Nederland is broeinest van besmette sites

Door: henk-jan-buist | 04 september 2012 11:44

Nieuws

Nederland is wereldwijd een van de grootste verspreiders van malware via malafide websites. Ruim driekwart van de besmette sites in de EMEA-landen vindt zijn oorsprong in ons land, stelt McAfee.

Volgens het nieuwe kwartaalrapport (PDF) van McAfee wordt nu driekwart van de websites in de Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) die volgens het beveiligingsbedrijf malware verspreiden gehost in ons land. Nederland wordt daarmee door het bedrijf aangemerkt als 'een broeinest van besmette websites'.

Verschuiving naar Nederland

McAfee meldt in het rapport dat er een duidelijke verschuiving is dat besmette sites worden gehost in Europa. Vorig kwartaal verspreidden sites in de VS vooral malware, inmiddels wordt meer dan de helft in de EMEA-landen gevonden, met Nederland als grootste boosdoener.

Vice-president van McAfee Noord-Europa Wim van Campen laat in een persbericht weten dat besmettingen zich al lang niet meer alleen tot de pc beperken. "Zo was er in het tweede kwartaal Flashback, dat zich richtte op de Mac, en technieken als ransomware en drive-by downloads gericht op mobiele toestellen", aldus Van Campen.

Volgens Van Campen valt juist Nederland deze bedenkelijke eer toe omdat ons land relatief veel kleine hostingbedrijven telt. "Zij hosten natuurlijk ook veel websites en die verhouding werkt door in het aantal besmette websites."

Mobiele kwetsbaarheden

McAfee noteert ook als nieuwe trend de drive-by-aanval op mobiele apparaten. Bij deze aanval wordt een lek in bijvoorbeeld Java misbruikt om via sites trojans te pushen naar bezoekers.

Mobiele malware blijft verder groeien, waarvan het grootste deel van de schadelijke apps is gericht op Android, gevolgd door Symbian. Malafide apps duiken vooral op in alternatieve markets in China en Afrika waar respectievelijk Android en Symbian populair zijn.

Nederland is overigens een van de kleinere hosters als het gaat om command-and-control-servers die clients in een botnet aansturen. Hierin is de VS kampioen, gevolgd door China en Venezuela.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Nederland is broeinest van besmette sites

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.