Clementine 0.7

Door: Koen Vervloesem | 12 april 2011 12:43

Review

Clementine is een platformonafhankelijke muziekspeler met uitgebreide mogelijkheden en toch nog een gebruiksvriendelijke interface. Mp3-bestanden, podcasts, internetradiostations: het wordt allemaal afgespeeld en aangevuld met albumhoezen, songteksten en biografieën.

Voor Linux-gebruikers zal de interface van Clementine onmiddellijk bekend voorkomen, want het programma is afgeleid van Amarok, de standaard muziekspeler in heel wat Linux-versies. De versies van Amarok voor Windows en Mac OS X zijn echter nog niet zo gepolijst, terwijl Clementine op alle besturingssystemen goed werkt.

Muziek toevoegen

De eerste keer dat u Clementine opstart, is uw muziekbibliotheek leeg. Klikt u in de linkerzijbalk op het vraagteken, dan komt u in de instellingen van Clementine, waar u nieuwe mappen aan uw bibliotheek kunt toevoegen. Alle muziekbestanden uit de aangegeven mappen worden aan uw bibliotheek toegevoegd, en standaard werkt Clementine uw bibliotheek constant bij door te controleren of u bestanden aan uw mappen toevoegt.

Daarna kunt u muziek uit uw bibliotheek afspelen, maar Clementine biedt links in het tabblad Bestanden ook de mogelijkheid om willekeurige muziekbestanden op uw harde schijf af te spelen. Wanneer u een iPod, iPhone of andere mediaspeler via usb aansluit, krijgt u toegang tot de daarop aanwezige muziekbestanden in het tabblad Apparaten. Maar u hoeft uw muziek niet lokaal te hebben staan: in het tabblad Internet kunt u luisteren naar internetstreams van Last.fm, SomaFM, Magnatune, Jamendo en Icecast, of u voegt zelf de url van een willekeurige radiostream toe.

Afspeellijsten

Als u het tabblad Bibliotheek gekozen hebt, toont de linkerzijbalk boven al uw muziekbestanden ook een aantal ‘smart playlists’, zoals random tracks, uw favoriete tracks, de laatst gespeelde, de meest gespeelde, de nieuwste, enzovoort. Zelf slimme afspeellijsten aanmaken kan natuurlijk ook: rechtsklik op de map Smart playlists en kies New smart playlist. Wie een grote muziekbibliotheek heeft, kan snel zoeken door in het zoekvenster bovenaan de gewenste term in te typen.

Maak slimme afspeellijsten aan in Clementine.

Extra functies

Tijdens het afspelen van een nummer, of het nu van uw lokale muziekbibliotheek of een internetstream is, krijgt u links informatie over het nummer of de artiest te zien als u op de desbetreffende tabbladen klikt. Bij Song info krijgt u bijvoorbeeld de songtekst te zien en bij Artist info foto’s en een biografie van Wikipedia, Last.fm of Myspace. U krijgt ook Last.fm-tags te zien bij het nummer en de artiest, zodat u (als u een Last.fm-account hebt) onmiddellijk naar andere muziek in hetzelfde genre kunt luisteren. Bij de artiesteninformatie vindt u zelfs tags voor gelijkaardige artiesten, die niet alleen naar Last.fm, maar ook naar uw eigen lokale muziekbibliotheek verwijzen. Deze twee tabbladen zijn dus onontbeerlijk voor wie meer muziek wil leren kennen.

Leuk is ook dat Clementine een transcoder heeft, te vinden in het menu Hulpmiddelen / Muziek converteren. Hier voegt u de bestanden toe die u wil converteren en kiest u het uitvoerformaat, waaronder mp3, mp4, flac, ogg, wma en wav. In de eigenschappen van Clementine kunt u ook instellen, dat muziekbestanden die u vanuit Clementine naar een mediaspeler (bijvoorbeeld iPod) kopieert, automatisch getranscodeerd worden naar een formaat dat het apparaat kan afspelen. Last but not least bevat Clementine ook een uitgebreide collectie visualisaties om een feestje op te leuken.

Lees informatie over uw muziek en de artiesten in Clementine.

Clementine 0.7

Freeware

Taal Nederlands

Download Windows 15,2 MB; Mac 25,9 MB; Linux 4,4 MB

OS Windows XP/2000/2003/Vista/7; Linux; Mac OS X

Systeemeisen Onbekend

Oordeel 7/10

Pluspunten

Extra informatie wordt automatisch gedownload

Converteren van muziekbestanden mogelijk

Veel visualisaties

Minpunten

Nederlandse vertaling onvolledig en stroef

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Clementine 0.7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.