Google sluit EU-brede muzieklicentiedeal

Door: Jasper Bakker | 20 november 2012 12:27

Nieuws

Google heeft een licentiedeal gesloten voor muziek waarmee het in één keer 35 Europese landen bestrijkt. 5,5 miljoen songs zijn legaal verkrijgbaar in Google Music.

Het muziekdeel van Google's app store Play is op dit moment nog niet toegankelijk in Nederland. In Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje al wel. De Amerikaanse internetreus heeft begin deze maand een licentiedeal gesloten met een alliantie opgezet door de rechtenorganisaties in Frankrijk, Italië en Spanje. Die alliantie, Armonia, heeft de deal nu pas bekendgemaakt (PDF).

Universal, Sony

In het muziekaanbod dat Google in Europa mag aanbieden, bevinden zich het Britse en Amerikaanse repertoire van Universal Music. Ook de Latijnse catalogus van Sony is meegenomen in de licentie-overeenkomst, weet persbureau AP te melden. De deal met Google dekt zowel online-aanbod als voor mobiele apparaten.

Het samenwerkingsverband voor pan-Europese muzieklicenties bestrijkt ook Nederland en België. Tot op heden moesten online-muziekaanbieders als Apple en Spotify voor elk land aparte licentiedeals sluiten om daar muziek aan te mogen bieden via hun diensten. Eurocommissaris Neelie Kroes maakt zich al geruime tijd hard voor EU-brede licentiemogelijkheden om e-commerce te stimuleren.

Ook Opera

Ondertussen is er concurrentie uit onverwachte hoek opgedoken. Browserfabrikant Opera heeft in Rusland een mobiele muziekdienst opgezet. Het Noorse bedrijf biedt zowel downloads als streaming muziek, hoewel eerstgenoemde niet werkt voor iPhones en iPads. Naast Apples iOS covert Opera's muziekdienst Android en Windows Phone. Rusland dient als testgebied voor andere landen, meldt de Nederlandse e-commercesite Emerce.

0 Reactie(s) op: Google sluit EU-brede muzieklicentiedeal

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.