iPhone 6 of iPhone 6 Plus? Welke iPhone is geschikt voor jou?

Door: Martin Gijzemijter | 28 september 2014 13:51

How To

De iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn eindelijk verkrijgbaar in Nederland. Maar wellicht twijfel je nog welk model je nou moet nemen. Wij kunnen die keuze natuurlijk niet voor je maken, maar we kunnen je wél voorzien van de broodnodige informatie. Oftewel; welke iPhone 6 past het beste bij je?

Na 58 uur bivakkeren in de rij voor een Apple Store in Californië, hadden we ze dan eindelijk in handen: de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. We hebben beide modellen de afgelopen dagen uitvoerig getest. Boven alles hebben we ze goed en lang in onze handen gehouden, want alle specificaties ten spijt, zegt een afmeting je niets over hoe het toestel in je handen voelt. Ben je op zoek naar de technische specificaties van de iPhone, lees dan dit artikel met alles dat je wilt weten over afmetingen, de technologie onder de motorkap, enzovoort. Waar het in dit artikel vooral over gaat is de beleving, hoe voelt het toestel aan en welke maat is geschikt voor jou?

Lang leve(n) de batterij

Maat is uiteraard in dit geval vrijwel het enige criterium, omdat de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus vrijwel identiek zijn aan elkaar. We zeggen "vrijwel", want er zijn twee essentiële verschillen: de batterij en de camera. Vooral die batterij is een belangrijk element in de keus tussen een iPhone 6 en een iPhone 6 Plus.

De iPhone 6 Plus is met een display van 5,5 inch aanzienlijk groter dan z'n 'kleine' broertje die het met slechts 4,7 inch moet doen, maar verder zijn de toestellen onder de motorkap nagenoeg hetzelfde. Dit houdt in dat de extra ruimte in de iPhone 6 Plus (veroorzaakt door de grotere afmeting) volledig opgevuld kon worden met batterij. En dat heeft Apple dan ook gedaan.

Uiteraard wordt deze extra capaciteit deels ongedaan gemaakt omdat er ook een aanzienlijk groter display van energie moet worden voorzien. Ondanks dat blijft er nog meer dan genoeg over om de levensduur van je iPhone 6 Plus-batterij flink te verlengen. In de specificaties schermt Apple met allerlei cijfers op het gebied van gespreksduur, internet, video en audio (en daar is geen letter aan gelogen) maar wanneer heb je voor het laatst je hele iPhone-batterij leeggezogen met alleen audio of video? In werkelijkheid speel je je iPhone leeg met spelletjes, of is het Facebook of WhatsApp dat ervoor zorgt dat je halverwege je treinreis ineens zonder iPhone zit.

Het goede nieuws is dat je dat met de iPhone 6 Plus niet zo snel zal overkomen, de batterij gaat écht veel langer mee. Nadeel is daarbij wel dat het opladen een flink stuk langer duurt, waardoor je soms alsnog met een half opgeladen telefoon de deur uitgaat, en dat schiet dan niet echt op. Ben je iemand die de discipline heeft om de telefoon waar mogelijk aan de lader te hangen, dan is de iPhone 6 Plus qua batterij echt wel iets voor jou. De 'gewone' iPhone 6 lijkt qua batterijgebruik veel op de iPhone 5s, dus als je je daaraan ergert, weet je dat je wellicht voor de grote moet gaan.

De batterij in de iPhone 6 Plus gaat véél langer mee, en dat is een groot pluspunt.

De camera van de nieuwe iPhones

Naast de afmeting en de batterij, is de iSight-camera nog een factor die verschil maakt tussen de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. Althans, qua specificaties dan. We kunnen natuurlijk niet zeggen dat optische beeldstabilisatie onzin is, want het is wel degelijk een behoorlijk geavanceerde cameratechnologie die Apple in de iPhone 6 Plus heeft gebouwd. Maar om nu te zeggen dat er een wereld van verschil zit tussen de foto's die de Plus (met beeldstabilisatie) en de gewone iPhone 6 maakt, is schromelijk overdreven.

Sterker nog, van de tien mensen die we vroegen om aan te geven welke foto's met de 6 en welke met de 6 Plus waren gemaakt, wezen er maar drie de juiste aan. En dan nog is het de vraag of dat geen gokje was. De oorzaak? Beeldstabilisatie heeft vooral zin in situaties met weinig licht. De camera in de iPhone 6 en 6 Plus (maar ook die in de 5s) is óók zonder beeldstabilisatie meer dan uitstekend. Kortom, de technologie is echt, maar laat het de keuze voor een model niet beïnvloeden.

Optische beeldstabilisatie? Leuk, maar niet veel meer dan dat.

Hoe groot is te groot?

En dan uiteraard de reden dat de meeste mensen kiezen voor de iPhone 6 Plus: de afmeting. Met 5,5 inch is het display oprecht gigantisch, en dat levert een heerlijke ervaring op wanneer je typt met twee handen, een video kijkt, spelletjes speelt, enzovoort. Het is dan ook niet zo vreemd dat in de Verenigde Staten de iPhone 6 Plus een levertijd heeft van een aantal weken, terwijl de iPhone 6 binnen een dag of tien leverbaar is. Men valt dus massaal voor het reuzenmodel. Maar is dat wel terecht?

