jAlbum 9.1

Door: Dirk Schoofs | 23 februari 2011 09:03

Review

jAlbum is een project waarmee u via de webdienst of een programma op uw computer webfotogalerijen publiceert. Inmiddels is versie 9.1 uit. Wie een eerdere versie heeft, zal bij de start de vraag krijgen om te updaten. De nieuwigheden ontdekt u echter pas wanneer u op de publiceerknop klikt.

Ondertussen bestaat er ook een jAlbum-app waarmee u kiekjes rechtstreeks van uw iPhone of iPad richting web stuurt. Los van het feit dat deze software gratis is, dankt de jAlbum zijn populariteit aan de gebruiksvriendelijkheid en het feit dat de gebruikersgemeenschap voortdurend met leuke skins voor galerijen op de proppen komt.

U hebt de keuze om ook de hogeresolutie-afbeeldingen te uploaden.

Ook hoge resolutie

Nieuw aan jAlbum 9.1 is wanneer u voortaan een album uploadt, u de vraag krijgt of u de hogeresolutie-afbeeldingen samen met de geoptimaliseerde foto’s op de server wenst te plaatsen. Dat heeft het voordeel dat u jAlbum meteen als back-up voor uw foto’s kunt gebruiken en dat u de plaatjes later kunt downloaden om scherpe afdrukken te maken (wat doorgaans niet lukt met webafbeeldingen). In de albuminstellingen vinkt u aan dat iedere afbeelding naar zijn ‘hi-res’ broertje moet linken. Deze hogeresolutiebeelden worden evenwel nog wat geschaald zodat ze niet hoger of breder zijn dan 2.048 pixels. Dat is dus kleiner dan de kiekjes die een moderne camera schiet, maar toch levert de optie Include hi-res een formaat dat een scherpe afdruk op A4-formaat produceert. Uiteraard kunt u deze optie ook gewoon uitzetten, waardoor u ruimte op de jAlbum-servers spaart. Deze grote afbeeldingen worden overigens pas in de achtergrond geüpload nadat uw webalbum is gepubliceerd, zodat het niet langer duurt voordat uw galerij te zien is. Bovendien is het tevens mogelijk om de webgalerijen en bijhorende hogeresolutie-afbeeldingen bij uw zelfgekozen provider plaatsen.

Iedere afbeelding kunt u linken aan een hogeresolutieversie.

Naar de reddingssloep

Wanneer u naar de voorkeuren gaat kijken, zult u merken dat standaard bij de publiceerinstelling de optie Include lifeboat file is geactiveerd. Een andere functie die nieuw is in versie 9. Zo’n lifeboat is een klein bestand dat alle instellingen, titels van afbeeldingen en gebruikte filters bijhoudt. Omdat u over de hogeresolutiebeelden beschikt en het bijbehorende lifeboat-bestand is het steeds mogelijk om een album te herstellen of in zijn geheel te downloaden op een lokale gegevensdrager.

jAlbum 9.1

Freeware

Taal 32 talen waaronder Nederlands

Medium 13,5 MB download

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X; Linux

Systeemeisen Java 1.5

Maker Jalbum.net

Oordeel 8/10

Pluspunten

Hogeresolutie-afbeeldingen bewaren als back-up

Gebruiksgemak

Minpunten

30 MB gratis webruimte is snel op

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: jAlbum 9.1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.