Applicatievirtualisatie: ik sla even over

© CIDimport

Applicatievirtualisatie: ik sla even over

Geplaatst: 4 augustus 2011 - 05:22

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Redactie ID.nl

Applicatievirtualisatie is nog niet volwassen te noemen. De oplossingen stellen veelal teleur, voornamelijk vanwege de complexiteit van Windows.

In ieder gesprek over desktopvirtualisatie gaat het op een gegeven moment over applicatievirtualisatie. Deze manier van virtualiseren kun je zowel in een conventionele fysieke als in een virtuele desktopomgeving laten plaatsvinden. In veel gevallen hebben klanten als iets geprobeerd als ThinApp, XenApp of App-V en luidt het oordeel unaniem negatief. Ze zeggen dat de reden hiervan ligt in de praktijkervaring met de producten, iets dat je alleen zelf aan den lijve kunt ondervinden als je het probeert. Als we klanttevredenheid en ervaringen als uitgangspunt voor het succes van applicatievirtualisatie moeten nemen, dan kun je niet anders dan concluderen dat de technologie op dit moment faalt.

Distributie en updaten van apps functioneert niet optimaal

Ik wil niet zeggen dat applicatievirtualisatie zoals deze op dit moment wordt aangeboden door VMware, Citrix of Microsoft geen plek verdient in een IT-omgeving, maar ik denk wel dat de producten onterecht betiteld worden als een oplossing voor applicatiebeheer; voor zowel distributie als het updaten van apps. Als jij alleen het isoleren van incompatible applicaties op hetzelfde besturingssysteem beoogt met deze oplossingen, dan ben ik een voorstander.

Afgelopen jaar ben ik een Macbook Pro als primaire desktopcomputer gaan gebruiken en als ik één voordeel aan Mac OS X mag noemen is het de wijze waarop applicaties geïnstalleerd, verwijderd en geüpdate worden. Binnen OS X download je applicaties als .dmg (een soort van .iso-bestand). Zodra de applicatie is gedownload, hoef ik alleen het .app bestand naar de map Programma's te slepen en ben ik klaar. Wil ik een applicatie verwijderen, sleep ik die .app, samen met een bestand waarin de voorkeuren worden opgeslagen en (soms) de cachefolder naar m'n prullenbak, en ben ik klaar. Ik gebruik het programma AppCleaner om automatisch deze bestanden te vinden en ze op te ruimen. Dit model is zo simpel vergeleken met hoe het altijd moest op mijn Windows pc. Ik heb geen complexe installer of uninstaller nodig en hoef nauwelijks te wachten op het proces van installatie of deïnstallatie. Het is klikken, slepen en direct draaien.

Windows is te complex

Als je in Windows op dezelfde manier apps zou kunnen installeren, deïnstalleren en updaten als je op de Mac kan, dan denk ik dat we binnen een virtuele desktopomgeving ook gewoon vhd's, images, dmg, iso (wat dan ook) in een virtuele wereld moeten kunnen koppelen en direct draaien… als we nog iets verzinnen voor het omgaan met cachebestanden. Als dit zou kunnen heb je een flexibele on-demand installatie voor een applicatie beschikbaar die je niet in de gold image hoeft te plaatsen.

Het lijkt erop dat de problemen met applicatieinstallatie worden veroorzaakt door Windows en we door het omhullen van andere technologie en producten rond dit probleem we weer nieuwe problemen hebben veroorzaakt. Ik ben nog geen voorstander van applicatievirtualisatie voordat pijnlijke problemen als het niet om kunnen gaan met verschillende incompatible Java-versies opgelost worden. Ik denk dat Citrix, Microsoft en VMware het probleem met instant applicaties nog niet oplossen via streaming omdat dit niet 100% van de tijd werkt en het veel tijd kost om repackage voor de applicaties te doen. Bovendien creëert dit een set extra issues die opgelost dienen te worden. Hiermee worden de potentiële voordelen teniet gedaan.


Dan Brinkmann is virtualisatie-architect in het Amerikaanse Denver, Colorado. Op zijn blog What Would Dan Do plaatst hij regelmatig artikelen waarin hij veel voorkomende problemen met (desktop)virtualisatie analyseert.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten