Je zou ervoor kunnen kiezen om de bestaande thermostaatdraad door te knippen en vervolgens aan te sluiten. Ik heb ervoor gekozen om dit niet te doen, omdat de draad dan wel heel erg krap wordt en ik de bestaande situatie in de toekomst waarschijnlijk moet herstellen als ik bijvoorbeeld wil verhuizen. Ik heb mijn ketel opengemaakt en een nieuwe draad (koop bijvoorbeeld signaal- of beldraad in de bouwmarkt) aangesloten op de aan/uit-contacten. Deze verwarmingsdraad heb ik aangesloten op de Heat Link.

Vervolgens heb ik de originele thermostaatdraad losgemaakt en eveneens aangesloten op de Heat Link. Ik geef je eerst een overzichtsfoto van de situatie na installatie zodat je begrijpt waar de Heat Link geplaatst wordt en zal je daarna in detail laten zien hoe je de kabels aansluit in de Heat Link.

De Heat Link is aangesloten op de Nest in de woonkamer via de thermostaatdraad die uit het pijpje komt. De thermostaat draad van de Heat Link naar de verwarmingsketel zorgt voor de verwarmingsvraag, terwijl de stekker voor netspanning zorgt.

Heat Link in meer detail

Schakel voordat je begint de verwarmingsketel uit en trek de stekker uit het stopcontact. De Heat Link is een vierkant doosje dat je op ongeveer dertig centimeter van je ketel aan de muur moet monteren. Je kunt de Heat Link openmaken door de deksel te verwijderen, vervolgens schroef je hem aan de muur. De thermostaatdraden die afkomstig zijn uit de woonkamer sluit je aan op de twee contacten helemaal rechts. De polariteit is niet van belang.

Aan de linkerkant van de Heat Link zie je vijf schroefcontacten. De thermostaatdraad die afkomstig is uit je verwarmingsketel sluit je aan op de twee meest rechtse schroefcontacten, de polariteit is niet van belang. Deze draden schakelen de verwarmingsvraag. Tot slot heeft de Heat Link ook netspanning nodig. Veel verwarmingsketels hebben ingebouwde netspanningscontacten die je kunt gebruiken voor externe apparaten als de Heat Link, dit vind je terug in de handleiding van de verwarmingsketel. Je kunt de Heat Link dan via een elektriciteitskabel aansluiten op deze contacten. Ik heb er echter voor gekozen om een stekker te monteren op de stroomaansluitingen. De Heat Link bevat heel netjes trekontlastingen, zodat je een netsnoer veilig kunt monteren.

In de Heat Link sluit je thermostaatdraad vanaf de Nest Thermostat aan (rechts), de thermostaatdraad vanaf de verwarmingsketel (links) en de elektriciteitskabel (helemaal links)

Nest Thermostat installeren

Nadat de Heat Link was geïnstalleerd heb ik in de woonkamer de bestaande thermostaat van de muur gehaald. Ik heb vervolgens de grondplaat op de muur geschroefd. Handig is dat de grondplaat is voorzien van een ingebouwde waterpas zodat je zeker weet dat je de thermostaat recht ophangt. Je sluit vervolgens de thermostaatdraad aan op de twee schroefcontactjes. Hoewel dit vermoedelijk gelijkspanning is, is de polariteit toch niet van belang.

De grondplaat bevat een waterpasje, handig!

Nadat je de grondplaat hebt geïnstalleerd pak je de Nest thermostaat en klik je die eenvoudig op de grondplaat. Ga nu naar je verwarmingsketel en schakel deze weer in. Eventueel steek je ook de stekker van de Heat link in het stopcontact als je er net als ik een stekker aan hebt gemonteerd. Ga terug naar je woonkamer en je zult zien dat de Nest aanstaat.

De Nest Thermostat is klaar voor gebruik.

Afronden

Nu de Nest Thermostat werkt, moet je een korte setup doorlopen waarin je de thermostaat verbindt met je wifi-netwerk, aangeeft waar je woont en hoe je verwarmingsinstallatie is opgebouwd. Je moet kiezen wat de verwarmingsbron is (in mijn geval gas) en hoe je huis wordt opgewarmd (in mijn geval radiatoren). Vervolgens heb ik op mijn Android-smartphone de app gedownload en via de app een Nest-account aangemaakt. Deze kun je koppelen aan je Nest Thermostat door op de Nest een code op te vragen en deze in de app in te voeren.

