4 gratis manieren om screenshots te bewerken

Door: eva-groot | 17 oktober 2013 11:48

How To

Screenshots maken kan soms erg handig zijn. Een foutmelding doorsturen naar een collega of een beeld uit je favoriete film doorsturen naar vrienden. Al helemaal handig als je de screenshots ook kan bewerken. Wij hebben vier gratis mogelijkheden op een rij gezet.

Voor een simpel screenshot kun je natuurlijk altijd te rade gaan bij de ingebouwde screenshotfuncties van je computer. Bij Windows is dit de PrtScn-toets op je toetsenbord:

- Ga naar het scherm dat je wilt vastleggen

- Druk op de PrtScn-toets

- Plak de afbeelding in bijvoorbeeld Word, Paint of je Email

Mac OS X biedt je meer screenshot opties. Je werkt met toetscombinaties in plaats van één toets op je toetsenbord. De volgende opties zijn mogelijk:

Command-Shift-3: Maakt een screenshot van het gehele scherm en slaat deze op als een bestand op het bureaublad.

Command-Shift-4: Hiermee selecteer je een gebied en maakt alleen van dat gebied een screenshot. Vervolgens wordt ook dit bestand opgeslagen op het bureaublad.

Command-Shift-4, vervolgd door de spatiebalk: Maakt een screenshot van een openstaand venster door na de toetscombinatie deze aan te klikken.

Door deze toetsencombinaties aan te vullen met Control wordt de afbeelding niet opslagen op het bureaublad maar op je klembord.

Screenshots bewerken

Handig natuurlijk, die verschillende ingebouwde mogelijkheden, maar vaak is het ook nuttig als je de screenshot snel kan bewerken of gedeeltes kan markeren. Hiervoor kun je de volgende 4 gratis tools gebruiken:

FireShot (Mac OS X en Windows)

Een groot voordeel van het maken van een screenshot met FireShot is dat je een gehele pagina vast kan leggen. Zeker als je screenshot wilt maken van een lange webpagina kan dit van past komen. FireShot scrolt zelf langs de gehele pagina waardoor je niet hoeft uit te zoomen. Dit zorgt ervoor dat de letters altijd goed leesbaar blijven. Vervolgens kun je kiezen hoe je de afbeelding opslaat of dat nog wilt bewerken met de ingebouwde editor.


InstantShot (Mac OS X)

InstantShot biedt de mogelijkheden meerdere screenshots tegelijk te nemen of te werken met een timer, bijvoorbeeld voor het vastleggen van bewegende afbeeldingen. Ook kun je beperkte delen of vensters van je scherm vastleggen. Tenslotte kan je zelf kiezen of je het bestand als JPG, PNG, Tiff opslaat of op je klembord.

Lightshot (Mac OS X en Windows)

Ook Lightshot biedt de mogelijkheid bepaalde delen van je scherm vast te legen en je screenshot gelijk te bewerken. Een bijkomend voordeel van Lightshot is de mogelijkheid je screenshot direct te delen met verschillende media. Zet je screenshot gelijk op Facebook, Twitter of Google plus.


FastStone Capture (Windows)

Hoewel je voor de nieuwe versie van FastStone moet betalen is de oude versie nog gratis. Je kunt eenvoudig verschillende screenshots maken, zoals die van lange webpagina's. Daarnaast zitten er veel extra voordelen in: je kunt de screenshot vrijwel in elk gewenste manier opslaan of bijvoorbeeld direct in PowerPoint zetten. Daarnaast kun je door middel van een color picker de HTML-kleurcode achterhalen. Met de betaalde versie kun je ook screencasts maken (video).


Wil je een screenshot maken op je smartphone? Hier vind je meer informatie.

0 Reactie(s) op: 4 gratis manieren om screenshots te bewerken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.