6 tips voor de Notities-app op je iPhone of iPad

Door: chwhynny-overbeeke | 03 maart 2017 10:41

How To

De Notities-app is erg handig om gedachten en ideeën vast te leggen. Hier geven we een overzicht van de mogelijkheden van de app. In deel 1 bespreken we het aanmaken en verwijderen van notities, het maken van checklists, en het aanpassen van de opmaak.

Met de Notities-app kun je op allerlei manieren ideeën vastleggen, zodat je er later op kunt terugvallen. Het is tevens mogelijk om via iCloud je notities met je andere apparaten te synchroniseren. Zorg er om te beginnen voor dat de Notities app op al je apparaten up-to-date is, zodat je van de volledige functionaliteit gebruik kunt maken.Lees ook: Notities beveiligen met een wachtwoord in OS X en iOS.

01 Notities aanmaken en verwijderen

In iOS kun je handmatig een notitie aanmaken door in de app op Nieuwe notitie te drukken en je notitie in te voeren. Druk op Gereed om de notitie op te slaan. De eerste regel van de notitie is meteen ook de titel.

Je kunt in iOS of macOS ook Siri de opdracht geven om een nieuwe notitie aan te maken. Zeg hiervoor tegen Siri Maak nieuwe notitie en dicteer wat er in de notitie moet staan.

Om op je Mac handmatig een notitie aan te maken moet je in de navigatiekolom van de app de map selecteren waarin de notitie moet worden opgeslagen. Klik vervolgens op Nieuwe notitie of druk op Command+N. Je kunt nu de notitie gaan typen, waarbij de eerste regel ook meteen de titel wordt.In de voorkeuren van Notities kun je aangeven de opmaak van de eerste regel kiezen.

Notities kun je wissen door op Verwijder te drukken of t klikken, of door in iOS over de notitie in de lijst naar links te vegen.

Als je in iOS een gewiste notitie wilt herstellen, moet je in de mappenlijst op Onlangs verwijderd drukken. Druk op de notitie die je wilt herstellen, druk ergens in de notitie en kies Zet terug.

02 Checklists maken

Druk op je iPhone of iPod touch ergens in een notitie en tik vervolgens op Voeg toe > Checklist. Op je iPad moet je ergens in een notitie drukken en vervolgens Checklist kiezen. Je kunt nu allerlei soorten lijsten invoeren. Als je klaar bent met een taak in de lijst moet je op het lege cirkeltje drukken om de taak als voltooid te markeren.

Op je Mac werkt het iets anders. Om een checklist aan te maken moet je aan het begin van een regel klikken en op Checklist klikken. Taken kunnen als voltooid gemarkeerd worden door op de cirkel te klikken. Je kunt op je Mac alinea's ook omzetten naar een checklist door de regels die je als checklist wilt hebben te selecteren en op Checklist te klikken.

Als je extra items aan een checklist wilt toevoegen, moet je de cursor aan het einde van een checklist item zetten en op Return drukken. Als je tweemaal op Return drukt, wordt de checklist beëindigd en kun je weer gewone alinea's gaan typen.

03 Opmaak

Je kunt notities eenvoudig opmaken met een titel, koptekst of opsommingstekens. Op je iPhone of iPod touch moet je hiervoor ergens in een notitie drukken en Voeg toe > Opmaak kiezen. Op je iPad moet je ergens in een notitie drukken en Opmaak kiezen. Je kunt nu de gewenste opmaakstijl selecteren en je keuze vastleggen door op Gereed te drukken.

Op je Mac kun je wat meer dingen doen. Je kunt tekst selecteren en hiervan de opmaak wijzigen door op de selectie te klikken terwijl je de Control-toets ingedrukt houdt. Klik op Lettertype en kies vervolgens een van de mogelijkheden.

De uitlijning kun je aanpassen door ergens in de tekst die je wilt wijzigen te klikken en Opmaak > Tekst te kiezen. Selecteervervolgens een van de mogelijkheden.

