Zo vergrendel je je Mac in OS X Yosemite

Door: Chwhynny Overbeeke | 13 augustus 2015 12:06

How To

Misschien vind je het niet prettig als anderen zomaar je computer kunnen gebruiken wanneer je deze onbeheerd achterlaat. Wellicht omdat er gevoelige informatie op staat, of omdat je gewoon niet wilt dat er iemand aan je spullen zit of de boel in de war stuurt.

Gelukkig kun je OS X Yosemite eenvoudig zo instellen dat er om je wachtwoord gevraagd wordt wanneer iemand je Mac probeert te ontgrendelen. Lees ook: Bescherm je Mac met een wachtwoord.

Als je je Mac wilt kunnen vergrendelen zodat deze pas weer gebruikt kan worden nadat het wachtwoord is ingevoerd, moet je het volgende doen.

Ga naar Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy > Algemeen. Zet een vinkje in het vakje bij Vraag om wachtwoord ... na start van sluimerstand of schermbeveiliging. Het is hier niet de bedoeling dat er pas na een bepaald tijdsinterval om een wachtwoord gevraagd wordt, dus zorg ervoor dat dit meteen gebeurt.

Beheerdersaccount

Dit betekent alleen dat andere mensen je account niet binnen kunnen komen. Ze kunnen echter wel de Mac uitschakelen of opnieuw opstarten om vervolgens op hun eigen account in te loggen. Zorg er daarom altijd voor dat je werk is opgeslagen voordat je van je computer wegloopt.

Let op: Als je een standaardgebruiker bent kunnen mensen die op dezelfde Mac een beheerdersaccount hebben de computer wel voor je ontgrendelen. Om ervoor te zorgen dat beheerders dit voor jouw account niet kunnen doen, moet je zelf ook een beheerdersaccount hebben.

Je kunt je Mac vergrendelen door in het Apple-menu op Sluimerstand te klikken. Je kunt ook de aan/uit-knop ingedrukt houden totdat er een dialoogvenster verschijnt waarin je Sluimerstand kunt kiezen. Een draagbare Mac wordt automatisch in de sluimerstand gezet wanneer het deksel gesloten wordt.

Sluimerstand

Er is ook een handige manier om je computer extra snel in de sluimerstand te zetten: interactieve hoeken. Om deze in te stellen, moet je naar het Apple-menu gaan Systeemvoorkeuren > Bureaublad en schermbeveiliging kiezen. Klik op Schermbeveiliging en vervolgens op de knop Interactieve hoeken. Selecteer de gewenste hoek in het venster dat verschijnt en kies in het menu dat bij die hoek hoort de optie Beeldscherm in sluimerstand. Klik op OK. Voortaan zal je Mac meteen vergrendeld worden wanneer je de muis naar de gekozen hoek beweegt.

Om je Mac weer te ontgrendelen hoef je alleen maar op de spatiebalk te drukken of met de muis te klikken. Een draagbare Mac kan bovendien ontgrendeld worden door op het trackpad te drukken of het deksel te openen.

0 Reactie(s) op: Zo vergrendel je je Mac in OS X Yosemite

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.