Zo zoek je slimmer in Apple Mail

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 26 augustus 2014 08:00

How To

Het is natuurlijk fijn dat je al je e-mailaccounts binnen kunt laten lopen op je iPhone of iPad, maar hoe meer mail je op zak hebt, hoe moeilijker het wordt om bepaalde mailtjes te vinden wanneer je ze nodig hebt. Gelukkig kun je het zoeken een stuk doeltreffender maken.

Slimme postbussen

Je kunt mail zoeken met behulp van het zoekveld, maar wat lang niet iedereen weet, is dat je ook kunt zoeken door voorgedefinieerde filters toe te passen op je mail. Wanneer je in Mail bladert naar de pagina Postbussen en drukt op Wijzig, dan kun je postbussen aan het overzicht toevoegen zoals Gemarkeerd, Bijlagen enzovoort. Via dit soort postbussen (eigenlijk gewoon mappen) kun je sneller bladeren door bijvoorbeeld alleen de mails te bekijken die een bijlage hebben.

Je mail wordt een stuk overzichtelijker door slimme postbussen te tonen.

Zoeken in huidige postbus

Wanneer je zoekt in Mail voor iOS (alternatieven zijn er ook), dan doorzoek je standaard alle berichten in alle postbussen. Wat echter niet iedereen in de gaten heeft, is dat dat óók het geval is wanneer je eerst naar een bepaalde map bent genavigeerd om daarbinnen een bericht te zoeken. Standaard doorzoekt Mail álle berichten.

Wil je iets sneller zoeken omdat je weet in welke map/postbus het bericht dat je zoekt zich bevindt? Navigeer dan in Mail naar de betreffende postbus, druk op Zoeken en zodra de zoekopdracht begint, sleep je de berichten een stukje naar beneden zodat er twee tabbladen verschijnen. Druk op het tabblad Huidige postbus om de zoekopdracht te beperken.

Door de opdracht te beperken tot de juiste mailbox, voorkom je een hoop onnodig gezoek.

Zoekparameters

Tot slot zijn er ook nog slimme zoekparameters die je kunt gebruiken om beter te zoeken. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt op Gemarkeerd september 2013, worden alleen de berichten uit september 2013 getoond die je hebt gemarkeerd. Typ je Ongelezen vorige week van @gmail.com, dan krijg je alleen de ongelezen mails te zien van mensen met een Gmail-account die je vorige week een mailtje hebben gestuurd. Tot slot kun je bijvoorbeeld ook zoeken op VIP gelezen gisteren, waarmee je alleen de mails te zien krijgt van iemand die jij hebt toegevoegd als VIP en die je gisteren hebt ontvangen én gelezen.

Met handige parameters kun je de zoekopdracht verfijnen.

1 Reactie(s) op: Zo zoek je slimmer in Apple Mail

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 28 augustus 2014 14:51 Anoniem
    handige tips, wist ik niet! dank hiervoor
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.