Zo stream je films vanaf een NAS

Door: Maikel Dijkhuizen | 22 juni 2015 07:38

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Lange tijd gebruikte ik dvd's en blu-rays om films te kijken, maar daar stap ik vanaf. Ik ben het zat om de schijfjes te zoeken en wil op alle apparatuur toegang tot mijn video's. De oplossing is om voor mijn omvangrijke videocollectie een centrale opslaglocatie te kiezen. Een NAS ligt voor de hand.

Het is niet meer van deze tijd om films via een dvd of blu-ray te kijken. Allereerst beperkt de locatie van het afspeelapparaat je. Ik heb in mijn huis bijvoorbeeld alleen in de woonkamer een blu-ray-speler staan. Lastig, want ik wil ook graag op mijn tablet en mediaspeler toegang tot mijn films. Handig voor in de badkamer of als mijn vriendin op televisie iets kijkt wat ik niet hoef te zien.

Verder vind ik het gebruik van schijfjes te veel gedoe. Nadat ik op zolder een NAS tegenkwam van enkele jaren oud, besloot ik om mijn films hierop te bewaren. Daar heb ik geen spijt van gekregen, want op ieder apparaat heb ik voortaan altijd toegang tot mijn filmcollectie. Lijkt je dat ook wel wat? Volg dan alle stappen in deze basiscursus zorgvuldig op.

01 Benodigdheden

Een NAS (network-attached storage) is een slim opslagapparaat met een eigen besturingssysteem dat prima in staat is om je filmcollectie te huisvesten. Vergeleken met een normale computer verbruikt een NAS veel minder energie. Ideaal voor het geval dat je vaak films kijkt en het opslagapparaat regelmatig inschakelt. Wanneer je een NAS aanschaft, zorg dan wel voor flink wat opslagcapaciteit. Films nemen namelijk behoorlijk wat ruimte in beslag.

Via een ethernetpoort verbind je het kastje met het thuisnetwerk. Omdat moderne apparatuur tegenwoordig een (draadloze) netwerkaansluiting heeft, is de NAS in staat om met mediaspelers, smart-tv's, gameconsoles en mobiele apparaten te communiceren. Voor het streamen van films is wel een stabiel netwerk vereist. Een bekabelde verbinding heeft altijd de voorkeur boven een draadloze verbinding. In dat laatste geval is er een reële kans op haperingen wanneer je films bijvoorbeeld in Full HD wilt kijken. Een bekabelde verbinding kan videodata sneller transporteren.

01 Synology brengt voor thuisgebruikers geregeld nieuwe NAS'en op de markt.

02 Mediaserver

Voordat je films naar een NAS kopieert, is het nuttig om eerst een mediaserver op het apparaat te configureren. Via de draadloze netwerkprotocollen DLNA en/of UPnP zijn de filmbestanden dan direct beschikbaar voor veruit de meeste afspeelapparatuur. Het voordeel van een mediaserver is dat je nauwelijks instellingen hoeft te wijzigen om media te delen met pakweg een smart-tv, PlayStation 3 of mediaspeler. De meeste merken hebben voor hun NAS een gebruiksvriendelijke mediaserver ontwikkeld. Voorbeelden zijn: Netgear, Western Digital, QNAP en Synology. Omdat laatstgenoemde fabrikant in Europa marktleider is, leggen we uit hoe je de mediaserver van een Synology-NAS inschakelt. De werking op andere apparaten is min of meer gelijk, al heb je dan natuurlijk wel te maken met een ander besturingssysteem.

Open in de browser het online beheerpaneel DiskStation Manager. Klik op het onderdeel Package Center en kies voor Multimedia. Onder Mediaserver klik je vervolgens op Installeren. Na afloop van de installatie is de mediaserver beschikbaar in het menu van DiskStation Manager.

02 Net als de meeste andere NAS-fabrikanten biedt Synology de mogelijkheid om een mediaserver toe te voegen.

Plex

Bevalt de mediaserver van je NAS niet goed? Geen probleem, want je kunt ook een mediaserver van een andere fabrikant uitproberen. Plex is een uitstekend programma dat beschikbaar is voor diverse merken, zoals Netgear, QNAP en Synology. Bij een Synology-NAS installeer je het pakket vanuit het onderdeel Package Center. Vervolgens maak je een account aan en voeg je een nieuwe mediabibliotheek toe. Hiervoor kun je de map met filmbestanden op je NAS aanwijzen. Fijn is dat Plex mediagegevens ophaalt van internet, waardoor er extra informatie in de bibliotheek aanwezig is. Verder zijn er ook apps voor mobiele apparaten, smart-tv's en Google Chromecast aanwezig om filmbestanden vanaf je NAS te streamen. Dankzij DLNA-ondersteuning lukt het ook om videobestanden met apparatuur te delen waarvoor geen app beschikbaar is.

