LibreOffice 3.3.2

Door: Koen Vervloesem | 29 april 2011 11:43

Review

Voor een tekstverwerker, rekenblad en presentatieprogramma uit de Microsoft-stal betaalt u al vlug meer dan honderd euro, voor de goedkoopste versie. Gelukkig zijn er gratis alternatieven voor Microsoft Office, die voor huis-, tuin- en keukengebruik alles bieden wat u nodig hebt. Een van die alternatieven is het nieuwe LibreOffice.

OpenOffice.org hoeven we niet meer voor te stellen, maar LibreOffice doet misschien nog geen belletje rinkelen. Het is nog een vrij jong project, maar eigenlijk ook niet: LibreOffice is namelijk gebaseerd op OpenOffice.org. Deze ‘fork’ is ontstaan uit onvrede over de grote invloed die Oracle kreeg op de ontwikkeling van OpenOffice.org.

LibreOffice is duidelijk al een succes: de volgende versies van de Linux-distributies Ubuntu, Fedora en openSUSE gaan OpenOffice.org inruilen voor LibreOffice, en u kunt het ook gewoon onder Windows en Mac OS X installeren. Maar waarom zou u LibreOffice installeren en niet OpenOffice.org? Die keuze is eenvoudig gemaakt: LibreOffice 3.3 kan alles wat OpenOffice.org 3.3 doet en ondersteunt ook OpenOffice.org-extensies, maar voegt er nog een aantal mogelijkheden aan toe.

Ten opzichte van OpenOffice.org 3.2 hebben zowel OpenOffice.org 3.3 als LibreOffice 3.3 een hoop vernieuwingen. Zo ondersteunen beide kantoorpakketten nu transparantie in geïmporteerde tiff-afbeeldingen en is de interoperabiliteit met Microsoft Excel verbeterd. Vooral in bedrijfsomgevingen zal men ook met interesse uitkijken naar de nieuwe ‘custom’ document- eigenschappen: u kunt gewoon eigenschappen met een zelfgekozen naam toevoegen. In heel wat kleine verbeteringen, zoals het afdrukvenster, is ook te zien dat er meer aandacht is gegaan naar gebruiksvriendelijkheid.

Maak eenvoudig een titelpagina aan in LibreOffice Writer.

Verschillen

Dan zijn er ook nog wat nieuwe features die enkel in LibreOffice 3.3 toegevoegd zijn. Zo heeft de tekstverwerker Writer een gebruiksvriendelijk dialoogvenster om een titelpagina aan te maken of te bewerken. U kunt nu ook Lotus Word Pro- en Microsoft Works-bestanden openen en het importeren van WordPerfect-bestanden is sterk verbeterd. Het is ook mogelijk om svg-afbeeldingen in een tekst te importeren, en als u ze in het tekenprogramma Draw importeert kunt ze zelfs interactief wijzigen. In het rekenblad LibreOffice Calc gaat het importeren van Excel-, dbf- en ods-bestanden nu sneller. Ook heeft LibreOffice nu de extensie Presenter Console standaard gebundeld, waardoor u in Impress tijdens het geven van een presentatie de huidige en de volgende slide te zien krijgt, evenals een klok met de tijd die al verstreken is. Ook andere handige extensies, zoals PDF Import, worden gelijk geïnstalleerd. Het voegt onmiddellijk heel wat functionaliteit aan het kantoorpakket toe, waarvoor u anders zelf de extensies zou moeten downloaden.

LibreOffice 3.3 is een overgangsversie: het is de eerste versie van deze afsplitsing van OpenOffice.org, en de ontwikkelaars beloven in de toekomst meer en sneller verbeteringen toe te voegen dan we van OpenOffice.org gewend zijn. Bovendien werken ze ook aan heel wat verbeteringen onder de motorkap. Zo is het geheugenverbruik al verminderd, en de ontwikkelaars zullen hier nog meer op focussen in LibreOffice 3.4. Op termijn moet dat het kantoorpakket ook sneller maken, want het is net zoals OpenOffice.org nog altijd veel te log, waardoor het opstarten erg lang duurt. Er zijn ook nog wat schoonheidsfoutjes in LibreOffice: zo kregen we de eerste keer dat we het programma opstartten vijf keer de foutmelding dat we Java moesten installeren, maar zelfs zonder Java werkte alles op het eerste gezicht.

Met LibreOffice Impress maakt u in een handomdraai een presentatie.

LibreOffice 3.3.2

Freeware

Taal Nederlands

Download Windows 214 MB; Mac 179 MB; Linux 147 MB

OS Windows 2000/XP/Vista/7; Mac OS X; Linux

Systeemeisen Onbekend

Oordeel 8/10

Pluspunten

Zeer uitgebreid

Nederlandse vertaling

Minpunten

Traag, zwaar programma

Nog wat schoonheidsfoutjes

0 Reactie(s) op: LibreOffice 3.3.2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.