Experimenten met software in VirtualBox

Door: Robbin Ooijevaar | 22 september 2010 09:11

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

05. Speciale uitbreidingen

VirtualBox biedt handige extra's, die praktisch onmisbaar zijn als u een Windows-besturingssysteem virtualiseert. Deze maken het o.a. mogelijk om de muisbesturing van de virtuele computer en die van uw eigen computer naadloos in elkaar te laten overgaan. Als u zonder die extra's de muis gebruikt in uw VirtualBox-systeem en wilt terugkeren naar uw eigen computer, dient u steeds de rechter Ctrl-toets in te drukken om de muis 'los te koppelen' van de virtuele computer. Start de virtuele computer en ga naar Apparaten / Gast uitbreidingen installeren. Doorloop de wizard en herstart het virtuele systeem.

06. Beeldscherm aanpassen

De virtuele computer start standaard op in een Windows-venster. De omvang wordt automatisch aangepast zodra u de resolutie van het besturingssysteem op de virtuele computer aanpast. Dankzij de extra's die u in de vorige stap installeerde, kunt u de omvang van het Windows-venster vergroten. De resolutie van de virtuele computer past zich dan automatisch aan. Dit geldt ook voor volledige schermweergave die u met de combinatie rechter Ctrl-toets+F activeert (en deactiveert). Zonder de extra's hebt u zwarte balken rondom; nu draait de virtuele computer direct op de volledige resolutie van de gastheercomputer.

07. Tijdmachine

Zodra u het besturingssysteem uitschakelt, blijft uw virtuele computer intact. Wanneer u het venster afsluit waarin de virtuele computer draait, hebt u de mogelijkheid om de virtuele computer te 'bevriezen': De status van de machine opslaan. Nóg handiger is de tijdmachinefunctie. Gebruik de combinatie rechter Ctrl-toets+S om een momentopname te maken. U kunt meerdere momentopnamen maken, bijvoorbeeld voor en na de installatie van een programma, onafhankelijk van het besturingssysteem. In het hoofdvenster van VirtualBox kunt u de momentopnamen in het gelijknamige tabblad beheren, herstellen en activeren.

08. Beperkingen

De flexibiliteit van VirtualBox, de gebruiksmogelijkheden en de handige momentopnamen zijn grenzeloos, maar net als bij alle software kunt u tegen problemen aanlopen. We hebben gemerkt dat het koppelen van usb-apparatuur aan een virtuele computer niet altijd vlotjes verloopt. Deze optie vindt u in het menu Apparaten / Usb-apparaten van de virtuele computer. Ook bij de instellingen van de virtuele computer vindt u een tabblad USB. Om onduidelijke redenen mislukt het op verschillende test-pc's regelmatig om een usb-stick of externe schijf met de virtuele computer te verbinden.

Prestaties

VirtualBox draait op elke moderne pc. U bepaalt zelf hoeveel systeembronnen (zoals werkgeheugen en schijfruimte) de virtuele computer mag 'lenen' van de gastheer (uw computer). Dit kunt u desgewenst eenvoudig achteraf bijstellen. In de praktijk werken Windows XP, Vista, 7, Linux en Windows Server-besturingssystemen zeer goed in VirtualBox.

09. Meerdere systemen

Met VirtualBox bent u niet beperkt tot één besturingssysteem. U kunt meerdere virtuele computers bouwen. Ook gelijktijdig gebruik is mogelijk. Dit maakt experimenteren met een netwerk bestaande uit een virtuele server en meerdere virtuele client-pc's eenvoudig. Let op: alle actieve virtuele computers snoepen prestaties en systeembronnen (vooral geheugen) af van de gastheercomputer. De prestaties hangen dus uiteindelijk af van de hardware in de gastheercomputer. Met een doorsnee computer met 3 GB en twee processorkernen werkt VirtualBox zeer goed. Niet om op te gamen, maar wel voor 'alle' andere toepassingen.

Handig!

01. Bètasoftware

VirtualBox is ideaal om bètasoftware op uit te proberen. Dit hoeft niet per se een besturingssysteem te zijn. Ook voor een bèta van een virusscanner of Office-programma is een virtuele computer zeer geschikt. Dit geldt ook voor 'bedenkelijke' downloads. Virussen in de 'zandbak' van VirtualBox hebben geen vat op uw eigen systeem. Hebt u het per ongeluk toch verknald? De herstelpunten (momentopnamen) in de virtuele pc maken het eenvoudig om snel terug te keren naar een eerdere situatie.

02. Virtuele computers dupliceren

De harde schijf van een virtuele computer wordt bewaard in een vdi-bestand. Als u een kopie wilt maken van een VirtualBox-besturingssysteem, hebt u CloneVDI GUI nodig. Dit programma is te vinden via Google. CloneVDI GUI vraagt om de locatie van VBoxManage.exe. Dit bestand staat in de map C:\Program Files\Oracle\VirtualBox. Kies de virtuele computer die u wilt dupliceren uit uw gebruikersmap .VirtualBox\HardDisks. Activeer de optie Register cloned image in VirtualBox manager. Hiermee wordt de virtuele harde schijf alvast gekoppeld aan VirtualBox.

03. Alternatieve harde schijf

Als u een harde-schijfbestand van een virtuele computer dupliceert, werkt het systeem niet direct. U dient een nieuwe virtuele computer in te richten. Tijdens de installatie maakt u geen nieuw harde-schijfbestand aan, maar kunt u de gedupliceerde schijf selecteren. Open VirtualBox en klik op Nieuw. De wizard wordt gestart. Kies bij Virtuele harde schijf voor Gebruik bestaande harde schijf. Selecteer de virtuele harde schijf die u wilt gebruiken uit het drop-downmenu.

1 Reactie(s) op: Experimenten met software in VirtualBox

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 augustus 2016 00:50 Anoniem
  Kom er langzaam mee opgang: Dos 16 bit draaien op windows 64 bit.
  Nog moeite met netwerk en schijfactie over en weer van windows naar virtualbox
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.