Jalbum 8.12.2

Door: Dirk Schoofs | 24 november 2010 13:09

Review

Vandaag de dag hoeft u geen euro uit te geven aan toepassingen die webfotogalerijen samenstellen. Jalbum probeert in het peloton online galerijmakers het onderscheid te maken doordat u het uitzicht van de webalbums verregaande kunt aanpassen. Zelfs de volslagen beginner publiceert in pakweg een halfuur een HTML- of Flash-gestuurde fotogalerij op het internet.

Webalbums maken was nog nooit zo eenvoudig. Jalbum is één van die gratis applicaties waarvan u binnen de kortste keren enthousiast wordt. Omwille van het gebruiksgemak zijn er ondertussen miljoenen albums onder het logo van de groene kikker gepubliceerd (de kikker heet in werkelijkheid ‘Dor’ en was ooit de knuffel van David Ekholm, de auteur). Een bevlogen gemeenschap van gebruikers levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van dit programma.

Een album maakt u door slepen en neerzetten.

Massa’s skins

Aan de basis van het Jalbum-concept zit een soepel programma waarin u door simpelweg slepen en neerzetten foto’s in albums plaatst. Met de ingebouwde editor kunt u de nodige basiscorrecties uitvoeren om de belichting, de kleuren of compositie te verbeteren. Deze tool bevat ook set afbeeldingfilters om zwart-wit- of sepia-afbeeldingen te maken, om te verscherpen, tekst te plaatsen of rode oogjes te corrigeren. Wat u ook bewerkt aan een foto, het oorspronkelijk bestand blijft onaangeroerd.

Daarna bepaalt u het uiterlijk van het album. Deze skins nemen in aantallen iedere dag toe, omdat een leger aan Jalbum-supporters zijn eigen skins online ter beschikking stelt.

De gebruikers belonen elkaars ontwerpen met sterren en zo weet u meteen of een skin in de smaak valt bij het publiek. Bent u door het beginnerstadium heen, dan kunt u via het Developer Center een persoonlijke skin samenstellen.

Dit is de Turtle skin.

Online, op papier of als app

Als alles naar wens is, publiceert u het resultaat via een ingebouwde ftp-client op een webpagina. Bij het uploaden kunt u gebruikmaken van uw Jalbum-webruimte, maar niets belet u beroep te doen op een zelfgekozen server. Wanneer u het bij de Jalbum-dienst houdt, kan de wereld uw webgalerij bekijken via uwnaam.myjalbum.net. Het gratis account is gekoppeld aan 30 MB webruimte waar u zo’n 200 webplaatjes kwijt kunt. Wenst u albums op papier, dan kunt u uw herinneringen rechtstreeks vanuit Jalbum afwerken als Breezebook. De grootste versie van zo’n hardcover meet 28 bij 21,6 cm en de kleinste versie is 20 bij 15 cm groot. Wie over een iPad of iPhone beschikt, kan trouwens rechtstreeks vanuit de Jalbum-app kiekjes online kiekjes publiceren.

In de editor past u de basiscorrecties toe.

Sneller en gemakkelijker

Vanaf versie 8 werkt alles met ‘drag and drop’. Daarmee bedoelen we niet alleen het plaatsen van afbeeldingen, maar zelfs het beheer van de mappen. De afbeeldingen schalen sneller dan ooit, wat u vooral merkt bij het omzetten van hoge resolutie bestanden naar webplaatjes. Om tijd te winnen, kunt u de instellingen van een van uw vorige projecten importeren in een nieuw album. En wie een camera met een gps-functionaliteit heeft, zal zien dat de exacte locatie in de IPTC-metadata is toegevoegd.

Jalbum 8.12.2

Freeware

Taal 32 talen waaronder Nederlands

Download 14,2 MB

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X; Linux

Systeemeisen Java 1.5

Maker Jalbum.net

Oordeel 8/10

Pluspunten

Actieve community

Gebruiksgemak

Minpunten

Geen mogelijkheid om in de editor plaatselijk te corrigeren

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Jalbum 8.12.2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.