Plex is dankzij zijn gelikte interface en extra filmgegevens een prima mediaserver voor je NAS.

03 Instellingen

Nadat de mediaserver op de NAS is geïnstalleerd, neem je de instellingen grondig door. De mogelijkheden hiervoor zijn sterk afhankelijk van het NAS-merk en de gekozen mediaserver. Op een Synology-NAS open je het hoofdmenu, waarna je kiest voor Mediaserver. Achter DMA-menutaal selecteer je in het uitrolmenu Nederlands. Menu-items op smart-tv's, gameconsoles en overige DLNA-apparatuur worden vanaf dit moment in het Nederlands weergegeven. Bij DMA-menustijl bepaal je optioneel hoe je mediabestanden wilt organiseren. Wij laten de standaardoptie Eenvoudige stijl ongewijzigd. Klik op Toepassen en ga naar DMA-compatibiliteit. Controleer of de instelling Toegang tot Media Server beperken voor nieuw gedetecteerde UPnP/DLNA-apparaten staat uitgevinkt. Klik op Apparaatlijst en bekijk naar welke toestellen de NAS in staat is om films (en overige mediabestanden) te streamen. Uiteraard is het wel een voorwaarde dat de beoogde apparaten zijn ingeschakeld. Wil je liever niet dat een bepaald apparaat toegang heeft tot de bestanden? Verwijder dan het vinkje en kies voor Opslaan.

03 In de instellingen van de mediaserver zie je naar welke apparaten je films kunt streamen.

04 Films overzetten

Zodra er eenmaal een mediaserver op de NAS is geïnstalleerd en geconfigureerd, kun je eindelijk films toevoegen. Merk op dat in de bestandsbrowser van het opslagapparaat mediamappen zijn toegevoegd. Op een NAS van het merk Synology bereik je de videomap door het onderdeel File Station te openen. Het is de bedoeling dat je filmbestanden voortaan op deze plek bewaart, zodat ze beschikbaar zijn voor overige apparatuur. Staan al je (gedownloade) films op de harde schijf van je pc? Je kopieert alle data eenvoudig naar de NAS. Het beste regel je dat via Windows Verkenner. Open dit hulpprogramma op de computer en navigeer naar Netwerk. Selecteer de naam van je NAS en vul de gebruikersnaam en het wachtwoord in. Kopieer de inhoud van de filmmap op je pc naar de NAS. Houd er rekening mee dat het grote bestanden betreft, dus dit proces neemt wellicht veel tijd in beslag.

04 Via Windows Verkenner pomp je eenvoudig films over naar je NAS.

2 Reactie(s) op: Zo stream je films vanaf een NAS

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 juni 2015 09:11 mraven
  Beste,

  Mooi artikel en ook geprobeerd om met VLC een DVD over te zetten maar…
  Heb een aantal gebrande DVD's en een Synology NAS.
  Bij punt 5 schijfjes rippen wordt uitgelegd hoe je makkelijk met VLC media een copy kunt maken.
  Als ik dit probeer, precies zoals uitgelegd begint het programma netjes.
  Zie onderin VLC net als bij afspelen links 0:00 en rechts 0:12.
  Dit loopt VLC door tot de balk is gevuld en begint dan opnieuw en loopt de balk onderin meteen naar het midden en blijft daar staan.
  Bij systeem zie ik dat er geen activiteiten meer zijn bij het programma, lijkt erop dat het vast loopt.
  Er wordt wel een bestand aangemaakt van circa 700 kb.
  Dit meerdere keren geprobeerd met verschillende DVD's.
  Enig idee wat er mis gaat of dat ik iets verkeerd doe ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 februari 2016 16:22 Anoniem
  Ik ben gebruiker van de WD XL2 mirror 4TB en wil gebruik maken van de usb verbinding door er een 2 TB WD my passport ultra er achter te plaatsen. Ik ben in bezit van een wd tv live media player maar deze is helaas overleden.
  Ik heb begrepen dat het dan mogelijk is de losse harde schijf met erop gezette films en series op de nas aan te sluiten en via de samsung TV( F8000 ) de films te kunnen kijken. Wat moet in downloaden/installeren om via de nas mijn films op tv te krijgen?

  BvD met vriendelijke groet Vincent Wijnen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.