Experimenten met software in VirtualBox

Door: Robbin Ooijevaar | 22 september 2010 09:11

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Besturingssysteem installeren

01. Start-assistent

Dubbelklik op de virtuele computer om deze op te starten. De start-as­sistent wordt eenmalig actief. Laat de opties ongewijzigd om uw fysieke dvd-speler als opstartmedium te selecteren en plaats de installatieschijf van het besturingssysteem dat u wilt installeren. Zonder cd of dvd probeert VirtualBox op te starten vanaf de virtuele harde schijf. Aangezien deze leeg is, resulteert dit in een foutmelding. In dit voorbeeld hebben we geen opstart-cd maar gebruiken we een iso-bestand van Windows XP om het besturingssysteem te installeren.

02. Iso-bestand koppelen

Klik in de menubalk van de virtuele computer op Apparaten / Cd-dvd apparaten en kies uw opstartmedium voor het systeem. Kies voor Meer cd-dvd images om zelf een iso-imagebestand te koppelen. De Manager voor virtuele media wordt gestart. Klik op Toevoegen en wijs het iso-bestand aan dat u wilt gebruiken als opstartschijf. Activeer het iso-bestand in de lijst door hier met de linkermuistoets op te klikken en kies Selecteer. Reset de virtuele computer via Machine / Opnieuw instellen. De computer start nu op vanaf het iso-bestand.

03. Vensters en sneltoetsen

De virtuele computer draait standaard in een Windows-scherm van de gastheercomputer. Klik in het venster om de muisbesturing te koppelen aan de virtuele computer. Door de rechter Ctrl-toets in te drukken geeft u uw eigen computer de muisbesturing terug. Er zijn meer handige sneltoetsen, die allemaal werken met de rechter Ctrl-toets. Resetten doet u met Ctrl+R en afsluiten met Ctrl+H. Uiteraard kunt u de virtuele computer ook uitschakelen via het besturingssysteem. U schakelt de weergave over naar volledig scherm (en weer terug) via Ctrl+F.

04. Installatie besturings­systeem

De installatiestappen van het besturingssysteem in de virtuele computer variëren per besturingssysteem. Bij alle Windows-versies volgt u simpelweg de stappen op het scherm. Ook kunt u vrij experimenteren met Linux-distributies en andere opstartbare besturingssystemen, cd's of dvd's. De integriteit en stabiliteit van uw fysieke computer wordt niet aangetast: alles blijft in de 'zandbak' van de virtuele computer. Als u achteraf meer geheugen nodig hebt voor het besturingssysteem, sluit u de virtuele computer af en opent u de instellingen van het systeem. Kies het tabblad Systeem en pas de omvang aan.

Bestanden uitwisselen

Er zijn verschillende manieren om gegevens uit te wisselen tussen de virtuele computer en uw eigen computer. Dit gaat het eenvoudigst via uw thuisnetwerk, want ook daar kunt u de virtuele computer deel van laten uitmaken. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een usb-stick, aangesloten op uw pc of notebook, te koppelen aan het besturingssysteem in VirtualBox.

1 Reactie(s) op: Experimenten met software in VirtualBox

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 augustus 2016 00:50 Anoniem
  Kom er langzaam mee opgang: Dos 16 bit draaien op windows 64 bit.
  Nog moeite met netwerk en schijfactie over en weer van windows naar virtualbox
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.