Experimenten met software in VirtualBox

Experimenteren met gedownloade software, programma-instellingen of een ander besturingssysteem kan de stabiliteit van uw computer ernstig in gevaar brengen. Dankzij VirtualBox hoeft dit niet! VirtualBox gedraagt zich als een computer 'in' uw computer. U kunt er (bijna) elk besturingssysteem op installeren en hier eindeloos mee experimenteren. Gaat er iets fout? Dan draait u de klok terug of begint u gewoon opnieuw.

Virtuele computer inrichten

 

VirtualBox

Het programma VirtualBox bootst een volwaardige computer na, inclusief alle bekende hardware zoals een geluidskaart, dvd-speler en netwerkadapter. Op het virtuele systeem installeert u vanaf uw eigen dvd-speler (met een iso-bestand) eenvoudig een besturingssysteem naar keuze. Dit werkt volledig onafhankelijk van uw eigen computer. Virussen, crashes en andere ellende hebben dus geen invloed op uw pc of notebook waar VirtualBox op draait. U kunt zelfs meerdere virtuele computers inrichten, die onafhankelijk van elkaar werken.

01. Downloaden

De virtuele computer wordt geïnstalleerd op uw eigen computer, die zodoende als gastheer functioneert. VirtualBox zelf kan geïnstalleerd worden onder Windows, OS X, Solaris en Linux, en draait als volwaardig X86-systeem. Hierop kunt u 'alle' besturingssystemen draaien die u ook op een fysieke computer met X86-architectuur kunt installeren. We kiezen in deze workshop voor de Windows XP-versie. Ga naar Virtualbox en haal het installatiebestand binnen via Downloads / VirtualBox for Windows hosts. Op het moment van schrijven was het versie 3.2.0.

© PXimport

02. Installatie

VirtualBox installeert naast het programma ook nieuwe 'hardware' op uw computer. U kunt dus de waarschuwingen van Windows verwachten die u ook krijgt tijdens het installeren van bijvoorbeeld een nieuwe printer. Tijdens de installatie wordt ook een 'brug' geïnstalleerd naar uw usb-poorten. Deze is nodig om vanuit de virtuele computer toegang te krijgen tot bijvoorbeeld een usb-stick die verbonden is met de gastheercomputer. Een usb-toetsenbord of -muis hoeft niet geïnstalleerd te worden.

© PXimport

03. Locatie van bestanden

Standaard zijn geen virtuele computers aanwezig in VirtualBox: deze moet u zelf installeren. VirtualBox bewaart de gegevens in twee soorten bestanden: een bestand voor instellingen en eigenschappen en een harde-schijfbestand. Beide worden opgeslagen in .VirtualBox\HardDisks en .VirtualBox\Machines in de persoonlijke mappen van de gastcomputer.

Net als bij een echte computer is de harde schijf bij aanvang leeg. U installeert het besturingssysteem via de dvd-brander van de gastcomputer, of koppelt een iso-bestand aan de dvd-brander van de virtuele computer.

© PXimport

04. Eerste virtuele computer

VirtualBox werkt met eenvoudige wizards om uw virtuele computers in te richten. Klik op de knop Nieuw en geef het systeem een naam, bijvoorbeeld Windows XP NL knutsel pc. Kies in het drop-downmenu het besturingssysteem dat u gaat installeren (hier Windows XP). Als het betreffende besturingssysteem niet in de lijst voorkomt, kies dan voor Other / Other unknown (onbekend). In het volgende scherm bepaalt u de omvang van het werkgeheugen. Voor Windows XP kiest u bijvoorbeeld 768 MB. Deze hoeveelheid werkgeheugen dient aanwezig te zijn in de gastheercomputer.

© PXimport

05. Harde schijf

Kies via de wizard voor Maak een nieuwe harde schijf en geef aan wat voor soort schijf u wilt: dynamisch of met een vaste omvang. De virtuele schijf wordt bewaard als bestand op uw computer. Als u voor een vaste omvang van 40 GB kiest, slokt het bestand in één keer 40 GB op van de harde schijf van het gastheersysteem. Een dynamische schijf van 40 GB is een betere keuze. Het bestand wordt dan maximaal 40 GB groot, maar de werkelijke schijfruimte is gerelateerd aan de gegevens die u opslaat in de virtuele computer.

