11 IT-helden die in 2011 het leven lieten

© CIDimport

11 IT-helden die in 2011 het leven lieten

Geplaatst: 7 december 2011 - 06:44

Aangepast: 16 november 2022 - 09:27

Redactie ID.nl

De dood van Steve Jobs (56) schokte niet alleen de IT, maar liet in de hele wereld zijn sporen na. Over de vermaarde Apple-topman gaan we het dan ook niet meer hebben, wel over de 11 personen die op gebied van technologie misschien nog meer betekend hebben.

1. Kenneth Olsen (84)

Deze IT-pionier richtte het bedrijf Digital Equipment Corp. (DEC) mede op en leidde het bedrijf 35 jaar lang met wisselend succes. Als topman van DEC ging het bedrijf epische veldslagen met IBM over mainframes aan. Die strijd verloor het uiteindelijk in de jaren '80 en '90 toen goedkope pc's de business gingen bevolken. Tijdens de hoogtijdagen van DEC was het 's werelds op een na grootste grootste computerbedrijf. Uiteindelijk werd Digital door Compaq in 1998 voor 7,2 miljard euro overgenomen. Lees hier zijn complete in memoriam.

2. Paul Baran (84)

Toen tijdens de periode van de Koude Oorlog pakketgeschakelde technologie werd uitgevonden, werd daarmee het fundament voor het latere internet gelegd. Baran, een Amerikaan met Poolse voorouders, werkte voor RAND Corporation begin jaren '60 aan een nieuw type communicatienetwerk dat een nucleaire aanval moest kunnen weerstaan. Als oplossing droeg Baran pakketgeschakelde netwerken aan, een concept dat gebruikt zou worden voor het militaire ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network), waaruit later het internet is voortgekomen. Zijn verdiensten zijn uiteindelijk bekroond met diverse prijzen, waaronder de prestigieuze Marconi Prize. Hiermee hoort hij thuis in het rijtje innovators die het meest betekend hebben voor de industrie. Lees hier zijn complete in memoriam.

3. Jean Bartik (86)

Jean Bartik (geboren als Betty Jean Jennings) verwierf faam en naam door in de jaren '40 als programmeur deel uit te maken van het team dat de ENIAC-computer ontwikkelde. Deze modulaire computer werd in 1946 beschreven als het 'Gigantische Brein' omdat de 500.000 dollar kostende machine duizenden keren sneller was in het berekenen van trajecten van raketten dan slimme wetenschappers. Helaas voor Bartik kregen de mannelijke ingenieurs betrokken bij het project aanvankelijk meer krediet dan de vrouwelijke programmeurs. Uiteindelijk heeft ze nog meegewerkt aan antieke computers als de BINAC en UNIVAC I.

4. Tom West (71)

Deze hardwareingenieur werd bekend door zijn leidinggevende rol bij de ontwikkeling van de Digital Eclipse Eclipse MV/8000 microcomputer in de jaren '80; de eerste machine met een 32-bit instructieset. Dit apparaat gaf Data General destijds een voorsprong op DEC toen het mainframe in populariteit afnam en die van de pc toenam. West nam afscheid als bij Data General in 1998; hetzelfde jaar waarin het bedrijf werd overgenomen door EMC.

5. Jack Keil Wolf (76)

Wolf spendeerde zijn carrière in de wetenschap, voornamelijk als professor op de Universiteit van Californië. Hij werd bekend door zijn werk als informatietheorist waardoor aanzienlijke slagen werden gemaakt in het verzenden en opslaan van data. Zijn samenwerking met collega David Slepian, waaruit het Slepian-Wolf theorema tot stand kwam, is legendarisch. Dit document wordt beschouwd als een hoeksteen van de informatietheorie en legt uit hoe afzonderlijke informatiebronnen hun output efficiënt kunnen samenpersen. De theorie wordt nu nog toegepast in online videosystemen, flashgeheugen en sensornetwerken. Wolf won dit jaar postuum een Marconi Prize.

6. Daniel McCracken (81)

Deze computerwetenschapper publiceerde in 1961 'A Guide to Fortran Programming' en liet daarna vele (succesvolle) computerboeken volgen. McCracken was professor computerwetenschappen bij het City College in New York en vervulde veel bestuurlijke functies binnen de IT-industrie waaronder president van de Vereniging voor Computermachinerie.

7. Michael Hart (64)

Hij wordt gezien als de bedenker van de e-book. Hart stond aan de basis van Project Gutenberg wat ervoor zorgde dat de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring gedigitaliseerd werd, net als later de Bijbel en de complete werken van Shakespeare. Project Gutenberg, genoemd naar de uitvinder van de boekdrukpers in de 15e eeuw, werd opgericht om auteursrechtvrije boeken in digitaal formaat aan te bieden.

8. Robert Galvin (89)

Als zoon van Motorola-oprichter Paul Galvin, leidde Robert Galvin het bedrijf 29 jaar lang en droeg hij bij aan verschillende uitvindingen voor de mobiele industrie. Tijdens het bewind van Robert Galvin als CEO, ontwikkelde Motorola de radio die de eerste woorden van Neil Armstrong van de maan naar de aarde verzond, demonstreerde het de eerste draagbare telefoons, verkocht het de eerste commerciële GSM's en werden doorbraken geboekt in tweeweg radio's, televisies en barcode scanners. Ook werd in het tijdperk Galvin het Six Sigma proces voor kwaliteitsmanagement ontwikkeld als antwoord op de steeds sterker wordende Japanse fabrikanten. Dit systeem wordt nu door honderden bedrijven wereldwijd gebruikt.

9. Dennis Ritchie (70)

Deze softwareontwikkelaar, misschien beter bekend onder zijn Unix-gebruikersnaam "dmr", verblijdde de wereld met de C-programmeertaal en het Unix-besturingssysteem. Ritchie maakte onderdeel uit van het dynamische softwareontwikkelingsduo met Ken Thompson bij Bell Labs, waar zij halverwege jaren '60 bij betrokken werden. Ritchie ontwikkelde de C-programmeertaal als vervanging voor de B-programmeertaal die Thompson had bedacht. De twee gingen later samen aan Unix werken, een besturingssysteem oorspronkelijk bedoeld voor minicomputers en geschreven in assembleertaal. Unix werd de belangrijkste software voor computinginfrastructuur in de wereld, alhoewel het niet voor iedereen geschikt was. Ritchie zei oot: "Unix is erg simpel, maar er is een genie nodig om de eenvoud ervan te begrijpen." Unix vormt overigens het fundament van Linux, OS X, Android en iOS.

10. John Opel (86)

John Opel was van 1981 tot 1985 CEO bij IBM en had de leiding bij Big Blue toen het bedrijf het PC-tijdperk inleidde. Ook lostte hij op een succesvolle manier een grote antitrustzaak met de Amerikaanse overheid op. Opel was eerder in 1964 verantwoordelijk voor de lancering van IBM's System/360 mainframe-lijn.

11. Ilya Zhitomirskiy (22)

Deze Amerikaanse softwareontwikkelaar van Russische origine ontwikkelde samen met een aantal klasgenoten van de Universiteit van New York Diaspora, een open-source sociaal netwerk als alternatief voor Facebook waarbij gebruikers meer invloed hebben op privacy en gedeelde data. Een aantal concepten van Diaspora zijn door Facebook en Google in hun sociale netwerken overgenomen. Lees hier zijn complete in memoriam.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten