Veel Windows-toetsenborden hebben simpelweg een speciale toets voor het maken van een screenshot: Print screen. In OS X werkt het echter net even iets anders. In dit artikel leggen we je uit hoe je een screenshot maakt op je Mac en waar deze vervolgens terechtkomt.

Het maken van een screenshot op een Mac is net even ingewikkelder dan op een Windows-pc, maar je hebt ook een stuk meer mogelijkheden, bijvoorbeeld om slechts een deel van je scherm te gebruiken. Lees ook: Slimmer werken op je Mac met Interactieve hoeken.

Screenshot maken

Als je op je Mac een screenshot wil maken van je scherm druk je op de volgende toetsen:

Van het hele scherm

Druk op Shift-Cmd-3

Van een gedeelte van het scherm

Druk op Shift-Cmd-4

Met Shift-Cmd-3 wordt automatisch en snel een screenshot van je volledige scherm gemaakt. Als je Shift-Cmd-4 gebruikt, verandert je muisaanwijzer in een kruisje. Je brengt het kruisje naar het gedeelte van het scherm waarvan je een screenshot wil maken.

Vervolgens sleep je met het kruisje over het gebied waarvan je een screenshot wil. Je ziet dat er een vierkant verschijnt op het moment dat je begint met slepen.

Als je het juiste gebied hebt geselecteerd, laat je los en wordt je screenshot vervolgens gemaakt.

Ben je op de verkeerde plek begonnen met slepen? Als je tijdens het slepen op Esc drukt kun je het opnieuw proberen.

Screenshot van een venster of menu

Klik op een venster of icoon om deze naar voren te halen en het bijbehorende menu tevoorschijn te toveren.

Druk op Shift-Cmd-4. Als de muis in het kruisje verandert, druk je op de spatiebalk. Vervolgens klik je op het venster waarvan je een screenshot wil maken.

Naast een screenshot van het venster kun je ook een screenshot maken van de menubalk bovenin je scherm.

Screenshot opslaan

De screenshots die je maakt worden automatisch opgeslagen op je bureaublad.

Als je de screenshot liever kopieert naar je klembord, om deze bijvoorbeeld in een document te plakken, houd je de Control-toets ingedrukt terwijl je de andere screenshot-toetsen indrukt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten