Experimenten met software in VirtualBox

Door: Robbin Ooijevaar | 22 september 2010 09:11

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Experimenteren met gedownloade software, programma-instellingen of een ander besturingssysteem kan de stabiliteit van uw computer ernstig in gevaar brengen. Dankzij VirtualBox hoeft dit niet! VirtualBox gedraagt zich als een computer 'in' uw computer. U kunt er (bijna) elk besturingssysteem op installeren en hier eindeloos mee experimenteren. Gaat er iets fout? Dan draait u de klok terug of begint u gewoon opnieuw.

Virtuele computer inrichten

 

VirtualBox

Het programma VirtualBox bootst een volwaardige computer na, inclusief alle bekende hardware zoals een geluidskaart, dvd-speler en netwerkadapter. Op het virtuele systeem installeert u vanaf uw eigen dvd-speler (met een iso-bestand) eenvoudig een besturingssysteem naar keuze. Dit werkt volledig onafhankelijk van uw eigen computer. Virussen, crashes en andere ellende hebben dus geen invloed op uw pc of notebook waar VirtualBox op draait. U kunt zelfs meerdere virtuele computers inrichten, die onafhankelijk van elkaar werken.

01. Downloaden

De virtuele computer wordt geïnstalleerd op uw eigen computer, die zodoende als gastheer functioneert. VirtualBox zelf kan geïnstalleerd worden onder Windows, OS X, Solaris en Linux, en draait als volwaardig X86-systeem. Hierop kunt u 'alle' besturingssystemen draaien die u ook op een fysieke computer met X86-architectuur kunt installeren. We kiezen in deze workshop voor de Windows XP-versie. Ga naar Virtualbox en haal het installatiebestand binnen via Downloads / VirtualBox for Windows hosts. Op het moment van schrijven was het versie 3.2.0.

02. Installatie

VirtualBox installeert naast het programma ook nieuwe 'hardware' op uw computer. U kunt dus de waarschuwingen van Windows verwachten die u ook krijgt tijdens het installeren van bijvoorbeeld een nieuwe printer. Tijdens de installatie wordt ook een 'brug' geïnstalleerd naar uw usb-poorten. Deze is nodig om vanuit de virtuele computer toegang te krijgen tot bijvoorbeeld een usb-stick die verbonden is met de gastheercomputer. Een usb-toetsenbord of -muis hoeft niet geïnstalleerd te worden.

03. Locatie van bestanden

Standaard zijn geen virtuele computers aanwezig in VirtualBox: deze moet u zelf installeren. VirtualBox bewaart de gegevens in twee soorten bestanden: een bestand voor instellingen en eigenschappen en een harde-schijfbestand. Beide worden opgeslagen in .VirtualBox\HardDisks en .VirtualBox\Machines in de persoonlijke mappen van de gastcomputer.

Net als bij een echte computer is de harde schijf bij aanvang leeg. U installeert het besturingssysteem via de dvd-brander van de gastcomputer, of koppelt een iso-bestand aan de dvd-brander van de virtuele computer.

04. Eerste virtuele computer

VirtualBox werkt met eenvoudige wizards om uw virtuele computers in te richten. Klik op de knop Nieuw en geef het systeem een naam, bijvoorbeeld Windows XP NL knutsel pc. Kies in het drop-downmenu het besturingssysteem dat u gaat installeren (hier Windows XP). Als het betreffende besturingssysteem niet in de lijst voorkomt, kies dan voor Other / Other unknown (onbekend). In het volgende scherm bepaalt u de omvang van het werkgeheugen. Voor Windows XP kiest u bijvoorbeeld 768 MB. Deze hoeveelheid werkgeheugen dient aanwezig te zijn in de gastheercomputer.

05. Harde schijf

Kies via de wizard voor Maak een nieuwe harde schijf en geef aan wat voor soort schijf u wilt: dynamisch of met een vaste omvang. De virtuele schijf wordt bewaard als bestand op uw computer. Als u voor een vaste omvang van 40 GB kiest, slokt het bestand in één keer 40 GB op van de harde schijf van het gastheersysteem. Een dynamische schijf van 40 GB is een betere keuze. Het bestand wordt dan maximaal 40 GB groot, maar de werkelijke schijfruimte is gerelateerd aan de gegevens die u opslaat in de virtuele computer.

06. Geavanceerde instellingen

Na het doorlopen van de wizard verschijnt de virtuele computer Windows XP NL knutsel pc in VirtualBox. Klik met rechts op het systeem en kies Instellingen om de specificaties en opties aan te passen. Bij Systeem kunt u achteraf de omvang van het werkgeheugen bijstellen en de opstartvolgorde van de virtuele computer bepalen. Achter Netwerk ziet u hoe de virtuele computer aan uw thuisnetwerk hangt. Met NAT (standaard) is dat via een virtuele router. Kies voor Network bridge adapter als u de virtuele computer 'direct' wilt koppelen aan uw thuisnetwerk.

1 Reactie(s) op: Experimenten met software in VirtualBox

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 augustus 2016 00:50 Anoniem
  Kom er langzaam mee opgang: Dos 16 bit draaien op windows 64 bit.
  Nog moeite met netwerk en schijfactie over en weer van windows naar virtualbox
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.