Lettertype, doorhaling, grootte kun je aanpassen door een stuk tekst te selecteren, en terwijl je de Control-toets ingedrukt op de selectie te klikken. Kies vervolgens Lettertype > Toon lettertypen en wijzig de opmaak in het Lettertypen venster.

Alineastijlen kunnen alleen worden gebruikt in bijgewerkte iCloud-notities en in notities die op je Mac staan opgeslagen. Alineastijlen kun je toepassen door ergens in de tekst die je wilt opmaken te klikken en op Opmaak te klikken. Selecteer vervolgens een van de stijlen. De alineastijl van de standaardtitel kun je aanpassen door Notities > Voorkeuren te kiezen en op het venstermenu Begin nieuwe notities met te klikken. Selecteer vervolgens een van de mogelijkheden.

04 Tekenen

Je kunt in iOS met je vinger in een notitie tekeningen maken, zodat je dingen die niet zo goed in woorden uit te drukken zijn ook kunt vastleggen. Je kunt kiezen uit een aantal verschillende tekentools en kleuren. Ook is er een liniaal om nette rechte lijnen te trekken. Met de iPad Pro kun je ook de Apple Pencil gebruiken om mee te tekenen.

Tekeningen kun je aanmaken door op Tekening te drukken. Als je klaar bent met tekenen, kun je de tekenmodus verlaten door op Gereed te drukken.

Je kunt kleuren kiezen door het palet met je vinger naar links of naar rechts te vegen. De liniaal kun je openen door op het bijbehorende icoon te drukken. Vervolgens kun je langs de liniaal een lijn trekken om een rechte lijn te tekenen,

Je kunt uiteraard ook dingen uitwissen door op het gum icoon te drukken en met je vinger over het gedeelte dat je wilt wissen te vegen. Tekeningen kunnen geheel gewist worden door de tekening ingedrukt te houden en op Verwijder te drukken.

05 Items invoegen

Je kunt ook bijlagen aan je notities hangen, of afbeeldingen en video's invoegen.

Als je bijvoorbeeld in de Kaarten-app een locatie gevonden hebt, of een website in Siri, kun je deze aan je notities toevoegen door in de bijbehorende app op Deel te drukken en Notities te selecteren. Bijlages kunnen aan een bestaande notitie of aan een nieuwe notitie worden gehangen.

Je kunt foto's in een notitie invoegen door op je iPhone of iPod touch ergens in de notitie op Voeg toe > Camera te drukken. Op je iPad moet je ergens in de notitie drukken en Camera kiezen. Je kunt dan een nieuwe foto maken of video opnemen, of je kunt bestaande foto's of video's uit de fotobibliotheek invoegen door op Fotobibliotheek te drukken.

06 Beveiliging

Sommige mensen gebruiken de Notities app om hun wachtwoorden of medische of bankgegevens in op te slaan. Het is daarom van belang dat je notities niet zomaar door iedereen benaderd kunnen worden.

Vanaf iOS 9.3 kun je je notities met een wachtwoord of je vingerafdruk beveiligen. Om dit te doen moet je naar de Instellingen gaan en Notities kiezen.Geef een wachtwoord op bevestig het ter controle. Je kunt ook Touch ID inschakelen om notities te bekijken die met een wachtwoord zijn beveiligd. Druk vervolgens op Gereed.

Om een notitie te vergrendelen moet je in de Notities app naar de notitie gaan die je wilt beveiligen. Druk vervolgens op het vierkantje met het omhoog wijzende pijltje en kies Vergrendel notitie. Als de optie niet wordt weergegeven moet je eerst op Meer drukken.

1 Reactie(s) op: 6 tips voor de Notities-app op je iPhone of iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 juli 2017 22:43 Santje61
  Is het inmiddels nog steeds niet mogelijk om in iOS je lettertype aan te passen in notities ?
  Als ik ze nu wil afdrukken zijn de letters heel groot.
  Het is me nogal een klus om alles op de Mac om te zetten…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.