iPhone-fan vs. Lumia 920: Week 2

Door: Redactie Computer!Totaal | 20 maart 2013 08:00

MacWorld

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

De vorige keer heb ik mijn vroege gedachten opgetekend na een week met Windows Phone 8 – de Lumia 920 die ik nu fulltime gebruik met mijn iPhone 5 achter slot en grendel. Ik schreef toen dat ik aangenaam verrast was door veel aspecten van de telefoon, en dat is nog steeds zo. Maar twee weken later ben ik ook gefrustreerd geraakt door een aantal tekortkomingen van Windows Phone.

Eerder klaagde ik erover dat Windows Phone een equivalent van iOS’s Notification Center mist, maar ik heb me sindsdien gerealiseerd dat het een nog groter probleem is. Notificaties in Windows Phone worden namelijk geplaagd door allerlei problemen.

No ’tificaties

Als je de zogenoemde banner-alerts mist (een tijdelijk balkje boven in beeld), is er geen manier om er achter te komen wat de notificaties waren, want er is geen samenvatting van de binnengekomen meldingen. Veel meldingen lijken ook dezelfde standaard geluiden te gebruiken, dus het is vaak onmogelijk om te bepalen welke app de melding geeft, tenzij je naar het scherm van de telefoon kijkt. En als je niet snel genoeg kijkt, kom je er dus ook nooit achter.

Slechts één app kan ‘gedetailleerde’ meldingen geven op het vergrendelscherm, en zelfs deze zijn vaak niet erg nuttig. Bijvoorbeeld: als je ervoor kiest om de e-mailapp op die plek neer te zetten, dan is de onderwerpregel van één enkele e-mail het enige wat je te zien krijgt.

De rest van mijn apps moeten het doen met een pictogram en teller op het vergrendelscherm. Ik zou dus kunnen zien dat ik drie tekstberichten heb ontvangen, of dat ik vier Facebook-notificaties heb, maar er is geen informatie over wat deze meldingen zijn, tenzij ik de telefoon ontgrendel en de juiste app opstart. En zodra ik dat doe, worden andere pictogrammeldingen van het vergrendelscherm verwijderd.

Het ergste van alles is dat sommige apps die notificaties ondersteunen, geen ondersteuning bieden voor zelfs maar de kleinste pictogramnotificaties op het vergrendelscherm. Dus als ik een persoonlijk bericht op Twitter misloop wanneer deze voor het eerst aankomt, dan geeft het vergrendelscherm geen indicatie dat het bericht in kwestie op mij staat te wachten in de Rowi-app.

De Lumia 920 van Nokia draait op Windows Phone 8

Het lijkt ook alsof Windows Phone meldingen langzamer ontvangt dan mijn iPhone. Dat kan deels een probleem zijn met de ontwikkelaars van bepaalde apps door beperkte serverbronnen. Maar mijn Mac en iPad ontvangen regelmatig meldingen van App.net, Twitter en Facebook voordat de Lumia 920 ze krijgt. En soms lijkt Windows Phone notificaties volledig mis te lopen. iOS doet het op dit gebied toch echt beter.

Oh, wat mis ik Siri

Op mijn iPhone 5 gebruik ik Siri constant. Ik geloof dat Apple (en Google) nu met succes heeft aangetoond dat veel gangbare mobiele taken sneller te voltooien zijn via spraak. Windows Phone’s TellMe, blijft echter achter.

Er zijn tal van ergernissen te ontdekken in TellMe. Op mijn iPhone kan ik de thuisknop op elk gewenst moment ingedrukt houden, ook wanneer de telefoon is vergrendeld, om Siri op te roepen. Met de Lumia 920 moet ik eerst de telefoon ontgrendelen en daarna de Windows Phone-knop ingedrukt houden. Dat is een kleine ergernis, maar ik ben iemand die de hele dag door spraak-gestuurde acties wil uitvoeren, en daardoor wordt mijn ergernis alleen nog maar versterkt door deze eindeloze herhaling.

0 Reactie(s) op: iPhone-fan vs. Lumia 920: Week 2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.