Devolo Vianect AIR TV

Door: Jeroen Boer | 02 februari 2011 15:00

MacWorld

Een beetje krachtige laptop is prima te gebruiken om foto’s of video’s op een HD-televisie weer te geven. Helaas zit u dan wel met kabels die in de weg kunnen zitten. Dankzij de Devolo Vianect AIR TV kunt u een draadloze HDMI-verbinding opzetten tussen uw laptop en HD-televisie. Kan dit setje een HDMI-kabel vervangen?

De Devolo Vianect AIR TV bestaat uit een usb-stick die u in een notebook, MacBook, pc of Mac steekt en een kastje dat u via HDMI aansluit op bijvoorbeeld een televisie of beamer. Dit kastje bevat zelf ook een usb-stick als ontvanger. Het signaal wordt draadloos verstuurd via de WUSB-standaard (wireless usb) en heeft een bereik van maximaal tien meter. Het gebruik van een oplossing via een usb-stick vereist wel dat er een virtuele schermadapter geïnstalleerd moet worden. Dit gaat in de praktijk niet altijd goed. Op één van onze test-pc’s werden we na de installatie van de software en het aansluiten van de usb-adapter getrakteerd op een zeldzaam blauw scherm in Windows 7 veroorzaakt door het stuurprogramma van onze grafische kaart. Kennelijk werkte er iets niet goed samen met onze ATI Radeon HD 5770 die voorzien was van het op één na nieuwste stuurprogramma. We hebben vervolgens het nieuwste stuurprogramma geïnstalleerd en de Devolo-software opnieuw geïnstalleerd. Toen werkte de Vianect AIR TV gelukkig wel. Op een andere pc werkte het setje overigens wel in één keer. Ook op onze iMac met Mac OS X 10.6 liet het setje zich probleemloos installeren.

Ook het kastje dat op de televisie wordt aangesloten maakt gebruik van een usb-stick.

Toen de Vianect AIR TV eenmaal werkte, zagen we direct ons bureaublad in beeld. We kunnen in Windows net als bij een normaal tweede scherm kiezen voor klonen of uitbreiden. Via HDMI wordt maximaal een resolutie van 1280 x 720 uitgestuurd. Programmavensters zien er op zich goed uit, al wordt de weergave deels soms een beetje blokkerig als u vensters snel heen en weer beweegt. Voor een PowerPoint-presentatie of draadloos surfen via de televisie zal de Vianect AIR TV voldoen.

Video

De weergave van video is echter een ander verhaal. De verpakking heeft het over het weergeven van multimedia-inhoud op uw tv in combinatie met HD 720p, waardoor we verwachten dat we met de Vianect 720p HD-video kunnen weergeven. In de praktijk blijkt video toch echt een brug te ver voor de Vianext AIR TV. De kwaliteit van filmpjes gaat zichtbaar achteruit, zo is HD-beeld een beetje blokkerig en wordt video ook niet constant vloeiend afgespeeld. Voor video is de Vianect AIR TV wat ons betreft dan ook niet geschikt. Terwijl we nota bene bij het testen van video voor optimale testcondities gezorgd hebben. De afstand tussen de zender en de ontvanger was slechts twee meter en de software gaf aan dat er een uitstekende signaalverbinding was. Bovendien hebben we het vinkje Optimaliseren voor video aangevinkt, maar dat had geen enkel effect. Op onze iMac met Mac OS X 10.6 is het nog dramatischer en beweegt video helemaal niet vloeiend.

Conclusie

De Devolo AIR TV heeft bij ons niet echt een positieve indruk achtergelaten. Laten we onze problemen met de installatie even buiten beschouwing, dan is ons grootse bezwaar dat het product voor video absoluut niet geschikt is, terwijl u van de verpakking zou kunnen opmaken dat de Vianect AIR TV hiervoor het aangewezen product is. De Devolo AIR TV is hoogstens bedoeld voor het draadloos weergeven van niet bewegend beeld zoals presentaties of een browser. Op zich werkt dit aardig, al zien we hierbij soms ook blokjes in het beeld. De Vianect AIR TV is wat ons betreft een handig hulpje bij een presentatie, maar meer ook niet. Jammer dat de benodigde HDMI-kabel ontbreekt.

Devolo Vianect AIR TV

Straatprijs € 95,-

OS Windows XP/Vista/7 (32 en 64 bit); Mac OS X

Aansluitingen HDMI, VGA, 3,5mm-geluidsuitgang

Oordeel 5/10

Pluspunten

Wordt herkend als extern scherm met normale opties

Geeft via HDMI beeld en geluid door

Minpunten

Beeldkwaliteit niet optimaal

Werkt totaal niet goed voor video

Geen HDMI-kabel meegeleverd

Stabiliteit

0 Reactie(s) op: Devolo Vianect AIR TV

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.