ArtRage Studio Pro 3.5

Door: Kees Krick | 27 juli 2011 13:41

Review

Programma's waarmee schilderen en tekenen realistisch en natuurgetrouw wordt nagebootst zijn vaak behoorlijk prijzig. Ook zijn ze niet altijd even makkelijk te bedienen. Programma's die veel kunnen zijn namelijk al snel complex in gebruik. In ArtRage Studio Pro ontbreekt de complexiteit. Daarnaast is het relatief gunstig geprijsd en mogen de resultaten er zijn.

Veel foto- en tekenprogramma's zien er in hoofdlijnen hetzelfde uit. Zo niet ArtRage Studio Pro. Het programma heeft een behoorlijk afwijkende gebruikersinterface. Op het eerste gezicht ziet het er uit als een licht en luchtig programma voor het minder serieuze tekenwerk. Maar schijn bedriegt. Het programma heeft geavanceerde mogelijkheden aan boord en de bediening werkt verrassend goed. Er is een testversie die u dertig dagen gratis mag uitproberen. Dat is wel een oudere versie (3.0.8) met beperkte mogelijkheden.

Vereenvoudigde interface

De menubalk oogt wat kaaltjes, maar blijkt veel submenu's en opties te bevatten. Er valt dus veel te kiezen en dat is altijd een geruststelling. Het menu is in te klappen zodat het heel weinig ruimte inneemt. Paletten kunt u open- en dichtklappen en ze zijn buiten het tekenvenster te slepen. In de onderhoeken bevinden zich twee schijven (kwadranten), waarmee de gebruiker snel van gereedschap wisselt, de penseelgrootte instelt of een kleur kiest. De gereedschappen zijn prima herkenbaar dankzij duidelijke pictogrammen. Tijdens het schilderen verdwijnt een paneel zodra u er in de buurt komt, zodat het niet snel in de weg staat.

Gereedschappen

Er zijn handige creatieve gereedschappen aanwezig, zoals penselen voor olieverf en aquarel, airbrush, pen, diverse soorten stiften en krijtjes, glitters, stickers en uiteraard een potlood. Verf kan ook rechtstreeks uit de tube op het canvas geknepen worden en er is een schildersmes om met al aangebrachte verf te stoeien. Elk gereedschap is instelbaar zodat er veel varianten mogelijk zijn. Kiezen kan via een paneel met standaardvoorkeuren of door zelf met schuifregelaars en vinkjes te spelen in het instellingenpaneel. Ook het soort canvas of papier is instelbaar, waaronder textuur, ruwheid en glans (metallic). Verf vermengt zich met wat zich al op het canvas bevindt, wat mooie en realistische effecten geeft. Uiteraard kan er met lagen gewerkt worden.

Eenvoudige bediening met gereedschappen en kleurenpalet altijd onder handbereik.

Conclusie

ArtRage Studio Pro tovert heerlijk realistische teken- en schildereffecten op het scherm. De gebruikersinterface is even wennen, maar werkt prettig. De instelbaarheid van de penselen is wellicht iets te beperkt voor heel ervaren kunstenaars. Een programma als Corel Painter 12 biedt nog realistischere effecten en meer instelmogelijkheden, maar is een flink stuk duurder. ArtRage Studio Pro is daarom relatief goedkoop voor wat het kan. Alternatief is ArtRage Studio, dat kost de helft, maar biedt uiteraard minder functionaliteit. Op de website is een vergelijkingstabel te vinden. Er is ook nog het leuke ArtRage for iPad (prijs: zeven dollar).

Met ArtRage for iPad kunt u uw creativiteit op elk moment de vrije loop laten, waar u ook bent.

ArtRage Studio Pro 3.5

Prijs $ 80,- (ca. € 55,-)

Taal Nederlands

Download 78 MB

Proefversie 30 dagen (let op: oudere versie 3.0.8)

OS Windows XP/Vista/7; OS X 10.4+

Systeemeisen 1GHz-processor, 512 MB RAM, 1024 x 768 schermresolutie

Maker Ambient Design Ltd.

Oordeel 8/10

Pluspunten

Minder complexiteit

Realistische effecten

Selectie en herkenbaarheid gereedschappen

Minpunten

Penseelgrootte is beperkt

Instelmogelijkheden gereedschappen mag ruimer

0 Reactie(s) op: ArtRage Studio Pro 3.5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.