Bonjour Print Services voor Windows

Door: Kees Krick | 12 oktober 2012 12:47

How To

Hebt u zowel Windows-pc's als Mac-computers in huis en hangt er een fijne printer aan de Mac waarop u ook vanaf een pc zou willen printen? Wacht dan even met het verslepen van computers en verwisselen van kabels. U kunt namelijk vanaf een pc rechtstreeks naar de Mac printen!

Printerdeling inschakelen

Een printer aan een Mac kan moeiteloos door andere Macs gebruikt worden, door eenmalig printerdeling in te schakelen op de Mac waaraan de printer met een usb-poort is verbonden. Daarna is de printer draadloos in het thuisnetwerk bereikbaar. Voorwaarde is wel dat de Mac met de printer aanstaat op het moment dat u wilt printen, omdat het systeem nu als printserver dienstdoet. Ook Windows-pc's kunnen erop printen, met hulp van een programma dat Apple gratis beschikbaar stelt. Het inschakelen van printerdeling op de Mac gaat via Systeemvoorkeuren (te bereiken via het Dock of het Apple-pictogram in de menubalk). Kies in het onderdeel Internet en draadloos voor Delen en zet een vinkje bij de optie Printerdeling. In het lijstje Printers: ernaast zal de printer vermeld staan. Zet ook daar een vinkje. Hebt u meerdere printers, dan bepaalt u zelf welke u beschikbaar stelt in het thuisnetwerk. Bij Gebruikers: kunt u de beschikbaarheid beperken tot bepaalde gebruikers, maar wij gaan ervan uit dat iedereen erbij mag.

Schakel printerdeling in en vink de te delen printer aan.

Bonjour installeren

Naast het in z'n geheel aan- of uitzetten van de functie Printerdeling, kunt u per printer instellen of deze gedeeld wordt. Staat de printer nog niet in het lijstje of schaft u een nieuwe aan, dan installeert u deze eerst zoals u dat gewend bent. Daarna kan ook deze printer gedeeld worden zoals eerder beschreven. Eventueel kan een printer ook gedeeld worden via de optie Deel printer in netwerk van het onderdeel Systeemvoorkeuren / Afdrukken en scannen. Op de overige Mac-computers verschijnt deze printer nu vanzelf in beeld bij datzelfde onderdeel Afdrukken en scannen. Op een Windows-pc wordt de printer echter niet vanzelf gevonden. Daar is het hulpprogramma Bonjour Print Services for Windows (ook wel Bonjour afdrukservices genoemd) voor nodig (http://support.apple.com/kb/DL999). Download en installeer het programma. Het werkt onder Windows XP, Vista en 7. Bonjour herkent zowel usb-printers die aan een Mac of Airport-basisstation hangen als netwerkprinters (zowel draadloos als bedraad).

Installeer het programma 'Bonjour afdrukservices' op uw pc.

Printer ontdekken en afdrukken

Start het programma op (er is een pictogram Wizard Bonjour-printer op het bureaublad geplaatst). Als het goed is, zal de printer die aan de Mac hangt al meteen in het lijstje getoond worden. Kijk of de printer geselecteerd is en klik dan op Volgende / Voltooien. Een printer doet normaliter weinig zonder stuurprogramma's. Het mooie is dat die nu automatisch voor u worden opgehaald en geïnstalleerd. U hoeft er dus verder niets aan te doen, alles gaat vanzelf. Controleer zodra het programma klaar is meteen even of het daadwerkelijk gelukt is. Ga op de pc naar Start / Apparaten en printers (in Windows 7). Als alles goed is gegaan, zal de printer hier nu keurig vermeld staan. Als laatste controle is het een idee om de Mac en de printer even aan te zetten, zodat u via de pc meteen een testprintje kunt maken. Dat kan door via Start / Apparaten en printers met rechts op de printer te klikken en te kiezen voor Eigenschappen van printer / Testpagina afdrukken.

De printer wordt automatisch ontdekt en u kunt meteen printen.

0 Reactie(s) op: Bonjour Print Services voor Windows

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.