Slim zoeken met Yosemite's Spotlight

Door: kirk-mcelhearn | 17 juni 2015 12:38

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Spotlight is enorm veelzijdig. Je kunt bijvoorbeeld allerlei trucs gebruiken om je zoekopdrachten te verfijnen zodat je precies kunt vinden waar je naar op zoek bent.

Op het eerste gezicht is het zoeken met Spotlight vrij eenvoudig. In mijn vorige artikel heb ik uitgelegd hoe je simpele zoekopdrachten kunt uitvoeren en hoe je andere functies van Spotlight kunt vinden. Maar als je meerdere zoektermen wilt gebruiken of als je je resultaten moet beperken om een bestand boven water te halen dat bijzonder lastig te vinden is, is het heel handig om te weten hoe je een goede zoekopdracht moet vormen. Lees ook: Handleiding: Bestanden onzichtbaar maken voor Spotlight.

Door een aantal simpele trucs onder de knie te krijgen - zoals het gebruiken van trefwoorden om je zoekopdracht te beperken tot specifieke datums, auteurs of bestandstypes - kun je je zoekopdracht verfijnen tot specifieke soorten data, termen uitsluiten en meer, waardoor Spotlight precies datgene kan vinden waarnaar je op zoek bent.

Gebruik de juiste woorden

Als je in Spotlight naar slechts één woord zoekt, zul je vrij simpele resultaten krijgen. Maar als je naar meer dan één woord zoekt, wordt het wat ingewikkelder. Als je time machine in het zoekmenu van Spotlight typt, krijg je een lijst te zien met alle bestanden die beide woorden bevatten.

Elke Spotlight-zoekopdracht is standaard een AND zoekopdracht. Dit betekent dat het programma naar bestanden zoekt die alle woorden bevatten die je intypt. Deze zoekopdracht zal alle bestanden retourneren waarin de back-up functie Time Machine van Yosemite vermeld wordt, evenals een resultaat van IMDB van een film die zo heet, een Wikipedia-artikel over tijdreizen, een artikel dat ik een paar jaar geleden geschreven heb over het gebruik van de opdrachtregel om Time Machine te bedienen, maar het kan ook een Engelstalige e-mail opleveren van een vriend die vraagt hoe laat hij het beste langs kan komen om een machine te repareren.

Als je aanhalingstekens om de woorden heen zet, kun je de zoekopdracht beperken tot een veel kleinere groep bestanden die de exacte woordcombinatie 'time machine' bevatten.

Je kunt de zoekresultaten verfijnen door aanhalingstekens te gebruiken; dit vertelt Spotlight dat de woorden naast elkaar voor moeten komen. Als je "time machine" typt, zal Spotlight alleen zoeken naar bestanden die de exacte woordcombinatie binnen de aanhalingstekens bevatten. Het zal Time Machine.doc vinden en alle bestanden die de term "time machine" bevatten, maar het zal je Engelse presentatie over de evolutie van machines door de tijd heen overslaan. Je hoeft zelfs niet beide aanhalingstekens te gebruiken; als je alleen de eerste set typt, weet Spotlight al dat de woorden die erop volgen samen moeten verschijnen.

Gebruik Booleaanse zoekoperatoren

Spotlight ondersteunt ook Booleaans zoeken, wat gebruik maakt van logische operatoren (AND, OR en NOT) om resultaten te vinden.

Bijvoorbeeld, als je "time machine" OR morlock typt, zul je verwijzingen naar de back-up tool van Yosemite terugkrijgen, evenals bestanden die te maken hebben met de fictionele diersoort van . G. Wells.

Om bestanden te vinden die de woordcombinatie time machine bevatten maar niets met H. G. Wells te maken hebben, kun je "time machine" NOT Wells typen. Als je een Booleaanse zoekopdracht uitvoert, moet je zorgen dat je de operatoren in hoofdletters typt.

0 Reactie(s) op: Slim zoeken met Yosemite's Spotlight

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.