Na een aantal dagen werken met zowel de iPhone 6 als de iPhone 6 Plus, kunnen we je vertellen dat 5,5 inch een afmeting is die lang niet voor iedereen geschikt is. Ten eerste, en dat is logisch, is de iPhone 6 Plus niet langer een telefoon die je met één hand kunt bedienen. Hoe logisch dat ook mag zijn, is het verstandig om na te denken hoe vaak je de telefoon in je handen hebt terwijl je iets anders aan het doen bent. Is het antwoord 'váák', dan is de iPhone 6 Plus écht niet het model dat je wilt hebben. Met één hand is het toestel simpelweg niet te bedienen.

Daarnaast ligt het zwaartepunt aan de bovenkant. Zelfs wanneer je het toestel met twee handen vasthoudt, heb je het gevoel dat het constant naar voren wil kieperen. Daar moet je wel tegen kunnen. Daarbij moet je er zeker van zijn dat je de iPhone 6 Plus in je broekzak past op een manier die comfortabel is. Is dat niet het geval, dan zou je wel eens met een gebogen model kunnen eindigen. Er zullen meer dan genoeg mensen zijn die de iPhone 6 Plus een fantastische telefoon vinden met een perfecte afmeting. Maar we raden je aan om de Plus niet te bestellen zonder deze in je handen gevoeld te hebben, want het is écht een heel andere ervaring.

De iPhone 6 Plus is groot. Heel groot. Past dat bij jou?

Veilige keuze

In dat opzicht is het 4,7 inch-model een veiligere keuze. Immers, je krijgt alle technische snufjes die je in de iPhone 6 Plus vindt, maar dan in een kleiner formaat (dat echter nog steeds flink groter is dan de iPhone 5s). Daarentegen moet je het dus wel met een minder krachtige batterij doen en een camera die een technisch snufje mist (al is dat zoals gezegd verwaarloosbaar, tenzij je graag in het donker fotografeert).

Na een paar dagen trots genieten van de iPhone 6 Plus, neigen we nu echter toch meer naar de iPhone 6. Niet omdat de Plus tegenvalt, in tegendeel. Het is de grootste en coolste telefoon die je ooit zult bezitten (tenzij je van Android houdt...), maar voor sommige mensen is groot simpelweg te groot. En bij het verlekkerd staren naar de afmeting van de 6 Plus, waren we even vergeten dat het vooral ook een gebruiksvoorwerp moet zijn.

Zorg dat je beide modellen in handen krijgt en maak een zorgvuldige afweging.

Dat laatste is dan ook ons advies. Zorg dat je beide toestellen in handen krijgt, en probeer je in te denken wát je allemaal met je iPhone gaat doen. Past daar een 5,5 inch-telefoon bij, of toch een iets handzamere 4,7 inch? Probeer die vraag eerlijk te beantwoorden, want met een beetje pech sluit je een abonnement voor twee jaar af om de boel te kunnen bekostigen, en dan is het wel zaak dat je de telefoon kiest waarbij je je het lekkerst voelt.

9 Reactie(s) op: iPhone 6 of iPhone 6 Plus? Welke iPhone is geschikt voor jou?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 september 2014 18:33 Anoniem
  Ik heb hele grote handen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 september 2014 18:48 Anoniem
  Ik kies…… ik kies…. geen van beiden.
  Prijs/kwaliteitverhouding is heel erg scheef
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 september 2014 19:15 Anoniem
  iphone 6 1,2ghz batterij:
  Continue audioafspeeltijd
  50 uur
  Batterijtechnologie
  Lithium-Ion (Li-Ion)
  Continue video-afspeeltijd
  11 uur
  Standby time (3G)
  250 uur
  Standby time (GSM)
  250 uur
  Talk time (3G)
  14 uur
  samsung galaxy s5 2.5Ghz batterij:
  67 uur
  Continue video-afspeeltijd
  13 uur
  Talk time (3G)
  21 uur
  ik weet wat te kiezen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 september 2014 22:12 Anoniem
  Niks bijzonders, niet vernieuwend, dus geen goede prijs kwaliteitsverhouding.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 september 2014 22:41 Anoniem
  Een ferrari, een potje kaviaar, 3 sterrenresto : als je enkel naar prijs kijkt doe je het beter niet natuurlijk, maar. Het zijn wel telkens dé wereldwijde toppers, net zoals de iphone6… En iets dat zulke prominente plaats in je leven inneemt …
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 september 2014 09:58 Anoniem
  sdf
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 september 2014 15:36 Anoniem
  Nou ik koop wel een goedkopere. Het is alleen maar bellen voor mij en de berichten inzien. De rest doe ik achter de computer en/of laptop.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 oktober 2014 11:45 Anoniem
  Net zo groot als de Samsung Note, en ja die is groot. Voor mij niet té groot. Denk dat het voor mannen iets lastiger is dan voor vrouwen omdat zij meestal wel ern tas bij zich hebben. Heb voor de 6+ gekozen en ben er erg blij mee. Hij gaat veel langer mee, is super snel, zeker als je al met 4g kan werken. De camera doet niet onder voor een goede digitale camera en maakt mooie foto,s. Ten opzichte van de vorige iPhones maakt de 6+ ook in de avond prachtige opnames.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 november 2014 15:50 Anoniem
  Groter Dan 5 inch wil ik echt niet hebben….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.