Zo virtualiseer je OS X

Door: Edmond Varwijk | 23 april 2016 00:00

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Een extra Mac heb je meestal niet voor het grijpen liggen. Soms wil je iets even testen zonder dat je je iMac of MacBook aanpast. Bijvoorbeeld om te kijken of al je software compatibel is met de volgende upgrade van OS X. Virtualiseer dan je Mac.

Apple maakt prachtige hardware en software. Veel mensen willen er daarom graag mee werken. Heb je al een Mac, dan kan het gebeuren dat je binnen jouw gezin niet de enige bent die het apparaat wilt gebruiken. Dan zou een 'extra Mac' best handig zijn. Of je wilt de Mac die je dagelijks gebruikt niet opofferen als proefkonijn voor wat experimenten. Of je wilt een tijdje met een Mac 'spelen' zonder aankoopverplichting.

Hoe gaan we dat doen? Want volgens Apple draait zijn software alleen op originele Apple-hardware, OS X laat zich niet zomaar even installeren op elke willekeurige andere pc. Virtualisatie is één van de mogelijkheden om OS X op niet-Apple hardware te installeren. We gebruiken hiervoor ESXi of, zoals ESXi officieel heet, de vSphere Hypervisor van VMware. Deze software is gratis en heeft als voordeel boven programma's voor desktopvirtualisatie zoals VMware Workstation, Hyper-V of VirtualBox dat de virtualisatiesoftware direct op de hardware draait. Er zit dus geen Windows of Linux 'onder', maar alleen de pure hardware. Hierdoor heb je meer mogelijkheden om de software naar je hand te zetten én heb je meer rekenkracht per virtuele machine.

Deel 1

In dit artikel lees je hoe je een ESXi-server inricht en gebruikt in combinatie met de vSphere-client.

Is dit legaal?

De gebruikslicentie van OS X is zeer restrictief. Standaard staat Apple het gebruik van OS X anders dan op Apple-hardware niet toe. OS X installeren op een ESXi-server is dus niet toegestaan. Wel staat Apple het toe "twee of meer extra exemplaren van de Apple-software te installeren, te gebruiken en uit te voeren in omgevingen met een virtueel besturingssysteem op elke Mac-computer die u in eigendom of beheer hebt en waarop de Apple-software al is geïnstalleerd". Je mag OS X dus wel virtualiseren met VMware Fusion, Parallels Desktop of VirtualBox op OS X. Gebruik van OS X op een ESXi-server is zeker in een bedrijfsomgeving af te raden.

01 Boodschappenlijst

Om OS X te virtualiseren heb je een aantal zaken nodig. Allereerst een ESXi-server en een pc met daarop de vSphere Client of een ander programma waarmee je verbinding met de ESXi-server kunt maken. In dit artikel heb je kunnen lezen hoe je zo'n ESXi-server inricht en hoe je er bestanden naar overzet en virtuele machines maakt. Heb je dat artikel nog niet gelezen, doe dat dan eerst en werk dit proces van begin tot eind door.

Daarnaast heb je een SSH-client nodig. Windows ondersteunt standaard geen SSH, dus hiervoor moet een apart programma worden gedownload. De bekendste is PuTTY en die is nog gratis ook. Via deze url kom je op de downloadpagina van PuTTY terecht. Scrol naar het kopje Binaries en download het bestand putty.exe. Je hoeft PuTTY verder niet te installeren, zet het ergens op de pc en je kunt het straks meteen gebruiken.

01 PuTTY is een gratis SSH-client die verder geen installatie nodig heeft.

02 Installatieversie OS X

Daarnaast is natuurlijk een versie van OS X nodig, de besturingssoftware om in de virtuele machine te installeren. Dat is wat lastiger: OS X komt altijd met een Apple-pc, maar steeds vaker niet meer op een cd of dvd. Om OS X te installeren hebben we die echter wel nodig. En ook de exacte versie van OS X luistert vrij nauw, want er is een kleine wapenwedloop gaande tussen Apple (dat niet wil dat zijn software op niet-Apple-hardware wordt gebruikt) en de hobbyisten (die op verschillende internet-fora uitpluizen hoe dat juist toch kan). Dit betekent soms ook dat de meest recente versie van OS X nog niet werkt in de virtuele machine, maar dan werkt vaak wel de versie ervoor. Maar draait OS X eenmaal, dan laat het zich veelal wel prima updaten naar de laatste versie, als je die tenminste wilt gebruiken.

03 Een OSX-iso maken

Heb je geen installatie-dvd voor OS X El Capitan tot je beschikking, dan heb je voor deze stap óf zelf een Mac nodig óf iemand die een Mac heeft en jou wil helpen met deze stap.

Op een Mac kun je namelijk zelf een installatiebestand maken, bijvoorbeeld met de OS X El Capitan DVD Creator.app. Dit programma is gratis te downloaden via het InsanelyMac-forum. De download staat onderaan het bovenste bericht van deze forumdiscussie, onder een reeks screenshots en een filmpje met uitleg over de tool. Om het programma te downloaden, is het nodig een account aan te maken en daarmee in te loggen. Bewaar het programma op de Mac.

Ga dan naar de Apple App Store en klik op OS X El Capitan download. Je krijgt mogelijk de melding dat die al geïnstalleerd is, bevestig dat je toch wilt doorgaan. Wacht tot de download klaar is, maar breek de installatie af zodra die begint. Start dan de OS X El Capitan DVD Creator.app en sleep de OS X El Capitan-installatie naar het venster van de app. Kies dan a om de OS X Install DVD te maken. Wacht tot de OS X El Capitan DVD Creator.app meldt dat de iso op de desktop staat. Sluit dan de app. Op het bureaublad van OS X staat nu het bestand OS X 10.11 Install DVD.iso, dat je kunt gebruiken om OS X te installeren.

03 Heb je geen installatiebestand van OS X, dan kun je die met de OS X El Capitan DVD Creator.app alsnog maken.

04 ESXi Unlocker downloaden

Het laatste dat nodig is om OS X te installeren op de ESXi-server, kun je ook vinden op de InsanelyMac-website. Dit is namelijk de ESXi Unlocker. Download de laatste versie (momenteel is dat 2.08), tenzij aangegeven is dat voor de door jou gebruikte versie van OS X of ESXi een andere versie benodigd is. Gebruik Google of kijk via deze url op de forumpagina van InsanelyMac om de ESXi Unlocker te vinden. Opnieuw is inloggen met je InsanelyMac-account nodig om de software te downloaden. Bewaar de Unlocker op de pc en open die daarna met Windows Verkenner. Kies Alles uitpakken. Je bent nu klaar om echt te beginnen.

04 Het InsanelyMac-forum dankt veel van zijn populariteit aan de Unlocker van gebruiker Donk.

0 Reactie(s) op: Zo virtualiseer je OS X

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.