McAfee All Access 2012

Door: Joris Peterse | 26 oktober 2011 13:55

Review

McAfee heeft zijn beveiligingssoftware ingericht als een 'onbeperkt eten-buffet'. Vanaf de nieuwe 2012-versie kunt u met één licentie niet alleen al uw pc's beveiligen, maar ook uw smartphones, tablets of Macs. Vooral voor fanatieke internetters, computerhobbyisten en gadgetliefhebbers een interessante ontwikkeling. In deze test kijken wij naar de beveiliging voor Windows.

McAfee heeft hard gewerkt om met een schone lei te beginnen. De afgelopen anderhalf jaar is het bedrijf veelvuldig negatief in het nieuws gekomen. Niet alleen in vergelijkende tests van de antivirussoftware, maar ook een dramatische update en onlangs nog provider XS4ALL, die concurrent F-Secure voor zijn klanten verkoos boven McAfee. Er is het softwarebedrijf dus veel aan gelegen om het negatieve tij te doen keren met een nieuw concept: een licentie voor al uw internetapparaten. Geen losse pakketten met een beperkt aantal licenties meer voor uw Mac, pc, smartphone of tablet. McAfee hanteert hiervoor naar eigen zeggen een 'fair use'-beleid, om te voorkomen dat u met één licentie de hele straat voorziet van beveiligingssoftware.

Vanuit uw browser kies u makkelijk wat u wilt installeren.

Smartphones, tablets, Macs en pc's

De licentie wordt gekoppeld aan uw e-mailadres. Wanneer u via de browser inlogt op de website van McAfee kunt u een beveiligingsproduct kiezen wat u op een systeem wilt installeren. Voor Windows-pc's zijn er drie varianten beschikbaar: McAfee AntiVirus Plus, McAfee Internet Security en McAfee Total Protection (waarbij de drie oplopen qua functies). Tevens is er een beveiligingsproduct voor Mac-computers, een versie voor tablets en smartphones (Android, BlackBerry en Symbian). McAfee voorziet in 2 GB opslagruimte voor een online back-up. Wat naar ons idee veel te weinig is voor een fatsoenlijke back-up, vooral omdat gratis online opslagdiensten al meer ruimte bieden. Het lijkt meer op een lekkermakertje voor de online back-updienst, waarbij de licentie opeens wel per pc per jaar loopt en vijftig euro per licentie kost. Flauw.

SiteAdvisor geeft in uw browser weer of de bezochte site een goede of slechte reputatie heeft.

In deze test behandelen we verder de security voor Windows-pc's die, zoals gezegd, in drie varianten komt. McAfee AntiVirus Plus is met antimalware, een firewall en bescherming tegen phishing vooral geschikt voor netbooks of oudere systemen. Uitgebreider is de Internet Security, met een handig overzicht van uw thuisnetwerk (waarbij u ook onderdelen kunt blokkeren), ouderlijk toezicht, een shredderfunctie die bestanden onherleidbaar vernietigt, spambeveiliging en de SiteAdvisor die de reputatie van bezochte sites weergeeft. Met de quickclean-functie kunt u overbodige bestanden als cookies, prullenbakbestanden, registerbestanden etc. wissen. Om (volgens McAfee) de computer te versnellen. Op een Windows 7-systeem merkt hier u echter weinig verschil van en voegt het niet meer toe dan Windows Schijfopruiming. De Total Protection voegt nog antidiefstal toe, waarbij uw bestanden door middel van encryptie onbenaderbaar zijn in geval van diefstal.

De interface oogt rustig, maar zaken die aandacht vereisen vallen niet op.

Weinig verschil

De veranderingen in McAfee's Internet Security en AntiVirus Plus zijn minimaal en dat is jammer. De interface is eigenlijk sinds 2010 hetzelfde, waarbij het euvel dat zaken die aandacht vereisen niet opvallen, nog steeds is gebleven. Qua functies is de 2012-versie er ook weinig op vooruit gegaan. We hadden verwacht dat McAfee meer uit de kast zou halen om weer positief op te vallen. Het grootste verschil zit in de alles-in-één-licentie, scantijd en de testresultaten op het gebied van virusdetectie, waaruit blijkt dat McAfee weer meekomt met de concurrentie.

De alles-in-één-licentie laat op ons ook een wat dubbel gevoel over, omdat honderd euro een vrij fors bedrag is om in één keer op te moeten hoesten voor computerbeveiliging. U hebt er dan ook pas echt wat aan als u meerdere apparaten in huis hebt. U kunt er ook voor kiezen de pc-beveiliging los aan te schaffen, maar de prijzen hiervan zijn ook fors. Voor licenties voor één tot drie computers betaalt u 85, 65 of 55 euro voor respectievelijk Total Protection, Internet Security of AntiVirus Plus. Voor dat geld bent u beter af met andere securitysoftware.

McAfee All Access 2012

Prijs € 99,95 (onbeperkt aantal apparaten en 1 jaar updates)

€ 84,95 (Total Protection, 1-3 computers met 1 jaar updates)

€ 64,95 (Internet Security, 1-3 computers met 1 jaar updates)

€ 54,95 (AntiVirus Plus, 1-3 computers met 1 jaar updates)

Taal Nederlands

Medium 1 cd of download (3,99 MB voor installer)

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP (32 bit)/Vista/7 (32 en 64 bit); Mac OS X 10.5 of hoger; Android 2.1 of hoger; BlackBerry 4.5 of hoger; Symbian S60 3rd en 5th Edition

Systeemeisen 1GHz-processor, 512 MB geheugen (Windows XP), 1 GB geheugen (Windows Vista/7), 500 MB harde-schijfruimte (Windows)

Maker McAfee

Oordeel 6/10

Pluspunten

'Onbeperkt eten'-beveiliging

Rustige interface

Makkelijk software installeren uit browser

Minpunten

Pas kostenefficiënt bij veel systemen

Losse producten erg duur

Windows-beveiligingsproducten weinig anders dan 2011-versies

Interface te rustig voor zaken die aandacht vereisen

Povere online back-up

0 Reactie(s) op: McAfee All Access 2012

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.