Ebony&Ivory 2.0

Door: Richard Veenstra | 23 september 2011 16:33

Review

Ebony&Ivory is een programma dat er voor moet zorgen dat u als muzikant makkelijker akkoorden kunt leren spelen op een piano. De eerste kennismaking met het programma - dat alleen voor de Mac verkrijgbaar is via de App Store - is een beetje schrikken.

De interface is nogal overrompelend, aangezien er een berg vensters over uw beeldscherm worden uitgeklapt. Gelukkig kunt u via het menu alle losse vensters sluiten en openen. Er zijn helaas meer klungelige vormgevingskeuzes gemaakt. In de menubalk vindt u bijvoorbeeld een helpmenu, met een speciaal item Ebony&Ivory Help. Klikt u hierop, dan volgt er een melding dat er geen hulp beschikbaar is voor het programma. Dat is jammer, want het programma wijst zich niet vanzelf. Ebony&Ivory bestaat uit vier vensters. Het hoofdvenster is een pianoklavier met rode bolletjes. U kunt hier noten spelen met behulp van uw toetsenbord en afhankelijk van het soort akkoord dat u hebt geselecteerd in het paneel ernaast, geeft het programma de noten van dit akkoord weer door middel van paarse toetsen. De rode bolletjes geven aan welke tonen van een toonladder bij het akkoord passen. Onder het klavier staan al deze noten ook nog eens in een notenbalk weergegeven.

Door de rommelige vormgeving van Ebony&Ivory is het een moeilijk te doorgronden programma voor beginners.

Omgekeerd werkt het ook. Zo kunt u in het venster Find een aantal noten aangeven op het klavier en Ebony&Ivory berekent welke akkoorden hier het beste bij passen. Het programma kan de akkoorden zelfs voor u afspelen, maar helaas wordt het akkoord maar liefst negen keer herhaald en is het niet mogelijk de weergave tussentijds te stoppen. U moet dus elke keer een paar seconden wachten tot het programma een ander akkoord kan spelen. Ebony&Ivory is een handig gereedschap voor toetsenisten die alles over akkoorden willen weten, maar u staat er wel alleen voor om uit te vinden wat elke functie betekent. Tel daarbij op dat de bediening soms niet helemaal optimaal is en er pop-upvensters verschijnen met meldingen als "Change chords in non custom list, OK, Go to custom". We kunnen het programma dan ook niet geheel aanraden.

In het Find-venster geeft u een aantal noten in en Ebony&Ivory vindt er bijpassende akkoorden bij.

Ebony&Ivory 2.0

Prijs € 1,59

Taal Engels, Frans

Download 0,7 MB

OS Mac OS X 10.6.6 of hoger

Systeemeisen 1,2 MB vrije schijfruimte

Maker LaunaySoft

Oordeel 5/10

Pluspunten

Uitgebreid gereedschap om alles over akkoorden te leren

Minpunten

Onoverzichtelijk

Hinderlijke bugs

0 Reactie(s) op: Ebony&Ivory 2.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.