© PXimport

06. Geavanceerde instellingen

Na het doorlopen van de wizard verschijnt de virtuele computer Windows XP NL knutsel pc in VirtualBox. Klik met rechts op het systeem en kies Instellingen om de specificaties en opties aan te passen. Bij Systeem kunt u achteraf de omvang van het werkgeheugen bijstellen en de opstartvolgorde van de virtuele computer bepalen. Achter Netwerk ziet u hoe de virtuele computer aan uw thuisnetwerk hangt. Met NAT (standaard) is dat via een virtuele router. Kies voor Network bridge adapter als u de virtuele computer 'direct' wilt koppelen aan uw thuisnetwerk.

© PXimport

Besturingssysteem installeren

01. Start-assistent

Dubbelklik op de virtuele computer om deze op te starten. De start-as­sistent wordt eenmalig actief. Laat de opties ongewijzigd om uw fysieke dvd-speler als opstartmedium te selecteren en plaats de installatieschijf van het besturingssysteem dat u wilt installeren. Zonder cd of dvd probeert VirtualBox op te starten vanaf de virtuele harde schijf. Aangezien deze leeg is, resulteert dit in een foutmelding. In dit voorbeeld hebben we geen opstart-cd maar gebruiken we een iso-bestand van Windows XP om het besturingssysteem te installeren.

© PXimport

02. Iso-bestand koppelen

Klik in de menubalk van de virtuele computer op Apparaten / Cd-dvd apparaten en kies uw opstartmedium voor het systeem. Kies voor Meer cd-dvd images om zelf een iso-imagebestand te koppelen. De Manager voor virtuele media wordt gestart. Klik op Toevoegen en wijs het iso-bestand aan dat u wilt gebruiken als opstartschijf. Activeer het iso-bestand in de lijst door hier met de linkermuistoets op te klikken en kies Selecteer. Reset de virtuele computer via Machine / Opnieuw instellen. De computer start nu op vanaf het iso-bestand.

© PXimport

03. Vensters en sneltoetsen

De virtuele computer draait standaard in een Windows-scherm van de gastheercomputer. Klik in het venster om de muisbesturing te koppelen aan de virtuele computer. Door de rechter Ctrl-toets in te drukken geeft u uw eigen computer de muisbesturing terug. Er zijn meer handige sneltoetsen, die allemaal werken met de rechter Ctrl-toets. Resetten doet u met Ctrl+R en afsluiten met Ctrl+H. Uiteraard kunt u de virtuele computer ook uitschakelen via het besturingssysteem. U schakelt de weergave over naar volledig scherm (en weer terug) via Ctrl+F.

© PXimport

04. Installatie besturings­systeem

De installatiestappen van het besturingssysteem in de virtuele computer variëren per besturingssysteem. Bij alle Windows-versies volgt u simpelweg de stappen op het scherm. Ook kunt u vrij experimenteren met Linux-distributies en andere opstartbare besturingssystemen, cd's of dvd's. De integriteit en stabiliteit van uw fysieke computer wordt niet aangetast: alles blijft in de 'zandbak' van de virtuele computer. Als u achteraf meer geheugen nodig hebt voor het besturingssysteem, sluit u de virtuele computer af en opent u de instellingen van het systeem. Kies het tabblad Systeem en pas de omvang aan.

© PXimport

Bestanden uitwisselen

Er zijn verschillende manieren om gegevens uit te wisselen tussen de virtuele computer en uw eigen computer. Dit gaat het eenvoudigst via uw thuisnetwerk, want ook daar kunt u de virtuele computer deel van laten uitmaken. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een usb-stick, aangesloten op uw pc of notebook, te koppelen aan het besturingssysteem in VirtualBox.

05. Speciale uitbreidingen

VirtualBox biedt handige extra's, die praktisch onmisbaar zijn als u een Windows-besturingssysteem virtualiseert. Deze maken het o.a. mogelijk om de muisbesturing van de virtuele computer en die van uw eigen computer naadloos in elkaar te laten overgaan. Als u zonder die extra's de muis gebruikt in uw VirtualBox-systeem en wilt terugkeren naar uw eigen computer, dient u steeds de rechter Ctrl-toets in te drukken om de muis 'los te koppelen' van de virtuele computer. Start de virtuele computer en ga naar Apparaten / Gast uitbreidingen installeren. Doorloop de wizard en herstart het virtuele systeem.

© PXimport

06. Beeldscherm aanpassen

De virtuele computer start standaard op in een Windows-venster. De omvang wordt automatisch aangepast zodra u de resolutie van het besturingssysteem op de virtuele computer aanpast. Dankzij de extra's die u in de vorige stap installeerde, kunt u de omvang van het Windows-venster vergroten. De resolutie van de virtuele computer past zich dan automatisch aan. Dit geldt ook voor volledige schermweergave die u met de combinatie rechter Ctrl-toets+F activeert (en deactiveert). Zonder de extra's hebt u zwarte balken rondom; nu draait de virtuele computer direct op de volledige resolutie van de gastheercomputer.