De Nest Thermostat koppel je aan je Nest-account waarna je hem met de app kunt bedienen.

Eerste indruk

Ik heb je in het kort verteld hoe je de Nest Thermostat installeert. Ik zal je nu nog iets vertellen over mijn eerste indruk. De Nest Thermostat zelf voelt erg degelijk. De ring is gemaakt van roestvrij staal en draait soepel rond. Je bedient de thermostaat, net als bij de bekende Honeywell Round, door de ring te draaien. Via de draaibeweging stel je de temperatuur in.

Je kunt de Nest echter ook indrukken. Als je dit doet verschijnt een menu, je kunt vervolgens door te draaien het juiste item selecteren en dit uitvoeren door de Nest in te drukken. Dit lijkt op de bediening van de iPod Classic. Daarnaast kun je de Nest bedienen met de app of de website. Je kunt zo vanaf overal de temperatuur instellen.

Mijn eerste indruk is dat de Nest Thermostat en de app eenvoudig werken. Ik zal later in een review dieper ingaan op de mogelijkheden. Je kunt de Nest bijvoorbeeld programmeren, maar interessanter is dat de thermostaat ook zichzelf kan programmeren.

Inmiddels heb ik ook een review van de Nest Thermostat geplaatst.

De bediening is erg eenvoudig; draaien en klikken.

Kun je de installatie zelf?

Zoals je in dit artikel kunt zien is de installatie van de Nest Thermostat en de Heat Link qua bedrading niet heel moeilijk. Ik ben tijdens de installatie geen problemen tegengekomen, maar ik moet je uiteraard wel eerlijk vertellen dat ik al vaker thermostaten heb aangesloten en vertrouwd ben met het openmaken van mijn verwarmingsketel. Het openmaken van de verwarmingsketel is namelijk de moeilijkste stap en je moet zeker weten dat je de Heat Link op aan/uit-contacten aansluit. Vind je dit eng of denk je dat je dit niet kan, dan kun je beter een monteur regelen die de Nest Thermostat installeert.

34 Reactie(s) op: Nest Thermostat - Installatie en eerste indruk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 september 2014 13:50 Anoniem
  Wat is het nadeel er van dat hij geen open term ondersteund? Moderne ketels hebben toch niet voor niets open-term ipv schakelcontacten? Dat moet ten kostte gaan van energiegebruik volgens mij. Iemand meer info?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 september 2014 16:26 Anoniem
  Voor potentiële kopers is natuurlijk het belangrijkste wat nu je werkelijke besparing is op energie door de Nest. Anders kan ik net zo goed mijn 20 jaar oude ronde Honeywell thermostaat laten hangen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 september 2014 18:28 Anoniem
  Heel erg bedankt voor de duidelijke instructies. Heb vandaag met behulp hiervan mijn Nest geinstalleerd, stadsverwarming.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 september 2014 21:31 Anoniem
  Fijn, weet Google nu tenminste wanneer je thuis bent en heb je weer een stukje privacy ingeleverd
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 september 2014 11:05 Anoniem
  Thanks Jeroen,

