Airfoil

Door: Richard Veenstra | 19 oktober 2011 13:17

MacWorld

Als u ooit een alles-in-één gereedschap voor de distributie van muziek in een thuisnetwerk hebt gezocht, dan zou het zo maar kunnen zijn dat Airfoil hiervoor de beste oplossing is.

Het programma is zowel voor de Mac als voor pc te krijgen, maar het betreft hier wel twee verschillende programma's die u ook apart moet aanschaffen. Fabrikant Rogue Amoeba biedt wel een voordelige bundel met beide versies aan op hun website. Met Airfoil is het mogelijk om al uw muziek en audio te streamen naar andere apparaten in uw huis of bedrijf via uw lokale netwerk, via een kabel of door de lucht. Rogue Amoeba garandeert hierbij compatibiliteit met andere pc's of Macs, maar ook met iPhones, iPads, iPods, Apple TV's en Apples Airport Express. Het programma is hierbij een stuk flexibeler dan Apples standaard AirPlay-technologie en kan muziek distribueren vanuit elke applicatie. Op de computer waarvan u muziek wilt streamen, installeert u het programma. Op apparaten waarop u deze muziek-streams wilt ontvangen, installeert u het kleine programma Airfoil Speakers. Deze applicatie is op de website gratis verkrijgbaar voor Mac, Windows en Linux. De App Store biedt u een versie voor iOS-apparaten zoals de iPhone, iPod Touch en iPad. Helaas is er geen Airfoil Speakers-applicatie voor andere mobiele besturingssystemen zoals Android of Windows Phone.

Een lijst met beschikbare apparaten verschijnt zodra u Airfoil aanzet. Het bronprogramma selecteert u bovenin.

Na installatie kunt u op de uitzendcomputer een bron kiezen. Dit kunnen browsers zijn, maar ook programma's als Spotify, iTunes of QuickTime Player. Eronder verschijnt een lijst met apparaten in uw netwerk waarop Airfoil Speakers is geïnstalleerd. Door het ontvangende apparaat van Available in Active te veranderen, geeft Airfoil het geluid nu door aan de ontvangende apparaten. Er is geen limiet aan het aantal apparaten dat gelijktijdig hetzelfde signaal kunnen ontvangen, de bandbreedte van uw netwerk is hierbij doorslaggevend. Het duurt ongeveer twee seconden voordat het geluid wordt weergegeven op het ontvangende apparaat. Dit komt omdat Airfoil garandeert dat de muziek op alle ontvangende apparaten tegelijkertijd wordt afgespeeld. Zo heeft u geen vertraging in signalen op verschillende plekken in het huis. Een groeiend aantal versterkers is tegenwoordig uitgerust met de AirPlay-technologie, zodat u met Airfoil muziek direct van uw computer naar uw versterker kunt sturen. Met de laatste versie van Airfoil for Mac is het eveneens mogelijk om een audiosignaal naar uw Mac te sturen. Hiervoor opent u het AirPlay-icoontje in een App die de standaard ondersteunt. Op uw Mac moet dan het programma Airfoil Speakers aanstaan. De Windows-versie van Airfoil heeft deze en andere functionaliteit niet, de mogelijkheden van deze versie staan overigens op de website van Rogue Amoeba helder beschreven.

De Airfoil Speakers software voor Windows. Op deze manier ontvangt uw Windows computer audiosignalen van andere apparaten.

Airfoil

Prijs € 17,75 (€ 28,40 voor cross-platform versie)

Taal Engels

Medium 11,8 MB download (Mac), 18,2 MB download (Windows)

Proefversie Beperkt tot 10 minuten (Mac), Beperkt tot 10 minuten (Windows)

OS Mac OS X 10.6 of hoger; Windows XP/Vista/7

Systeemeisen 26,1 MB vrije schijfruimte

Maker Rogue Amoeba

Oordeel 8/10

Pluspunten

Ondersteuning voor alle platforms, inclusief Linux

Veelzijdige routings-mogelijkheden

Audiosignaal loopt altijd synchroon

Minpunten

Helaas niet voor Android of Windows Phone

Windows-versie heeft minder mogelijkheden

1 Reactie(s) op: Airfoil

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 januari 2014 16:15 Anoniem
  Op je Android device prima te ontvangen met bijvoorbeeld AirPlay.DNLA Reviecer:
  LITE: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.waxrain.airplayer&hl;=nl
  PRO: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.waxrain.airplaydmr&hl;=nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.