5 tips om de blauwe vinkjes van WhatsApp te vermijden

Door: henk-jan-buist | 06 november 2014 19:00

How To

De nieuwe blauwe vinkjes van WhatsApp doen veel stof opwaaien. Wil je er niet aan? Hier enkele pro-tips.

Last van dwingende personen die zich afvragen waarom je niet reageert? WhatsApp heeft een - blijkbaar nogal controversiële - feature toegevoegd waarin er ook een leesmelding wordt gegeven. Een afzender ziet dan wanneer de ontvanger een berichtje ook daadwerkelijk heeft gezien. Voorheen zag je alleen dat het bericht is afgeleverd. Vier manieren om dit potentiële sociale mijnenveld te navigeren, plus één methode die alleen deze week nog werkt.

1. Zet de dataverbinding uit

Deze truc kennen mensen die zo balen van de 'laatst gezien om...' melding al langer. Zet de dataverbinding uit, check het bericht, en zet de verbinding weer aan. Geen blauwe vinkjes naar de afzender. Er zijn zelfs apps die dit voor je regelen. Vroeger kon je de 'laatst gezien'-feature enkel uitzetten op de iPhone, tegenwoordig zit die functie ook in Android (onder Instellingen>Account>Privacy).

2. Schaf Android Wear aan

Android Police wijst op een interessante optie: via een micro-app in Android Wear kun je wel berichten lezen, maar wordt er geen terugkoppeling gemaakt. Dus met een Android smartwatch kun je nog lekker ouderwets WhatsAppen. Eindelijk een sellingpoint voor die horloges!

3. Gebruik de meldingenbalk

In de meldingenbalk zie je wie er aan het appen is en ook de eerste regel van de boodschap. Dat is meestal voldoende om te zien of het dringend is of dat je ook wel even kunt wachten. (Pro-tip: het kan altijd wel even wachten.) En door naar deze info te kijken, wordt de app niet geopend en gaat er geen signaal naar de afzender.

4. Stap over op Telegram

WhatsAlternatief Telegram heeft wel vinkjes om aan te geven dat een bericht is aangekomen, maar niet om te verklikken dat je wel degelijk het bericht hebt gelezen. Zo kunnen jij en de twee andere mensen die je kent op Telegram dat gevoel behouden dat je niet direct hoeft te reageren op berichten.

5. Niet updaten

Klinkt logisch, maar die vlieger gaat niet op. Gebruikers zullen misschien al hebben gezien dat de app waarschuwt dat hij bijgewerkt moet worden en dat is inderdaad een tijdje te negeren. Maar na diverse beveiligings- en privacy-issues worden updates tegenwoordig afgedwongen. Dus volgende week zit ook jij met de blauwe vinkjes te kijken.

5 Reactie(s) op: 5 tips om de blauwe vinkjes van WhatsApp te vermijden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 november 2014 23:48 Anoniem
  Het zal mij persoonlijk de ballen jeuken, en als men geen vriendjes wil blijven zouten ze maar op net zo makkelijk. IK beslis wat en wanneer ik iets lees.
  Niet degene die de boodschap stuurt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 november 2014 11:02 Anoniem
  Wat mij betreft nog een tip: laat je niet leiden door wat anderen over jou denken. Mensen voelen zich blijkbaar al onprettig bij de gedachte aan wat anderen MOGELIJK over hun denken, enkel en alleen omdat er blauwe vinkjes staan en er nog geen reactie is ontvangen. Stop met invullen van wat anderen mogelijk denken. Het gaat erom dat je tegenover jezelf kunt verantwoorden wat je doet. Alleen als jij er zelf geen goed gevoel bij hebt dat je nog niet hebt geantwoord, doe je iets niet goed. Het helpt als je leert om wat de ander mogelijk over jou denkt, langs je heen te laten gaan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 november 2014 10:14 Anoniem
  En anders ga je toch terug naar de ouderwetse sms! is tegenwoordig gratis in bijna elke bundel bij elke provider…. opgelost
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 november 2014 13:28 Anoniem
  Op Android heb je ook een widget, gebruik die en lees het volledige bericht, blijft ongelezen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 november 2014 11:55 Anoniem
  De huidige jeugd heeft alleen maar vrienden die op een schermpje als pixel zichtbaar zijn. Daarom zitten ze ook altijd zo bloedirritant met die klote telefoons te spelen…op straat, in de trein, ja zelfs in de bioscoop of het theater.
  WALGELIJK!!! dus als je die virtuele vrienden kwijtraakt is het niet erg toch?
  Je hebt toch geen ECHT leven dus wat maakt het uit?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.