5 missers in de Ziggo-zege van Brein

© CIDimport

5 missers in de Ziggo-zege van Brein

Geplaatst: 14 januari 2012 - 06:51

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Jasper Bakker

Stichting Brein scoort een gerechtelijk bevel om The Pirate Bay te laten blokkeren door Ziggo en XS4All. Deze zege van Brein wordt nog aangevochten, maar vertoont nu al zwakke plekken.

Zó te omzeilen

De blokkade van The Pirate Bay geldt voor klanten van internetproviders Ziggo en XS4All. Maar Stichting Brein gaat met dit vonnis op zak ook aankloppen bij andere isp's. XS4All kondigde op zijn beurt direct aan in beroep te gaan, en Ziggo liet later weten dat ook te gaan doen.

Het gaat hier dan ook om de principezaak, van open en vrije internettoegang, dus zonder censuur. Want praktisch is er niet echt sprake van een blokkade. Er zijn middelen en methodes genoeg om toch toegang te krijgen tot de voor Nederland geblokkeerde torrentsite. Hoewel de beheerders van The Pirate Bay zelf het advies geven aan Nederlanders om voortaan te betalen voor downloaden. Dat wil zeggen, via een betaalde VPN-service, waarbij ze zelf direct linken naar een Zweedse aanbieder.

Wát precies geblokkeerd?

In tegenstelling tot eerdere digibete handelingen en uitspraken van overheden en rechters, is de blokkade van The Pirate Bay technisch beter onderbouwd. De Haagse rechter verbiedt niet alleen de eigenlijke domeinnaam van de hoofdwebsite, maar heeft ook de ip-adressen van de torrentsite meegenomen en kijkt bovendien vooruit. Dat vooruitkijken bestaat eruit dat eventuele toekomstige domeinnamen en ip-adressen van The Pirate Bay ook op de blokkadelijst komen.

Ziggo en XS4All hebben van de rechter het bevel kregen om die andere of aanvullende domeinnamen en/of ip-adressen te blokkeren en geblokkeerd te houden. Dat moeten de providers dan doen binnen tien werkdagen na melding door Stichting Brein van die toevoegingen voor de zwarte lijst. Brein had een termijn van 24 uur geëist.

Juridisch probleem is echter dat de rechter in zijn vonnis niet duidelijk definieert wie of wat 'The Pirate Bay' dan is. De drie ip-adressen die hij op de zwarte lijst zet, zijn weliswaar van die torrentsite, maar verwijzen niet naar die site. De eerste is de eigenlijke .org-site, de tweede is een verouderde blogpagina met foto's van de gebruikte hardware, en de derde is een blanco pagina met de boodschap 'yeah'.

Geldt de blokkade dan voor alles online van de Pirate Bay-beheerders zelf? Of van de officiële Pirate Bay-eigenaar: het wat vage bedrijf Reservella, gevestigd op de Afrikaanse Seychellen-eilanden? En wat doet de .com-domeinnaam van de tot inkeer gedwongen oud-torrentsite Suprnova op de zwarte lijst in het vonnis? Dat domein staat niet op naam van The Pirate Bay, dit in tegenstelling tot de Belgische mirrorsite - die is opgezet tegen de blokkade bij onze Zuiderburen.

Steekproef > Pirate Bay

Het vonnis in het voordeel van Stichting Brein is gebaseerd op informatie over het aantal abonnees van Ziggo en XS4All dat illegaal materiaal downloadt. Die informatie komt voort uit steekproeven die Brein heeft genomen en waar de rechter vervolgens verkeerde aannames op baseert. Bij de steekproeven is namelijk gekeken naar torrents van populaire films die óf Nederlands waren óf Nederlands zijn ondertiteld.

Die down- en uploads gebeuren via het BitTorrent-protocol en worden gedaan door internetgebruikers die geïnteresseerd zijn in Nederlandse of Nederlands ondertitelde films. Daarvan kan inderdaad worden aangenomen dat dit Nederlanders zijn, maar niet direct dat het Ziggo- en XS4All-abonnees zijn. Dat kan wel worden achterhaald via hun ip-adressen. Op basis van de grootte van de internetproviders kan er dan wel een schatting worden gemaakt van het totaal, door de percentages om te rekenen.