© PXimport

07. Tijdmachine

Zodra u het besturingssysteem uitschakelt, blijft uw virtuele computer intact. Wanneer u het venster afsluit waarin de virtuele computer draait, hebt u de mogelijkheid om de virtuele computer te 'bevriezen': De status van de machine opslaan. Nóg handiger is de tijdmachinefunctie. Gebruik de combinatie rechter Ctrl-toets+S om een momentopname te maken. U kunt meerdere momentopnamen maken, bijvoorbeeld voor en na de installatie van een programma, onafhankelijk van het besturingssysteem. In het hoofdvenster van VirtualBox kunt u de momentopnamen in het gelijknamige tabblad beheren, herstellen en activeren.

© PXimport

08. Beperkingen

De flexibiliteit van VirtualBox, de gebruiksmogelijkheden en de handige momentopnamen zijn grenzeloos, maar net als bij alle software kunt u tegen problemen aanlopen. We hebben gemerkt dat het koppelen van usb-apparatuur aan een virtuele computer niet altijd vlotjes verloopt. Deze optie vindt u in het menu Apparaten / Usb-apparaten van de virtuele computer. Ook bij de instellingen van de virtuele computer vindt u een tabblad USB. Om onduidelijke redenen mislukt het op verschillende test-pc's regelmatig om een usb-stick of externe schijf met de virtuele computer te verbinden.

© PXimport

Prestaties

VirtualBox draait op elke moderne pc. U bepaalt zelf hoeveel systeembronnen (zoals werkgeheugen en schijfruimte) de virtuele computer mag 'lenen' van de gastheer (uw computer). Dit kunt u desgewenst eenvoudig achteraf bijstellen. In de praktijk werken Windows XP, Vista, 7, Linux en Windows Server-besturingssystemen zeer goed in VirtualBox.

09. Meerdere systemen

Met VirtualBox bent u niet beperkt tot één besturingssysteem. U kunt meerdere virtuele computers bouwen. Ook gelijktijdig gebruik is mogelijk. Dit maakt experimenteren met een netwerk bestaande uit een virtuele server en meerdere virtuele client-pc's eenvoudig. Let op: alle actieve virtuele computers snoepen prestaties en systeembronnen (vooral geheugen) af van de gastheercomputer. De prestaties hangen dus uiteindelijk af van de hardware in de gastheercomputer. Met een doorsnee computer met 3 GB en twee processorkernen werkt VirtualBox zeer goed. Niet om op te gamen, maar wel voor 'alle' andere toepassingen.

© PXimport

Handig!

01. Bètasoftware

VirtualBox is ideaal om bètasoftware op uit te proberen. Dit hoeft niet per se een besturingssysteem te zijn. Ook voor een bèta van een virusscanner of Office-programma is een virtuele computer zeer geschikt. Dit geldt ook voor 'bedenkelijke' downloads. Virussen in de 'zandbak' van VirtualBox hebben geen vat op uw eigen systeem. Hebt u het per ongeluk toch verknald? De herstelpunten (momentopnamen) in de virtuele pc maken het eenvoudig om snel terug te keren naar een eerdere situatie.

© PXimport

02. Virtuele computers dupliceren

De harde schijf van een virtuele computer wordt bewaard in een vdi-bestand. Als u een kopie wilt maken van een VirtualBox-besturingssysteem, hebt u CloneVDI GUI nodig. Dit programma is te vinden via Google. CloneVDI GUI vraagt om de locatie van VBoxManage.exe. Dit bestand staat in de map C:\Program Files\Oracle\VirtualBox. Kies de virtuele computer die u wilt dupliceren uit uw gebruikersmap .VirtualBox\HardDisks. Activeer de optie Register cloned image in VirtualBox manager. Hiermee wordt de virtuele harde schijf alvast gekoppeld aan VirtualBox.

© PXimport

03. Alternatieve harde schijf

Als u een harde-schijfbestand van een virtuele computer dupliceert, werkt het systeem niet direct. U dient een nieuwe virtuele computer in te richten. Tijdens de installatie maakt u geen nieuw harde-schijfbestand aan, maar kunt u de gedupliceerde schijf selecteren. Open VirtualBox en klik op Nieuw. De wizard wordt gestart. Kies bij Virtuele harde schijf voor Gebruik bestaande harde schijf. Selecteer de virtuele harde schijf die u wilt gebruiken uit het drop-downmenu.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten