Zo maak je een gastaccount aan op je Mac

Door: chwhynny-overbeeke | 15 november 2017 11:05

macbook
How To

Als er regelmatig verschillende mensen van je Mac gebruikmaken, is het handig om een gastaccount aan te maken. Gebruikers van dit account kunnen dan zonder wachtwoord op je Mac inloggen. Hier laten we zien hoe dit werkt.

Als je een Mac hebt die zich in een publieke ruimte bevindt, of als je veel vrienden hebt die langskomen en zo nu en dan van je Mac gebruik willen maken, is het handig om een gastaccount te hebben.

Wat is een gastaccount?

Een gastaccount op een Mac is hetzelfde als een account van een gewone gebruiker, alleen worden alle bijbehorende gegevens van je Mac verwijderd wanneer de gast weer uitlogt. Op die manier kom je niet met een hoop rommel van verschillende mensen te zitten, en kan iedereen gewoon je Mac raadplegen zonder dat ze schade aan kunnen richten.

Gastaccount aanmaken

Om een gastaccount aan te maken, moet je naar Systeemvoorkeuren > Gebruikers en groepen gaan en op het hangslot-icoon klikken.

Voer je gebruikersnaam en wachtwoord in, en kies in de kolom voor Gastgebruiker. Het gastaccount wordt echter pas geactiveerd je een vinkje zet bij de optie Sta toe dat gasten op deze computer inloggen.

Als je hier tevens Sta toe dat gasten verbinding maken met gedeelde mappen aanvinkt, kan iedereen die als gast inlogt je gedeelde mappen raadplegen. Dat is handig als je bepaalde content voor iedereen beschikbaar wilt stellen, maar let hierbij dus wel goed op wat je precies deelt.

Beperkingen opleggen

Om ervoor te zorgen dat de personen die van het gastaccount gebruikmaken niet zomaar van alles op je Mac kunnen wijzigen, moet je een vinkje zetten bij Schakel ouderlijk toezicht in. Met behulp van ouderlijk toezicht kun je namelijk het gastaccount beperkingen opleggen. Zo kun je gastgebruikers bijvoorbeeld toegang tot bepaalde apps en functies ontzeggen.

Klik op Open ‘Ouderlijk toezicht’… om deze beperkingen in te stellen. Staat Filevault ingeschakeld, dan is het voor gasten alleen mogelijk om Safari te laden en te gebruiken. De Finder en andere apps en functies kunnen dan door gastgebruikers niet geraadpleegd worden.

0 Reactie(s) op: Zo maak je een gastaccount aan op je Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.