Bestanden overzetten van pc naar Mac

Wanneer u overstapt van een pc naar een Mac, dan kunt u dat zien als een frisse start. Echter, u wilt waarschijnlijk wel al uw belangrijke bestanden, zoals Word-documenten, filmpjes, foto’s enzovoort bewaren. Kunt u die zomaar zonder consequenties overzetten en wat is de beste manier?

Naast de vraag hoe u bestanden kunt overzetten van een pc naar een Mac, is het ook belangrijk om te weten waar u deze bestanden kunt plaatsen. Natuurlijk wilt u verschillende bestanden op verschillende plekken plaatsen. Wanneer u van Windows gewend bent om afbeeldingen in de map Afbeeldingen en documenten in Documenten te plaatsen, is het handig te weten dat ook OS X deze mappen standaard heeft. OS X mag dan wat interface betreft volledig anders zijn, de structuur is in de basis hetzelfde. Op deze manier kunt u bestanden gemakkelijk op dezelfde manier indelen, zodat de overstap iets makkelijker wordt omdat u niet alles steeds kwijt bent. In Windows 7 bijvoorbeeld, vindt u de mappen Mijn afbeeldingen, Mijn documenten, Mijn muziek en Mijn video’s in de map ‘C:\Gebruikers\*naam gebruiker*\’ (ervan uitgaande dat Windows bij u op de C-schijf is geïnstalleerd). Binnen OS X vindt u de mappen Afbeeldingen, Documenten, Films en Muziek in de map ‘Macintosh HD\Gebruikers\*naam gebruiker*\’ (ervan uitgaande dat u de naam van de installatieschijf niet hebt veranderd in iets anders dan Macintosh HD). Hebt u bepaalde documenten op uw pc op het bureaublad staan, dan wilt u dat waarschijnlijk op de Mac ook graag zo hebben. De bestanden van het bureaublad in Windows 7 bevinden zich in de map ‘C:\Gebruikers\*naam gebruiker*\Bureaublad’ en in OS X in de map ‘Macintosh HD\Gebruikers\*naam gebruiker*\Bureaublad’. U ziet: zo veel verschil is er nu ook weer niet.

1. Overzetten via cd of dvd

Hebt u alleen een cd- of dvd-brander voorhanden en hoeft u geen tientallen gigabytes aan data over te zetten, dan is het verplaatsen van de bestanden via cd of dvd een prima optie. Wanneer uw harde schijf bijna vol is, betekent het overigens niet dat u al deze bestanden dient over te zetten. Onthoud: de Mac draait standaard geen pc-software en andersom. Het heeft dus totaal geen zin om geïnstalleerde programma’s mee te kopiëren. Bestaat uw collectie bestanden (zoals muziek, films, foto’s en documenten) uit vele gigabytes, dan kan overzetten via cd of dvd een tijdrovende klus zijn. Het voordeel is wel dat u direct een back-up van al uw bestanden hebt.

© PXimport

In feite verschilt de bestandsstructuur van Windows tegenwoordig niet zo veel meer van de structuur van OS X.

2. Overzetten via externe schijf

Een snellere methode is het overzetten van uw bestanden via een externe schijf. Er zijn tegenwoordig al schijven van 2 TB (2000 GB) voor minder dan 100 euro, dus daar zou de inhoud van uw pc prima op moeten passen. Uiteraard is het ook het overwegen waard om de gegevens op de externe schijf te laten staan, omdat u ze dan ook nog eventueel vanaf een andere pc in het huis kunt benaderen. Onthoud dan wel dat u zonder aanpassingen niet met OS X kunt wegschrijven op een NTFS-schijf.

3. Overzetten via het netwerk

Hebt u de pc nog staan en bent u niet van plan om deze weg te doen, dan is het instellen van een netwerk een goede keuze. U kunt dan niet alleen snel bestanden overzetten (afhankelijk van de snelheid van het netwerk) maar u kunt daarna ook bestanden blijven uitwisselen tussen de twee computers, zonder steeds iets aan te hoeven sluiten. Het realiseren van een netwerk tussen twee totaal verschillende computers klinkt wellicht ontzettend complex, maar dat valt in werkelijkheid enorm mee.

4. Overzetten via MobileMe of andere externe opslagservices

Online opslag is een andere mogelijkheid voor het overzetten van uw bestanden. Het is in principe te vergelijken met het overzetten via een externe harde schijf, alleen loopt het dan via uw internetverbinding. Afhankelijk van de hoeveelheid bestanden en de snelheid van uw internetverbinding, kan dit proces wel veel tijd in beslag nemen. MobileMe is een (betaalde) dienst waarmee u eenvoudig bestanden (en e-mails, agenda’s enzovoort) online kunt synchroniseren. Het leent zich uitstekend voor het overzetten van bestanden van het ene systeem naar het andere. Dropbox is eenzelfde service, maar dan echt alleen voor bestanden. Dropbox is gratis voor een account van 2 GB, voor 50 GB betaalt u 10 dollar (circa 7,15 euro) per maand, voor 100 GB 20 dollar (circa 14,30 euro) per maand.

© PXimport

MobileMe van Apple is een handige (betaalde) dienst voor het overzetten en synchroniseren van bestanden en andere gegevens.

5. Overzetten met software van derden

Tot slot zijn er nog softwarepakketten van derden die u kunnen helpen bij het overzetten van uw bestanden. We hebben het dan over software die specifiek is geschreven voor deze taak, en (helaas) dus geld kost. Een voorbeeld van zo’n programma is Move2Mac. Het programma kost 40 dollar (circa 29 euro), maar zet wel automatisch uw pc bestanden in de juiste mappen in OS X (dus afbeeldingen in Afbeeldingen, documenten in Documenten, enzovoort). Ook migreert het direct uw mail van Outlook naar Apple Mail.

© PXimport

Move2Mac neemt u een hoop werk uit handen bij het overzetten van bestanden en mail.

Overstappen van Mac naar Mac

Hoewel in dit artikel handige en effectieve methoden omschreven worden voor het overzetten van bestanden, kan het allemaal nog een hoop gedoe zijn wanneer u écht veel bestanden hebt en deze allemaal in een specifieke map wilt bewaren. Dat gezeur wilt u natuurlijk niet nog een keer hebben wanneer u over een paar jaar besluit over te stappen naar een nieuwe Mac. Overstappen van Mac naar Mac is echter kinderlijk eenvoudig dankzij Time Machine (back-up software van Apple). In het artikel Voor- en nadelen van een Mac schreven we hier ook al over. Het is handig om te weten dat wanneer u zowel uw oude Mac als nieuwe Mac aan Time Machine hangt, alle bestanden keurig op de juiste plek worden teruggezet, alsof u nooit van Mac bent gewisseld.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten