BSA blij met 1 procent piraterijdaling in Nederland

Door: Jasper Bakker | 15 mei 2012 11:15

MacWorld

Illegaal softwaregebruik in Nederland is iets gedaald: van jarenlang 28 procent naar 27 procent in 2011. De BSA is positief, maar de commerciële waarde van de illegale software neemt nog altijd toe.

Nederland doet het relatief goed in het jaarlijkse rapport van softwarepiraterijbestrijder BSA (Business Software Alliance). Met de 27 procent aan ongelicentieerde software zit Nederland ver onder het wereldwijde gemiddelde van 42 procent en de 'EU-norm' van 33 procent. Er is in Europa zelfs sprake van een daling, die mede te danken is aan Nederland.

Procentje hier en daar

Naast Nederland zien ook Italië, Duitsland en Zweden het percentage softwarepiraterij afnemen. Het EU-gemiddelde, de afgelopen vier jaar stabiel op 35 procent, is daardoor met twee procent gezakt. Het gaat in al deze landen om een daling van slechts één procent, ten opzichte van vrij stabiele piraterijpercentages in de voorgaande jaren.

In Italië is het percentage illegaal gebruikte software gedaald van 49 procent in 2010 naar 48 in 2011. In Duitsland van 27 naar 26 procent. En in Zweden van 25 naar 24 procent.

Wel miljoenen meer

Ondertussen neemt de commerciële waarde van de ongelicentieerde software wel toe. In Nederland is dat bedrag afgelopen jaar uitgekomen op 644 miljoen dollar (zo'n 463 miljoen euro). In 2010 bedroeg de commerciële waarde nog 591 miljoen dollar. In 2009 was het 525 miljoen dollar, met in 2008 een piek van 563 miljoen dollar, voorafgegaan in 2007 door een waarde van 502 miljoen dollar.

BSA-voorzitter Jacco Brand verklaart deze waardestijging: "De prijzen van software zijn geen constante en tevens is de waarde van de dollar scherp gestegen terwijl er ook heel veel software in landen gemeten wordt die niet in dollars betalen (bijvoorbeeld Nederland)."

Schade-argument

Hij spreekt de notie tegen dat de antipiraterij-organisatie niet effectief is. "Mensen zijn zich bewuster van het feit dat ze geen ongelicentieerde software moeten gebruiken. Maar 27 procent is nog steeds hoog voor een klein land als Nederland. Dat kan veel beter. Op dit moment intensiveren wij de lopende campagnes ook enorm."

De door de BSA aangehaalde economische schade door softwarepiraterij is vaak gebaseerd op de commerciële waarde van de illegaal gebruikte software. Dat is de aanschafwaarde van software die illegaal gekopieerd is, maar ook van freeware die in bedrijven wordt gebruikt maar alleen voor thuisgebruik gratis is. Veel mensen betwisten de schadeclaims van de BSA met de stelling dat een piraat lang niet altijd het illegaal gebruikte product daadwerkelijk zou hebben gekocht.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: BSA blij met 1 procent piraterijdaling in Nederland

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.