Deze steeds verder vervagende rekensom gaat echter in eerste instantie al mank door een foute aanname. Namelijk dat de gemonitorde torrents zijn gestart via torrentfiles die daadwerkelijk afkomstig zijn van The Pirate Bay. Maar al is die wereldberoemde torrentsite de grootste, het is zeker niet de enige. Torrentverkeer staat niet gelijk aan Pirate Bay-verkeer.

De genomen steekproef is dus mogelijk groter dan wat The Pirate Bay 'vertegenwoordigt'. Misschien is dit niet waarschijnlijk, gezien de grootte van die veroordeelde torrentsite. Toch is het de vraag of het juridisch houdbaar is om een persoon of partij te veroordelen op basis van 'waarschijnlijk is die verantwoordelijk gezien zijn omvang op het gebied van de verboden activiteit'. Dat is ook maar een aanname.

Pirate Bay is vervangbaar

Terwijl Brein altijd al gezegd heeft de grote aanbieders te willen aanpakken, is The Pirate Bay maar één vis in de oceaan. Zeker, een hele grote walvis. Maar tegelijkertijd eentje die pas echt groot is geworden toen andere supertorrentsites gemarginaliseerd werden. Zoals één van de eerste echt grote: Suprnova. En zoals de opvolger daarvan: het Nederlandse Mininova.

Die twee partijen gaan de fakkel niet overnemen. Suprnova is tegenwoordig een legitieme site die BitTorrent gebruikt voor het aanbieden van online-tv-programma's. Mininova is door Brein verslagen: het moest alle torrentbestanden met illegale content verwijderen uit zijn index. Mininova heeft daarop het bijltje erbij neergegooid.

Maar er zijn genoeg andere gegadigden. Sommige van die troonopvolgers staan vast al klaar. Toegegeven, die krijgen het waarschijnlijk nog moeilijker dan hun voorgangers. Bijvoorbeeld wat betreft het vinden van een standvastige hoster, in een land met 'vriendelijke' wetgeving, met betrouwbare transit providers. Enzovoorts. Maar er valt genoeg te leren van de torrentsite-ervaringen tot op heden.

Schade door piraterij

Al jaren een punt van felle discussie is de schade die de industrie lijdt door internetpiraterij. Terwijl de softwareindustrie bij monde van piraterijbestrijder BSA graag voorrekent wat elke illegale kopie van een pakket kost, staat dat niet gelijk aan misgelopen verkoop. Immers, niet elk gedownload kopietje zou anders zijn aangeschaft, voor de volle prijs. De geclaimde schade is gebaseerd op los zand, heeft ook de Amerikaanse overheid al geconcludeerd.

Tegelijkertijd is het wél zo dat zo'n softwarepiraat de vruchten plukt van het werk van de programmamaker, zonder dat die maker daar voor wordt beloond. Hetzelfde geldt in ongrijpbaardere vorm voor films en muziek. Want zelfs als de beken producties als slecht worden ervaren, er is door de contentpiraat van 'genoten'. Tijdverdrijf kost immers geld in onze maatschappij.

Het product is geconsumeerd, en wordt in het geval van standaard BitTorrent-instellingen ook weer gedeeld met anderen. Dat komt neer op het publiceren of distribueren van die content zonder dat de contentpiraat daar de rechten voor heeft. Op basis van die 'openbaarmaking' wordt dan weer de geleden schade berekend, wat flink kan oplopen volgens de slachtoffers; de mediabedrijven.

Zij hanteren als bewijs van hun verlies ook de noodkreet dat de verkoop van muziek en films al jaren aan het instorten is. Daarmee bedoelen ze dus de verkoop van content die in fysieke vorm aangeschaft moet worden, die niet flexibel op verschillende apparaten kan worden afgespeeld

Alleen blijkt er helemaal geen sprake te zijn van een instortende verkoop: er is hooguit sprake van een verschuiving. Afgelopen jaar is de verkoop van albums weer gestegen, voor het eerst sinds 2004. Daarbij heeft de totale muziekverkoop een nieuw hoogtepunt bereikt: de omzet daaruit is voor het eerst uitgekomen op 1,6 miljard dollar. Dat omvat fysieke albums (verkocht door ouderwetse winkels en door e-stores), digitale aankopen (zoals via iTunes) én streams. Daarbij heeft de verkoop van digitale albums, maar ook van losse nummers, een nieuw hoogtepunt bereikt. Met andere woorden: Business is booming. Dus waar maakt de industrie zich eigenlijk druk over?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten