Zo pas je de grootte van je partities aan in OS X

Door: chwhynny-overbeeke | 18 mei 2016 07:27

How To

De harde schijf of SSD van een Mac kun je opdelen in verschillende delen, partities genaamd, zodat je bijvoorbeeld een tweede besturingssysteem kunt draaien. In dit artikel leggen we uit hoe je de partities op je Mac kunt aanpassen met het Schijfhulpprogramma in OS X El Capitan.

Het Schijfhulpprogramma in OS X is in El Capitan sterk veranderd. De interface heeft meer kleur gekregen en volgens sommige mensen is het eenvoudiger te gebruiken dan voorgaande versies. Er is een aantal functies uit het programma verwijderd, maar gelukkig kun je nog wel gewoon het formaat van partities aanpassen - alleen werkt het een beetje anders. Lees ook: Hoe formatteer je de harde schijf van je Mac?

Het is alleen mogelijk om het formaat van partities aan te passen die in de GUID-partitie indeling geformatteerd zijn. Om een partitie te vergroten moet je de partitie die erachter staat verwijderen om ruimte vrij te maken. Het is niet mogelijk om de laatste partitie te vergroten. Zorg bovendien altijd dat je een back-up maakt voordat je met partities aan de gang gaat.

Let op: Als je een Fusion Drive hebt, moet je nooit een oudere versie van het Schijfhulpprogramma gebruiken dan de versie waarmee de Fusion Drive is aangemaakt.

Schijfhulpprogramma gebruiken

Open Schijfhulpprogramma en selecteer de schijf waarop je de partitie staat die je wilt aanpassen. Klik in de werkbalk op de Partitie-knop, en er verschijnt een cirkeldiagram met alle partities die op de geselecteerde schijf staan. De eerste partitie staat op 12 uur, de rest van de partities gaan met de klok mee.

Selecteer in het cirkeldiagram de partitie die achter de partitie staat die je wilt vergroten. Deze moet namelijk eerst verwijderd worden om de gewenste partitie aan te kunnen passen (als je dit doet wordt de data op die partitie ook verwijderd). Dit kun je doen door op het minnetje onderaan het cirkeldiagram te klikken. Vervolgens kun je in het cirkeldiagram zien wat voor gevolgen je actie zal hebben - je hebt nog niets bevestigd dus er gebeurt momenteel nog niets. Als je tevreden bent met het resultaat kun je de actie bevestigen.

Het is ook mogelijk om eerst een aantal dingen aan te passen, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid ruimte die aan de partitie wordt toegevoegd. Standaard wordt namelijk de totale ruimte van de verwijderde partitie toegevoegd. Wil je dat liever niet, dan kun je de partitie selecteren en het gewenste formaat intypen. De ruimte die overblijft wordt toebedeeld aan een nieuwe partitie.

0 Reactie(s) op: Zo pas je de grootte van je partities aan in OS X

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.