'Surface Pro = iPad + MacBook Air'

Door: Jasper Bakker | 07 februari 2013 09:59

Nieuws

Microsoft reageert indirect op de prijskritiek die zijn nieuwste tablet krijgt. De Surface Pro moet niet vergeleken worden met de iPad, maar met een iPad plus een MacBook Air.

De tweede eigen tablet van de Windows-maker komt aanstaande zaterdag uit in de Verenigde Staten en Canada, maar is afgekraakt door reviewers. Eén van de kritiekpunten is de hoge prijs: 899 dollar voor het instapmodel met een ssd (solid-state drive) van 64 GB. Dat is dan nog zonder cover die ook dienst doet als toetsenbord.

'Alles wat ik nodig heb'

Windows-topvrouw Tami Reller spreekt tegen dat de Pro-tablet duur is. "Ik krijg een Ultrabook-klasse pc met het bijkomende voordeel van een tabletvorm. Dat is alles wat ik nodig heb", zegt de marketingmanager tegen techblog GeekWire. "899 dollar plus een keyboard naar eigen keuzen, ik zit in de 1000 dollar-categorie en ik heb alles wat ik nodig heb."

"Vergelijk dat met een typische Apple-koper, die een MacBook Air neemt plus een iPad." Zij noemt dat een "interessantere vergelijking". Het voorbeeld van Reller levert een totaalbedrag van zo'n 1500 dollar op: 999 voor het 64 GB instapmodel van de MacBook Air en 499 voor het 16 GB instapmodel van de iPad 4. Ook Microsofts duurdere 128 GB-model van de Surface Pro wint in deze optelsom van twee verschillende, losse Apple-apparaten.

Nog niet

Analist Patrick Moorhead van marktmonitor Moor Insights & Strategy zegt dat Microsofts vergelijking klopt, maar wel scheef is. De tabletkant van de Surface Pro schiet namelijk tekort, zegt hij tegen Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com. "Dit is nog geen eerlijke vergelijking, maar het is een vergelijking die Microsoft graag zou maken."

Hij noemt minpunten als het gewicht en de korte batterijduur van de Surface Pro. Die zijn respectievelijk meer en veel minder dan voor zowel de MacBook Air als de iPad. Voornaamste oorzaak daarvan is de gebruikte Core i5-processor van Intel. Moorhead is optimistisch dat nieuwe, zuinigere Intel- en AMD-chips dit kunnen compenseren, in 2014.

0 Reactie(s) op: 'Surface Pro = iPad + MacBook Air'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.