'Windows XP nog steeds meestgebruikte OS'

Door: martin-bruining | 02 februari 2012 11:28

Nieuws

Ondanks pogingen van Microsoft om iedereen van Windows XP weg te migreren, draait het antieke besturingsysteem nog steeds op ruim 47 procent van alle computers.

Ruim tien jaar na de introductie is Windows XP nog altijd het meest gebruikte besturingssysteem op computers. Zo'n 47,2 procent van alle systemen (Windows en Mac bij elkaar opgeteld) draait op het antieke besturingssysteem van Microsoft. NetApplications becijfert dat XP in januari zelfs nog marktaandeel wist te winnen.

Tussen december en januari kwam 0,67 procent marktaandeel bij voor Windows XP. Over een langere periode gezien is het aandeel van Windows XP wel aan het afnemen. Tussen januari vorig jaar en de afgelopen maand verloor het besturingsysteem iets meer dan tien procent.

De cijfers van NetApplications laten zien dat Windows XP (blauwe lijn) nog altijd een stevige positie heeft. Windows 7 (groen) staat op de tweede plaats, nog altijd achter het tien jaar oude besturingssysteem.

Niet volgens StatCounter

StatCounter laat een iets ander beeld zien. Volgens dat meetbedrijf is Windows 7 al sinds oktober vorig jaar de grootste. StatCounter berekent een marktaandeel van bijna 34,5 procent voor Windows XP tegen 44 procent voor Windows 7. NetApplications zet Windows 7 nog wel op de tweede plaats in de ranglijst met 36,4 procent marktaandeel.

Windows 7 werd in 2009 geïntroduceerd en moest de blamage van Windows Vista doen vergeten. Het feit dat Vista nooit een succes werd heeft er aan bijgedragen dat veel gebruikers op XP zijn blijven hangen. Ondanks alles had ook Vista bij NetApplications in januari nog een aandeel van 8,2 procent, StatCounter geeft Windows Vista nog zo'n tien procent.

Vijf procent voor Mac

Mac OSX had in januari een aandeel van zo'n 5,1 procent, het markaandeel van dat besturingssysteem is stabiel. NetApplications specificeert de cijfers wel versie 10.6 (Snow Leopard) en 10.7 (Lion) van OSX. Aan de cijfers is de zien dat nog altijd het grootste deel van de Mac-gebruikers op Snow Leopard zit. Bijna drie procent gebruikt 10.6, tegen 2,1 procent voor 10.7. Het aandeel van 'andere' besturingssystemen is stabiel, in de cijfers van NetApplications ligt dat rond de drie procent.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: 'Windows XP nog steeds meestgebruikte OS'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.