  Heb 'm zojuist ook zelf geinstalleerd. Twijfelde even of ik het zelf zou doen nadat ik de aansluitschema's zag maar dankzij jouw heldere uitleg bleek het een fluitje van een cent. Nooit gedacht dat ik zo blij zou worden van een thermostaat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 september 2014 21:41 MarkS90
  @gast 25 september: Deze thermostaat heeft geen opentherm en kan ook niet communiceren met het protocol dat onder andere gebruikt wordt door Nefit. Verder is het zo, en daar gaat jouw vraag over, dat het een aan-uit-thermostaat betreft die geen gebruik maakt van de modulerende regeling van de huidige CV-ketels. Moduleren is juist uitgevonden om zuiniger te stoken en het water in je radiatoren op een gelijkmatige temperatuur te houden. Hierdoor heb je een gelijkmatig verwarmd huis met een constante temperatuur. Comfort noemt men zoiets. Daarnaast reageert de thermostaat van Nest op aanwezigheid. Maar wat gebeurt er als je een tijdje voor de TV zit en de thermostaat ziet niet dat je af en toe door je huis loopt? Juist, hij denkt dat je weg bent en doet de temperatuur omlaag.
  Samengevat is het zo dat je ketel met de NEST meer energie gaat gebruiken en verder onpraktisch is in gebruik.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 oktober 2014 14:57 Anoniem
  Deze uitleg zorgde ervoor dat ik geen installateur heb hoeven bellen , dank!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 oktober 2014 19:08 Anoniem
  Ik vind de temperatuur verschillen te groot…..mis mijn modulerende thermostaat…..ik weeg nog af of ik hem behoud of de andere modulerende honeywell terug hang…was altijd wel behaaglijk….nest is technisch hoogstandje dat wel maar comfort moet nog belanrijker zijn….ben benieuwd naar anderen..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 oktober 2014 21:03 Anoniem
  aan/uit is prima,..
  Zet gewoon je maximale cv watertemperatuur laag. Ik zelf heb vloerverwarming en mijn max cv temp staat op 50graden en de knop op de vloerverwarming-verdeler zelf op 40. De cv ketel moduleerd zelf ook. Bij mij geen schommelingen. De Nest werkt uitstekend.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 oktober 2014 21:53 Anoniem
  Temperatuur zakt 0,5 graden onder de ingestelde waarde en stijgt er ook weer 0,5 graden bovenuit…..een temperatuurverloop dus van 1 graad. Dat vind ik een grote waarneembare schommeling ten opzichte van de modulerende thermostaat van honeywell……daar zat slecht 0,4 graden verschil in……erg spijtig van deze mooie thermostaat van Nest
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 oktober 2014 22:10 Anoniem
  Wie heeft een oplossing voor onderstaand probleem……..in onderstaand bericht zijn radiatoren lang koud en dan mis ik de straling comfort…..wie weet de oplossing voor de Nest thermostaat???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 oktober 2014 18:38 Anoniem
  Ik zou op de ketel het vermogen voor cv beperken, in de instalateurshandleiding zal zijn aangegeven hoe. Dit heeft voorkeur boven het beperken van de aximum aanvoertemperatur. Mvg Hans Overdiep
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 oktober 2014 22:06 Anoniem
  Erg duidelijke handleiding. Installatie was op deze manier redelijk eenvoudig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 oktober 2014 22:54 Anoniem
  Hoi,

  Heb de nest ook geïnstalleerd conform de geschetste wijze.
  Alles werkt op het eerste gezicht normaal. Toen ik echter de verwarming ging testen ( thermostaat omhoog) sloeg de cv ketel niet aan.
  Enig idee hoe dit kan?

  Gr. Jaap
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 oktober 2014 18:10 Anoniem
  Let op de aansluitingen op de verwarmingsketel. Niet aansluiten op de klemmen Open Therm maar op de klemmen voor een aan/uit thermostaat. Mogelijk zit daar het probleem dat de ketel niet gaat branden.

  Mvg Hans Overdiep
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 oktober 2014 21:38 Anoniem
  Heb de Nest nu bijna 4 weken.
  En vraag me niet waarom maar mijn huis kookte vanavond.
  Om onverklaarbare reden heeft de Nest besloten om het 23,5 graden te laten zijn in mijn huis. Nergens kan ik of mijn huisgenoot die temperatuur herinneren….niet leuk en duur.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 oktober 2014 11:20 Anoniem
  Ik heb eerst de installateur via Nest alles laten installeren, wat uiteindelijk een drama was. Nadat ik zelf ben gaan lezen in de installatie handleiding van de Bosch HRC30-II werd duidelijk dat er behoorlijke fouten gemaakt zijn door het installatiebedrijf.
  Ik heb mijn verhaal op een website samengevat: http://sitemn.gr/nest
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 oktober 2014 16:16 Anoniem
  Leuke en goede uitleg. Heel duidelijk.
  Gr De Lange
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 november 2014 13:38 Anoniem
  Dank voor de heldere uitleg, beter dan het boekje.
  Het heeft mij verder geholpen met de installatie van de nest!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2014 12:27 Anoniem
  Ik heb de Amerikaanse versie laten overkomen voor de nest+heatlink in belgie uit was. (Juli)
  Installatie was ook niet zo moeilijk.. 24v~ transfo installeren , relais..

  Het grootste verschil is dat je met de amerikaanse versie verwarming in 2 stappen kunt installeren , ook een warmte pomp kunt aansluiten ook een ventilator .. Gewoon extra relais voorzien en een kabel met meer draadjes van de kelder naar de thermostaat.

  http://tctechcrunch2011.files.wordpress.com/2012/10/nest-plate.jpg


  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.